Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[TDI PD] Zakres gwarancji dla regenerowanych turbosprezarek

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[TDI PD] Zakres gwarancji dla regenerowanych turbosprezarek

Postprzez kaczor » 10 maja 2011, 14:53

Witam mam takie pytanko jak wyglada tak naprawde w praktyce zakres gwarancji dla turbosprezarki.
Kwestia jest taka,ze moja turbina pojechala do regeneracji gdzie zdiagnozowano ze walniete jest uszczelnienie i wymieniono.Za calosc (wraz z montazem i kosztem warsztatu) zaplacilem 850 zeta.W trakcie montazu okazalo sie jednak ze turbina zdrowo przeladowuje(juz po regeneracji), Robert musial zdjac program z dolu (byla podejrzenie ze to zaworek n75).Pojezdzilem tak dwa tygodnie (te terminy w TUne up;) i na nastepnej wizycie okazalo sie ze to nie zaworek.Robert wysnul hipoteze,ze zniszczone moze byc samo "zeliwo" w turbinie i najlepiej by ja wymiec na nowa.
ALE jak troche nad tym pokombinowalem to z drugiej strony zaklad regenerujacy powinien zrobci wszystkie testy i ustalic zakres uszkodzenia turbiny,ewentualnie powiedziec ze nie da sie naprawic lub podac koszt naprawy calosci (tak zebym mogl zdecydowac czy w ogole chce).Teraz troche sie czuje przekrecony na tym,bo zaplacilem za jakas tam usluge ktora miala przywrocic sprawnosc i jesli bede musial kupic nowa to praktycznie kolo 800 zeta mam w plecy (a to prawie 25% ceny nowej).
Nie chce tez robic niepotrzebnej afery,wiec chcialbym sie dowiedziec jak wyglada praktyka w takich sprawach.
No i po tej regeneracji zaczela cos mocno gwizdac w zakresie 1800-2200,cos jak wiertlo wysokoobrotowe u dentysty,wkurwia mnie ten dzwiek strasznie.
kaczor
Stella
Stella

Auto: Seat Leon TDI 150KM

Reklama

Re: [TDI PD] Zakres gwarancji dla regenerowanych turbosprezarek

Postprzez Amazon » 10 maja 2011, 15:07

A jak zakładali Ci turbinę to zalali olejem?

Ja swoją zawiozłem do Turbo-Tecu w Jaworznie i jak na razie jestem zadowolony, koszt regeneracji u nich to 1635zł, ale 2 lata gwarancji.

Jak warsztat Ci regenerował to jedź do nich, choć jak to mała firma to ciężko może być z gwarancją.
Amazon
Stella +
Stella +

Auto: Toledo 1M

Re: [TDI PD] Zakres gwarancji dla regenerowanych turbosprezarek

Postprzez kaczor » 10 maja 2011, 15:09

Amazon napisał(a):A jak zakładali Ci turbinę to zalali olejem?

Ja swoją zawiozłem do Turbo-Tecu w Jaworznie i jak na razie jestem zadowolony, koszt regeneracji u nich to 1635zł, ale 2 lata gwarancji.

Jak warsztat Ci regenerował to jedź do nich, choć jak to mała firma to ciężko może być z gwarancją.

Mysle ze w Tune-up akurat wiedza co robia,wiec raczej nie podejrzewam tutaj winy warsztatu,turbina regenerowana byla w Ilawie wiec to tez chyba jeden z bardziej znanych zakladow.
kaczor
Stella
Stella

Auto: Seat Leon TDI 150KM

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel