Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[TDI PD] Falowanie hamulców

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[TDI PD] Falowanie hamulców

Postprzez Lion3314 » 29 września 2010, 07:08

witam drodzy użytkownicy, mam taki problem otóż kupiłem parę miesięcy temu samochód leona 1.9 130km zauważyłem już kiedyś tam ale pisze o tym teraz bo mnie to nie pokoi. Otóż jak jadę samochodem i próbuje np zwolnic do skrzyżowania to czuje lekkie falowanie na hamulcach tak jakby tarcze był krzywe albo coś w tym stylu. a jak już mocniej przycisne to tak jakby ustaje. czym to może być spowodowane?? Pomóżcie.
Lion3314
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon

Reklama

Re: [TDI PD] Falowanie hamulców

Postprzez spec » 29 września 2010, 07:52

A kierownica wtedy drży? Przyjrzyj się dokładnie hamulcom (ile jest klocka, czy nie ma wżerów), najprawdopodobniej są do wymiany.
spec
Signo
Signo

Region: podkarpackie
Auto: LEON 5F ST
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Lion3314 » 29 września 2010, 08:15

Kierownica jest ok, klocki sa bardzo grube mają tylko jakieś 5 tyś przebiegu, tarcze też są chyba jeszcze w miarę. No nie wiem, może być tak ze "fachowcy" źle założyli klocki??
Lion3314
Stella +
Stella +

Postprzez transit_master » 29 września 2010, 08:23

Lion3314 napisał(a):tarcze był krzywe
ja bym jednak to obstawiał.
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Postprzez jarzab » 29 września 2010, 08:41

Niekoniecznie muszą być krzywe tarcze.

Mam nowy zestaw na przodzie i mam podobne objawy jak kolega. Ja bym obstawiał elementy zawieszenia, jakiś luzy. W moim leonie odczuwam na nierównościach jakby luzy na wahaczach i tu upatruje przyczyny, ewentualnie drążki? :?

Badanie techniczne niby ostatnio nic nie wykazało, a na szarpakach był.
Sealt Leon 1.4 16 V 75 KM BCA
jarzab
Stella +
Stella +

Postprzez marcinenergy » 29 września 2010, 09:09

To i ja wtrącę swoje 3 grosze :P
3 msc temu wymieniałem kpl. tarcz i klocków (stare były dość zużyte i też biło). Po wymianie przez jakieś 1-2 tyś km było ok i nic nie biło (nowe tarcze gładkie przód ATE tył brembo + klocki ferrodo premiere). Później zaczęło bić podobnie jak wcześniej. Przy okazji wymiany łożysk kół przednich (ok 1. msc. temu) ponownie były ściągane tarcze z przodu. Znajomy się pytał kiedy je wymieniałem bo nie wygląda na to żeby były wymieniane niedawno. Oczyścił powierzchnię do której przykładamy tarczę (delikatnie flexem) oraz tarczę od wewnętrznej części. Po zmontowaniu wszystkiego tarcze już nie biją.
Wniosek taki że partacze którzy zakładali mi nowe tarcze nie oczyścili powierzchni przed montażem (co uczynić się powinno), co było powodem bicia podczas hamowania na nowych tarczach.
Obrazek
Obrazek
marcinenergy
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 1M TS

Postprzez Lion3314 » 29 września 2010, 09:32

No to chyba czeka mnie przegląd tarcz i łożysk kół przednich... Jednak nie ma to jak zrobić sobie coś samemu... Mam tez taki objaw ze jak mocniej skręcam w prawo lub w lewo (zwłaszcza jak gdzieś cofam lub zawracam) to słyszę takie jakby obcieranie głuche ale to tylko jak skręcę kołami bardzo mocno - czy może być coś uszkodzone?? Przed zakupem auta byłem w ASO Seata w Poznaniu, wykazało ze miał dzwona w przód ale to wiedziałem ze tylko lekko w plastik tak ze konstrukcji nie naruszyło ( oryginalna chłodnica nawet jest ) i właśnie w ASO mówili ze wszystko ok jest potem miesiąc później byłem na przeglądzie i też było wszystko ok ... no wiec o co z tym głuchym dźwiękiem chodzi??
Lion3314
Stella +
Stella +

Postprzez michal3m » 29 września 2010, 14:49

dokładnie ten sam przebieg i objawy tylko u mnie na kierze bylo czuc, wymieniłem tarcze i kolcki przód i z przodu jakies tam gumy w zawieszeniu i zero problemów jest ok
michal3m
Sport
Sport

Postprzez marcinenergy » 1 października 2010, 10:24

Dodam do mojej poprzedniej wiadomości że bicie było odczuwalne nie tylko na pedale hamulca ale również przy większych prędkościach ok 120 przenosiło się na kierownicę i to konkretnie :) ... wina syf między tarczą a piastą na którą to zakładamy tarcze. Łożyska wymieniałem bo zaczęły hałasować (wymiana przy 120kkm)
Obrazek
Obrazek
marcinenergy
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 1M TS

Postprzez stefdeath » 1 października 2010, 11:00

Lion3314 napisał(a):Mam tez taki objaw ze jak mocniej skręcam w prawo lub w lewo (zwłaszcza jak gdzieś cofam lub zawracam) to słyszę takie jakby obcieranie głuche ale to tylko jak skręcę kołami bardzo mocno - czy może być coś uszkodzone??

Jak wciśniesz sprzęgło to objaw znika? Jeśli tak to tylko odzywa się mechanizm różnicowy i nie masz się czym martwić ;)
stefdeath
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: CJSA
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Arkow » 1 października 2010, 19:21

U mnie było podobnie. Wymiana klocków i przetoczenie tarcz załatwiło sprawę.
Arkow
Stella
Stella

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel