Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[TDI PD] Ułamana szpilka przy turbinie do wydechu

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[TDI PD] Ułamana szpilka przy turbinie do wydechu

Postprzez mat18b » 22 kwietnia 2011, 00:54

Witam,
w dniu dzisiejszym postanowiłem wyciąć katalizator w moim ARL'u. Wszystko szło pięknie wykręciliśmy cały wydech aby zrobić profi spawy, wszystko cycuś glanc bezproblemowo szło. Ale oczywiście, żeby nie było za wesoło to podczas przykręcania wydechu do turbiny ułamała się szpilka, było to raczej zmęczenie materiału bo kolega lekko i uważnie dokręcał.
Dokręciliśmy więc na 2 śrubach bo co było robić. Potem z przerażeniem odpaliłem auto i... Leon pięknie się uruchomił bez "pierdzenia" i dymu spod tej uszczelki, a na jeździe próbnej nie zauważyłem spadku mocy (gaz w podłogę i parę razy od 0-180). Ale zdaję sobie sprawę, że trzeba to będzie naprawić i mam pytania do was koledzy:
1. Jak i czy są na to jakieś szanse (nie mówię na razie o wymianie tej części turbiny).
2. Czym może skutkować taka jazda bez trzeciej śruby (może stać się coś z turbo).
Na forum nie znalazłem podobnego tematu.
Z góry dziękuję za odpowiedź mam nadzieje, że ktoś miał już podobny problem i ogarnia temat.

Pozdrawiam,
Mateusz
mat18b
Stella
Stella

Auto: LEON

Reklama

Re: [TDI PD] Ułamana szpilka przy turbinie do wydechu

Postprzez Matin82 » 22 kwietnia 2011, 13:41

demontaż ponowny turbiny, rozwiercenie urwanej śruby i ponowne nagwintowanie otworu, chyba że wystaje jej kawałek to można coś przyspawać i odkręcić, a może da się to zrobić bez jej demontażu - nie wiem która to śruba.
Matin82
Signo
Signo

Auto: Audi A3, Leon

Postprzez mat18b » 22 kwietnia 2011, 16:02

Jest to igła z wszystkich trzech akurat najbliżej kolektorów i nie ma możliwości dojścia do niej bez demontażu turbiny bo jest za ciasno (ledwo było miejsce na klucz). Niestety nie wystaję ani kawałek ułamała się w środku turbiny..., dzisiaj szukałem fachowca który by się podjął rozwiercenia i wyjęcia szpilki jak na razie bezskutecznie :(. A cienkie wiertło i wykrętak z lewym gwintem nie pomoże?? Czy przy demontażu turbiny i ponownym jej zakładaniu koniecznej jest założenie nowych uszczelek? Może znacie osobę w okolicach Krakowa, która podjęła by się czegoś takiego?
mat18b
Stella
Stella

Auto: LEON

Postprzez transit_master » 23 kwietnia 2011, 15:41

Uszczelki wypadałoby założyć nowe. Tym się nie przejmuj. To jest pikuś. A w TTC Ci tego nie zrobią ?? Zadzwoń popytaj.
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel