Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zgrzyty piski i inne dźwięki.. tylko skąd .. ?

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zgrzyty piski i inne dźwięki.. tylko skąd .. ?

Postprzez Neyson » 16 marca 2011, 11:19

Chłopaki następny problem !!! Teraz już nawet plak nie pomaga ;) Dźwięk wydobywa się gdy tylko odpala się silnik i podczas jazdy też słychać.. Wydobywa się on : z pompy wspomagania na 90% nie bo rozbierałem i normalnie wszystko chodzi ok., alternator i sprzęgiełko też cisza.. nie sprawdziłem tego co zaznaczyłem na zdjęciu.. co to w ogóle jest ?? Jutro postaram się nagrać filnik i pokazać co i jak.. aaa napinacz też na bank nie bo wymieniony na nowy ! Motor się rozgrzewa a za tym i łożysko i cichnie... chcę wymienić i mieć spokoj :) pomocy !!:)

link do zdjęcia.. http://img833.imageshack.us/f/fotooo.jpg/
... ;)
Neyson
Stella +
Stella +

Auto: Leon

Reklama

Re: Zgrzyty piski i inne dźwięki.. tylko skąd .. ?

Postprzez Marcin_TDI » 16 marca 2011, 12:46

jak sprawdziłeś kółko alternatora ? jeszcze jest łożysko w sprężarce klimy. to co na zdjęciu to rolka prowadząca pasek.
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez Neyson » 16 marca 2011, 13:38

Sprawdzał mi to mechanik.. wcześniej było słyszalne ale bardzo niewiele i zwróciłem na to uwagę.. Powiedział mi że muszę pojeździć i dopiero jak będzie to słychać to mam podjechac.. ale kolejki takie że chyba zechcę sam to zrobić... od klimy na pewno też nie bo sprawdzałem na kanale i dźwięk nie pochodzi z okolic pompy.. Resztę po zdjęciu paska sprawdziłem i bez paska rolki chodzą jak należy.. więc zostaje praktycznie tylko ta rolka prowadząca bo co innego ??? ;/
... ;)
Neyson
Stella +
Stella +

Postprzez Marcin_TDI » 16 marca 2011, 13:42

nie wiem jak to sprawdzałeś. powiem Ci tak 99% to alternator i klima z przewagą duża na alternator. pompa wspomagania może hałasować jak jest za mało płynu do wspomagania... sprawdzałeś poziom ?
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez Neyson » 16 marca 2011, 14:03

Tak jeśli chodzi o poziom płynów to sprawdzam wszystko na bierząco.. Jeśli chodzi o pompę to też tak uważam.. Jak ją rozbierałem to zauważyłem że łożysko ślizgowe w korpusie jest troszę wytarte ale chodzi na razie wszystko ok po za tym to wszystko tam chodzi w płynie więc to pewnie nie pompa.. Słychać to centralnie spod pompy wspomagania.. a od dołu centralnie nad pompą klimy więc zostaje alternator... Może w weekend zdejmę napinacz i sprawdzę jeszcze raz.. ehh ://W momencie zgrzytów widać nawet na pasku że coś tam mu stawia opór... ;/
... ;)
Neyson
Stella +
Stella +

Postprzez Marcin_TDI » 16 marca 2011, 14:20

ale to zgrzyta i pasek skacze ?? jeśli tak to kółko alternatora... zdejmij pasek i zobacz czy działa sprzęgiełko... jak mocno zakręcisz nim ręką i zatrzymasz to wałek powinien jeszcze się kręcić z oporem aż stanie...
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez Neyson » 16 marca 2011, 14:24

Skakać nie skacze ale widać że tak momentami się wolniej kręci w momencie tego zgrzytu.. Wystarczy dodać gazu na 1200 obrotów i cisza.. próbowałem nagrać ale mój aparat się do tego nie nadaje.. więc poszukam innego rozwiązania żeby pokazać co i jak... A mam jeszcze jedno pytanie.. Jeśli zdejmę w ogóle ten amortyzator od napinacza to może się coś stać ?? Bo ogólnie nie jestem zadowolony z tego interesu.. kupiłem nowy i też słyszę że czasami delikatnie chrobocze... Przecież sprężyna w środku i tak dociska napinacz do paska....
... ;)
Neyson
Stella +
Stella +

Postprzez Martini » 17 marca 2011, 21:22

Stawiam na sprzegielko alternatora, wymienialem je rowniez,zgrzyt raz byl raz nie, im dluzej auto pracowalo tym zgrzyt był mniejszy.Po pasku rowniez bylo widac ze nie kreci rowno tylko skacze delikatnie co jakis obrot.Głownym moim objawem tego byly gasnace swiatla oraz migajaca kontrolka aku.Pozdro :)
Martini
Stella +
Stella +

Auto: Leo ASV

Postprzez Neyson » 19 marca 2011, 16:23

Kupię w takim razie to koło pasowe alternatora.. Tylko jakiej firmy wziąć INA czy RUVILLE ??
... ;)
Neyson
Stella +
Stella +

Postprzez michal_duda6 » 19 marca 2011, 17:18

Neyson, RUVILLE :peace:
michal_duda6
Signo
Signo

Auto: Leon FR

Postprzez dexter21 » 23 kwietnia 2011, 20:28

Witam wszystkim, apropo tematu... Sluchajcie podczas jazdy przy około 70km/h (przy mniejszej tez slychac ale słabo) i przy skęcaniu w prawo słychac taki warkot.. tylko przy skrecaniu w prao, bo jak w lewo ciuchutenko. I teraz pytanie - czy to coś po prawej stronie, czy po lewej bo nacisk na lewą strone idzie.. i najlepsze - co to moze byc? mial moze ktos podobny problem? moze wiecie co to moze byc? sam nie mam pojęcia.. dzieki i pozdrawiam, wesolych swiąt :)

[ Dodano: 25 Kwiecień 2011, 22:00 ]
wiatm ponownie... a dzis na dodatek caly dzien kontrolka ABS sie załączyła.. :/
dexter21
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel