Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[1M] Zagadka olejna

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[1M] Zagadka olejna

Postprzez mik » 22 czerwca 2008, 16:14

Wczoraj moj Leon dostarczyl mi nowych doznan, chcialem sprawdzic czy tylko ja mam takie szczescie.

Otoz jestem jakies 3 tysiace przed przegladem, a wczoraj nagle w czasie jazdy zaswiecila mi sie na pomaranczowo kontrolka poziomu oleju. Mialem jeszcze tylko kilometr drogi to dojechalem spokojnie bez pilowania.
Odstawilem auto, po jakis 3 godzinach musialem znowu ruszyc, sprawdzam bagnet i faktycznie jest troszke ponizej minimum, doslownie 0,5-1 milimetra. Dolalem moze z 250 ml oleju, ktory akurat mialem w bagazniku i w droge.
I najlepsze teraz, dzisiaj po odstanej nocy sprawdzam jak duzo dala dolewka, czy czasem nie potrzeba jeszcze troche, a tu klops, oleju wiecej niz pol wskaznika, ktory to poziom zawsze uwazalem za idealny.
Nie wiem co mam myslec, troche sie zastanawiam czy w silniku nie mam jakiegos specjalnego zbiorniczka w ktorym sie olej chowa. Nie wiecie czasem co to moze byc z akcja ??
mik
Stella +
Stella +

Auto: Niebieski diesel

Reklama

Re: [1M] Zagadka olejna

Postprzez marcin_kielce » 22 czerwca 2008, 16:42

Witam,

co ile zmieniasz olej?? Co 10kkm czy co 15kkm??

Jesli chodzi o to, że po dolaniu 250 ml oleju jest ponad pół wskaźnika to norma. Do leona wchodzi okolo 4-4,3l oleju. Wiec jak dolejesz te 250 ml to właśnie na bagnecie będziesz miał tak troszkę ponad połowę...

Sprawdź w jakim stanie jest u ciebie turbosprężarka, bo branie oleju może świadczyć o powolnym końcu turba...

aha jaki masz silnik, PD czy VP??

Pozdrawiam
Marcin
Seat Leon 4WD powered by Daniel&Dominik TTC Kraków.

WPT member
marcin_kielce
Cupra
Cupra

Auto: Haldex ;)

Zmieniam co

Postprzez mik » 22 czerwca 2008, 20:52

15 tysiecy.
Naprawde mozliwe jest ze te 250 ml zmienilo z ponizej min do ponad pol wskaznika ?? Mozliwe ze chodzi o zjadanie przez turbine, ale jest kompletnym lajkonikiem w tych sprawach takze sprawdzenie nie bedzie takie latwe. A co do silnika jest to ASV czyli VP jesli mnie pamiec nie myli.
mik
Stella +
Stella +

Auto: Niebieski diesel

Postprzez marcin_kielce » 22 czerwca 2008, 21:40

Jest to mozliwe, że 250 ml podniosło wskazania na bagnecie do ponad połowy :yes: Jedź do kogoś kto będzie w stanie zdiagnozować mechanicznie, czy turbo nie puszcza oleju, gdyż silniki VP zjadają mniej oleju aniżeli PD.

Pozdrawiam
Marcin

WPT member
marcin_kielce
Cupra
Cupra

Postprzez Axee » 22 czerwca 2008, 22:28

Na poziom oleju na bagnecie ma rowniez wplyw czas niedzialania silnika, im dluzej auto stoi po jezdzie tym wiecej oleju splywa do miski olejowej i poziom oleju na bagnecie sie podnosi. Oczywiscie do pewnego poziomu, a nie w nieskonczonosc ;)
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez marcin_kielce » 23 czerwca 2008, 08:30

Axee napisał(a):Na poziom oleju na bagnecie ma rowniez wplyw czas niedzialania silnika, im dluzej auto stoi po jezdzie tym wiecej oleju splywa do miski olejowej i poziom oleju na bagnecie sie podnosi. Oczywiscie do pewnego poziomu, a nie w nieskonczonosc ;)

Oczywiscie zakladalem, ze olej byl sprawdzany na zimnym silniku po minimum 30 minutowym postoju :))

WPT member
marcin_kielce
Cupra
Cupra

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel