Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[ALL] Gorąco w kabinie

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[ALL] Gorąco w kabinie

Postprzez Hasek » 8 października 2009, 09:01

Dzisiaj jadąc do pracy autkiem na trasie włączyłem na chwilę klimę bo wydawało mi się, że ciepło się robi. Po godzince stwierdziłem, że jest jednak trochę chłodnawo i po wyłączeniu klimy podkręciłem trochę ogrzewanie no i się kurczez zaczęło….Od tego czasu przez kolejne 2 godziny jazdy do biura jechałem z otwartymi szybami bo ogrzewanie dawało bardzo mocno do kabiny mimo, iż ustawione było na samo zimno. Żadne przekręcenia i próby nie dawały rady, włączenie klimy ratowało trochę sytuację ale i tak w środku był skwar. Nawet jak wyłączyłem wiatrak to i tak ciepło wlewało się nawiewem…Co to może być? Termostat? Siłowniki na nagrzewnicy się zepsuły lub zablokowały? Help bo nie można wysiedzieć w środku 
Hasek
Stella
Stella

Auto: Leon

Reklama

Re: [ALL] Gorąco w kabinie

Postprzez AdamekMMz » 8 października 2009, 21:16

hmm podobbyn przypadek miałem kiedyś w innym samochodzie i wyszło na to że przepalił się jakiś bezpiecznik i cała przyczyna... więc zacznij od tego
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty są dla szybkich kierowców...
Obrazek
AdamekMMz
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi S4
Silnik: benzyna inny

Postprzez Axee » 8 października 2009, 21:36

Hasek, klima manualna czy klimatronik? Z opisu bardziej pasuje mi na manualna...
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez Hasek » 9 października 2009, 10:19

Panowie klima jak najbardziej ręczna, zresztą tyczy się to ogrzewania całościowo a nie klimy. Jak klima nie działa to i tak grzeje na full mimo, że jest ustawione pokrętło na zimny nawiew.

Ps. Nie mam pojęcia jak wygląda cały system przełączników ręcznych pod kolumną ale chyba bardziej działa to na zasadzie mechanicznej niż elektrycznej co?
Hasek
Stella
Stella

Postprzez kamil_n » 9 października 2009, 16:34

Hasek napisał(a):Nie mam pojęcia jak wygląda cały system przełączników ręcznych pod kolumną ale chyba bardziej działa to na zasadzie mechanicznej niż elektrycznej co?

Działa to na zasadzie mechanicznej, są tam cięgna i koło zębate.
Można ba rozebrać panel i sprawdzić czy w środku coś się nie pourywało, ewentualnie poluzowało.

P.S. Obiło mi się kiedyś o uszy, że problem jaki masz może być spowodowany przez uszkodzony elektrozawór od ogrzewania. Ewentualnie coś nie gra na płytce sterującej ogrzewaniem.
Obrazek
kamil_n
FR
FR

Auto: Octavia
Silnik: CGGB 1.4

Postprzez Hasek » 13 października 2009, 08:48

Czy jak podłącze autko pod kompa pokaże mi gdzie szukać problemu?? Pytam bo słyszałem taką opinię...

[ Dodano: Czw 15 Paź, 2009 ]
Dla potomnych jakby co - komp wykazał zero błędów. Po wizycie u speca od ogrzewań i klimatyzacji okazało się, że wypięła się linka od pokrętła zimno-ciepło.
Hasek
Stella
Stella

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel