Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Czy można zamienić skrzynię EFF na inną też montowaną w ARL

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Czy można zamienić skrzynię EFF na inną też montowaną w ARL

Postprzez wysmok » 10 października 2008, 20:57

Padła mi skrzynia biegów. Po wymontowaniu okazało się, że w moim ARL-u użyty jest typ skrzyni o oznaczeniu EFF. Wyszukałem na forum, że w ARL-ach były montowane też inne typy skrzyń, ale nie znalazłem 100-procentowego potwierdzenia, czy różnią się jedynie długością przełożeń, czy może czymś jeszcze, jakimiś niuansami, które uniemożliwiłoby montaż u mnie. Mój el Leone jest z 2002 roku.

A ponieważ nie mogę dorwać skrzyni EFF (w razie czego odsyłam tu: http://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?p=189540#189540), pytanie, czy można zastosować inną skrzynię niż EFF, oczywiście inną z tych, które też były montowane w ARL-ach.
pzdrwm,
wysmok
wysmok
Sport
Sport

Auto: ex ARL+

Reklama

Re: Czy można zamienić skrzynię EFF na inną też montowaną w ARL

Postprzez dave » 10 października 2008, 21:07

wysmok napisał(a):pytanie, czy można zastosować inną skrzynię niż EFF, oczywiście inną z tych, które też były montowane w ARL-ach.

oczywiscie ze tak. mozesz zastosowac kazda inna montowana w leonach toledo golf i inne pochodne i rowniez z silnikow ASZ.
13,69 et
dave
Sympatyk LeonClub

Auto: V6T+++
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez wysmok » 10 października 2008, 21:31

Ok, dzięki za potwierdzenie.

A więc z tego, co znalazłem tu http://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?t=11667&highlight=skrzynia++arl, oprócz EFF mam jeszcze do wyboru "długie" FMH lub ERF, które mają identyczne przełożenia, zgadza się? (chyba ostatecznej odpowiedzi na pytanie czym się w takim razie różnią, kolega MenIB się nie doczekał :)).

Czy gdybym nie dostał EFF i ostatecznie zdecydował się na FMH lub ERF, czyli dłuższe przełożenia, będzie jakoś szczególnie zauważalna zmiana dynamiki przy moich ponad 190 KM i blisko 400 Nm?
pzdrwm,
wysmok
wysmok
Sport
Sport

Postprzez dave » 10 października 2008, 21:34

mysle ze jakos specjalnie nie zauwazysz, biegi beda dluzsze i jak bedzie wiecej mocy to zamkniesz zegar ;)
13,69 et
dave
Sympatyk LeonClub

Auto: V6T+++
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez wysmok » 10 października 2008, 22:19

dave napisał(a):jak bedzie wiecej mocy to zamkniesz zegar ;)

Widzę, że z DRW może też być podobnie, jak nie nawet lepiej. :)
pzdrwm,
wysmok
wysmok
Sport
Sport

Postprzez jaro4444 » 11 października 2008, 19:53

wysmok napisał(a):chyba ostatecznej odpowiedzi na pytanie czym się w takim razie różnią, kolega MenIB się nie doczekał

MenIB dostał bardzo dokładną odpowiedź :P

Radzę Ci stosować skrzynię FMH bo ma sensowne przełożenia i pochodzi z ostatnich serii produkcyjnych.

Odnośnie pytania Tomzi to skrzynia na linkach występowały w TDI i mocnych benzynach a w 1,4 i 1,6 benzynie była skrzynia na sztywnych cięgłach. Nie wiem jak było w 1.8 125 KM.

Zobacz czym masz zakończone linki wybieraka - oczkami czy wciskanymi na wybierak skrzyni półsferami?
Ruszaj niczym wiatr dumny synu mój
Jesteś obrońcą
Zesłał cię Bóg

Superb 2 2.0 TDI CR CFGB by R-Performance
jaro4444
Sport
Sport

Auto: Superb 2
Silnik: diesel inny

Postprzez wysmok » 12 października 2008, 18:44

jaro4444 napisał(a):MenIB dostał bardzo dokładną odpowiedź :P

On dostał, ale dla osoby trochę dalej od tematu (czyt. dla mnie), nie było to do końca zrozumiałe. Ale dzięki pomocy MenIB wiem już mniej-więcej o co kaman. ;)

jaro4444 napisał(a):Radzę Ci stosować skrzynię FMH bo ma sensowne przełożenia i pochodzi z ostatnich serii produkcyjnych.

Już znalazłem EFF (ale jeszcze nie kupiłem) i pomyślałem, że nie będę kombinował i wstawię taką samą, jaką miałem - nie chciałbym żadnych niespodzianek, ale po potwierdzeniach, że z innymi skrzyniami nie będzie problemu z montażem, zaczynam się właśnie zastanawiać, czy nie pokusić się o inną, np. właśnie FMH.

jaro4444 napisał(a):Zobacz czym masz zakończone linki wybieraka - oczkami czy wciskanymi na wybierak skrzyni półsferami?

Ok, jutro sprawdzę i dam znaka.

[ Dodano: Pon 13 Paź, 2008 ]
Moja skrzynia (EFF) linki wybieraka zakończone ma oczkami. Wiec jaki z tego wniosek? FMH też daje radę? :)
pzdrwm,
wysmok
wysmok
Sport
Sport

Postprzez jaro4444 » 17 października 2008, 19:45

Wysmok skrzynia doszła?
Ruszaj niczym wiatr dumny synu mój
Jesteś obrońcą
Zesłał cię Bóg

Superb 2 2.0 TDI CR CFGB by R-Performance
jaro4444
Sport
Sport

Auto: Superb 2
Silnik: diesel inny

Postprzez wysmok » 17 października 2008, 20:08

Hehe, wlasnie odpisywalem na priv, jak dostalem powiadomienie o odpowiedzi na ten temat. :)

Nie pisalem wczesniej, bo chcialem sie upewnic, ze jest rowniez sprawna, a dopiero kilka godz. temu odebralem samochod od mechanika. Skrzynia doszla, ladna - nawet umyta :) no i jak juz teraz wiem, w bardzo dobrym stanie i jak na razie sprawuje sie elegancko. Takze jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc. :piwo: :)

No i przy okazji moge tez polecic interesy z kolega elemenateur, handlujacym olejami Motula (http://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?t=13323). Pelen szacun za wyjscie naprzeciw potrzebom klienta i mega poswiecenie, zebym dostal olej do skrzyni juz nastepnego dnia. :brawo:
pzdrwm,
wysmok
wysmok
Sport
Sport

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel