Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Problem z obrotami

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Problem z obrotami

Postprzez melon1978 » 7 lutego 2010, 15:30

Witam
Niedawno kupiłem seata leona 1,9 TDI z 2001 roku ponieważ to mój pierwszy samochód z silnikiem diesla to mam dom was takie pytanie
Auto dziwnie się zachowuje na 2 biegu mianowicie jak dojeżdżam do skrzyżowania i wrzucam drugi bieg auto najpierw zwalnia a potem nagle samo zaczyna przyspieszać i trzeba szybko wcisnąć sprzęgło zeby nie doszło do jakiegoś groźnego momentu na skrzyżowaniu innym razem zamiast normalnie powoli jechać na obrotach na drugim biegu zwyczajnie gaśnie
Chciałbym się dowiedzieć od was czy to za samochód się tak zachowuje to normalne w silnikach TDI czy jest to raczej jakaś poważna usterka
Druga sprawa to ze chciałbym wymienić rozrząd i czy ktoś by mi mógł powiedzieć jaki to będzie koszt a może znacie jakiś sposób zeby sprawdzić kiedy był wymieniany rozrząd
Z góry dziękuje za pomoc
melon1978
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1,9TDI

Reklama

Re: Problem z obrotami

Postprzez Axee » 7 lutego 2010, 15:48

melon1978, nie jest to normalne zachowanie. Nalezy podpiac pod oprogramowanie diagnostyczne VAG zczytac bledy, bloki pomiarowe itp., ew. podmienic elektroniczny pedal gazu, sprawdz rowniez czujnik sprzegla.
Rozrzad to orientacyjnie koszt 900-1300pln w zaleznosci na jakich czesciach i gdzie. Nie ma co sie zastanawiac, tylko nalezy wymieniac.

Aby Twoje wypowiedzy byly bardziej zrozumiale dla innych uzytkownikow forum, prosze stosowac znaki interpunkcyjne.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Re: Problem z obrotami

Postprzez eip » 8 lutego 2010, 12:31

Jeśli bardzo szybko zaczyna przyśpieszać to źle, ale jak wolno po osiągnięciu odpowiednich obrotów to jest to normalne, tak jak ruszanie z pół-sprzęgła.
Jak na dwójce dojeżdżam do np. przejazdu kolejowego z wciśniętym sprzęgłem, prędkość 10km/h i puszczę wolno sprzęgło to auto przyśpieszy wolno ale przyśpieszy, w benzynie tak miałem, w dieslu teraz też...
Mam nadzieję, że o tym mowa..
eip
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 1.9 TDI

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel