Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Boczna osłona silnika do ARL-a - czy to będzie pasować?

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Boczna osłona silnika do ARL-a - czy to będzie pasować?

Postprzez wysmok » 6 lipca 2009, 20:37

Cześć.

Poszukuję (na razie poza ASO) bocznych osłon do silnika ARL. Na prawie wszystkich aukcjach opisy w stylu "Nie pasuje do silnika 110 kW", czy "Nie do diesla 150 KM". W tych aukcjach, gdzie nic nie było napisane, dostawałem odpowiedzi od sprzedających, że "Sorry, nie prowadzimy", albo "Takie rzeczy, to tylko w ASO". ;/

Natomiast jeden gość na pytanie "Czy boki przeznaczone są również do Leona I z silnikiem ARL - 1.9 diesel, 110 kW (150 KM)?" odpowiada "Oczywiście!". Co mnie trochę zdziwiło, mając na uwadze wszystkie inne opisy i odpowiedzi.

Może ktoś obeznany w temacie rzucić na to okiem i potwierdzić, czy gość pisze prawdę, albo ma pojęcie o czym pisze?
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=658289546

Z góry dzięki za pomoc, bo już dość długo jeżdżę z odsłoniętymi paskami i nie chce dalej kusić losu.
pzdrwm,
wysmok
wysmok
Sport
Sport

Auto: ex ARL+

Reklama

Re: Boczna osłona silnika do ARL-a - czy to będzie pasować?

Postprzez colin23 » 6 lipca 2009, 21:58

nie spotkałem jeszcze firm które robiłyby boczki do ARL-a. Ten od strony kierowcy ma dodatkowo otwór na rure do chłodzenie skrzyni. O ile pamiętam drugi też musiałem docinać. Także kupić możesz ale czeka Cię metaloplastyka :)
colin23
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi

Postprzez mtz » 6 lipca 2009, 22:11

wysmok, osobiscie mi sie wydaje, ze troche rzezby nie zaszkodzi :) te plastiki sie tak szybko urywaja i sa tak malo wytrzymale ze w sumie dobry pomysl i jak Ci podpowiadal colin23, gra warta swieczki :)
byl Leon TDI+ thx to: DynoSoft koks inside!
byla A3 SB 2.0T BWA SprintBlauPerle
jest firmowka i Gulf VII 1.4 CXSA MY14
mtz
Sympatyk LeonClub

Auto: Golf VII
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez Kozak » 7 lipca 2009, 00:20

wysmok, z tego co było już wiele razy pisane na forum to tylko jeden boczek jest inny do ARL-a bo ma wycięcie na rurę do IC , więc sposób Colina jest bardzo dobry

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez the_rahzel » 7 lipca 2009, 02:27

Potwierdzam że osłony oferowane na allegro nadają się do "rzeźby".Ja wymieniajem u siebie prawa stronę i musiałem powiększać otwór na IC.Ogólnie uważam że te osłony na allegro to jeden wielki syf,ale ORI w ASO kosztuje kupę kasy,a używke trudno dostać.Jedynym sensownym pomysłem jest osłona(ale tylko dolna) z duraluminium cena ok.600zł lub metalowa nie całe 300zł.Niestety w przypadku kolegi jak i moim przy uszkodzeniu bocznej osłony nic innego nam nie zostaje tylko te z allegro jako boczne(dla wygluszenia) i coś mocniejszego na spud...
the_rahzel
TopSport
TopSport

Auto: Cupra R+
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez wysmok » 7 lipca 2009, 14:03

colin23 napisał(a):Także kupić możesz ale czeka Cię metaloplastyka :)

Metaloplastyka to mnie i tak czeka, bo mam nieseryjną aluminiową płytę pod silnikiem, a jej sposób zamocowania wymusza trochę wycinanki właśnie w bocznych osłonach. I dlatego szkoda mi trochę nówek ori kroić, choć cena w sumie aż taka zaporowa nie jest - 177 zyka za jeden boczek.

Kozak napisał(a):wysmok, z tego co było już wiele razy pisane na forum to tylko jeden boczek jest inny do ARL-a bo ma wycięcie na rurę do IC

To właśnie wiem i stąd moje pytania do sprzedawców konkretnie o ARL. I z tego co kojarzę chodzi o boczek po stronie kierowcy, tak? Bo ten akurat jeszcze sobie wisi. Trochę dobity już jest, ale może jeszcze coś z niego będzie. Ten od strony pasażera mi się urwał.

the_rahzel napisał(a):Potwierdzam że osłony oferowane na allegro nadają się do "rzeźby".

I chyba z tymi, które tutaj wstawiłem, też tak będzie. Bo patrząc na negatywy kolesia, to albo leci w bambuko i wkręca ludzi, albo nie ma za bardzo pojęcia o czym pisze.
pzdrwm,
wysmok
wysmok
Sport
Sport

Auto: ex ARL+

Postprzez 16czarny16 » 15 lipca 2009, 02:20

Witam. Aby rozwiać wszelkie wątpliwości powiem tak:
Posiadam Leona ASZ i zakupiłem właśnie u tego sprzedającego ta osłonę. W żaden sposób nie pasuje ona do tego typu silnika!!!!!!!! Chociażbyś pociął ją w drobny mak i wygimnastykował sie cały dzień to i tak jej nie idzie założyć!!!!! - ODRADZAM
16czarny16
Sport
Sport

Auto: ASZ+
Silnik: ASZ 1.9

Postprzez the_rahzel » 15 lipca 2009, 04:10

Ja powiem tak:
kupiłem od tego gościa:
http://www.allegro.pl/item686257414_osl ... o_kpl.html

który jest skończonym hu.....&^*)(^&^@%#%^@&^!%&*#^ itp.,ale po rzeźbie podeszło jak pisałem wyżej i zresztą w komentarzu NEUTRALNYM który można przeczytać:
http://www.allegro.pl/show_user.php?uid ... _recvd_neu
the_rahzel
TopSport
TopSport

Auto: Cupra R+
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Mały » 19 lipca 2009, 08:42

Ja kupiłem osłony kpl od tego użytkownika i powiem tak wszystko pasuje, nie ma problemu z montażem tylko do ARL-a trzeba nożykiem ( 3 sec roboty ) wyciąć mały kawałek plastiku na rurę IC.
http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=5498248
Mały
Stella
Stella

Auto: Toledo II ARL

Postprzez dirkdiggler » 8 sierpnia 2009, 19:26

U mnie też zaistniała koniczeczność wymiany osłony silnika (dolna).
Zakupiłem kpl (dół, P,L) od Rezew-Plast - wersja z dodatkowym wygłuszeniem (takie kostki)
W opisie aukcji piszę że nie podejdzie do ARL, ASZ jednak co już wcześniej pisaliście, a ja teraz też potwierdzam po małej rzeźbie podejdzie.

Fotka prezentuje moje ori boczki ARL, jak wyglądają te z aukcji można sobie sprawdzić i porównać. Generalnie w boczku od strony kierowcy brakuje tego zaznaczonego otworu. O ile dobrze pamiętam lewy boczek też trzeba było lekko podcinać.

Obrazek

Ogólnie rzecz biorąc na chwilę obecną mogę polecić rozwiązanie Rezew-Plast. Kumaty mechanik ogarnie temat montażu.
AX 1.5D, Abarth 1,1 , Octavia 2.0, Toledo ARL+ , Alhambra AUY
dirkdiggler
Stella +
Stella +

Auto: Alhambra

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel