Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Kontrola trakcji wyłącza się podczas jazdy

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Kontrola trakcji wyłącza się podczas jazdy

Postprzez faza999 » 2 lutego 2012, 15:16

Witam. Mam problemy z kontrolą trakcji podczas jazdy. Chodzi oto że podczas jazdy wyłącza się samoczynnie (na blacie świeci się kontrolka od trakcji i nie mogę jej włączyć) i wtedy kontrola nie działa . Jak wyłączę silnik i ponownie włączę błąd znika i kontrola normalnie działa. Na komputerze nic nie wykazało, że jest jakiś błąd. Jest to irytujące podczas warunków śnieżnych jak jest ślisko na drodze i kontrola sama się wyłączy. Na początku myślałem że dzieje się tak podczas jazdy na niskich obrotach (poniżej 1500) ale w normalnej jeździe (powyżej 2000) tez się wyłącza samoczynnie. Może ktoś mógłby coś mi poradzić albo miał podobny problem??
faza999
Stella
Stella

Auto: Seat Leon Top Sport
Silnik: TDI pompowtryski PD

Reklama

Re: Kontrola trakcji wyłącza się podczas jazdy

Postprzez LoozaQ » 2 lutego 2012, 16:05

Na początek to trzeba podpiąć klekota pod komputer i sprawdzić błędy... VAG-COM prawdę Ci powie.
Obrazek

Obrazek
LoozaQ
Sport
Sport

Auto: Leon 1M ASV
Silnik: ASV 1.9

Postprzez faza999 » 2 lutego 2012, 16:09

Komputer był już podłączany do samochodu u mechanika i nie wykazało żadnego błędu ale po wyjeździe z warsztatu po jakimś czasie to samo się działo. I co jakiś czas ten błąd się pojawia. Najgorsze jest to że chcę to naprawić a nie wiem jak się do tego zabrać. Czy to może czujnik na kole być lekko popsuty, lub np jak dojdzie do niego woda to wtedy robi spięcie. Albo jakiś inny powód. Czekam na jakieś kolegów propozycje.
faza999
Stella
Stella

Postprzez transit_master » 2 lutego 2012, 16:17

Pasuje sprawdzić Vagiem jak się jeszcze kontrolka świeci. Czasami u kumpla w golfie tak się działo. Ale był to błąd sporadyczny. Spróbuj odpiąć całkiem włącznik trakcji. Zobaczysz w tedy.
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Postprzez faza999 » 2 lutego 2012, 17:28

Czyli sprawdzić jak jest jeszcze włączony samochód i jak jest błąd. Dobrze myślę? Mówisz że odłączenie włącznika trakcji pomogło kumplowi i już się nie pojawia ten błąd? Jeszcze takie pytanie w którym miejscu znajduje się włącznik trakcji?
faza999
Stella
Stella

Postprzez transit_master » 3 lutego 2012, 16:32

faza999 napisał(a):Czyli sprawdzić jak jest jeszcze włączony samochód i jak jest błąd. Dobrze myślę?
dobrze. W tedy pokaże błąd.
faza999 napisał(a):Mówisz że odłączenie włącznika trakcji pomogło kumplowi i już się nie pojawia ten błąd?
Nie. U kumpla był to błąd sporadyczny. Z włącznikiem nic nie było kombinowane.
faza999 napisał(a):Jeszcze takie pytanie w którym miejscu znajduje się włącznik trakcji?
konsola środkowa. Obok włącznika do wlewu paliwa.
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Postprzez faza999 » 3 lutego 2012, 21:18

Czyli wyciągnąć ta wtyczkę i jeszcze raz włożyć i wtedy obserwować czy problem się pojawia a jak się pojawi to wtedy jak będzie błąd to na vaga pojechać
faza999
Stella
Stella

Postprzez Stian_20vt » 3 lutego 2012, 21:35

ten bład pojawia się też gdy mamy nieszczelności lub pada przepływka ;) pozdro
Krzywo prosto aby OSTRO :1.8T:
Stian_20vt
Sport
Sport

Auto: TS [R] 1.8T+
Silnik: AUQ 1.8

Postprzez mm.max » 3 lutego 2012, 21:50

Pytanie nr 1:
Jakim urządzeniem diagostycznym mechanik dysponował - bo jak to był tester uniwersalny to życzę powodzenia

Pytanie nr 2:
Czy oprócz modułu ABS/ESP sprawdził też inne sterowniki - kontrolka od ESP czasami sygnalizuje także problem związany z układem wtryskowym silnika lub innymi problemami powiązanymi se sterownikiem silnika.

Pytanie nr 3:
Czy po właczeniu sie na stałe kontrolki ESP - system działa czy nie ?

A teoria ze uszkodzony czujnik ABS będzie diagnozowany przez kontrolkę ESP - zdecydowanie mnie nie przewiduje.
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie
Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Postprzez faza999 » 6 lutego 2012, 17:46

Do Stian_20vt O co chodzi z tą przepływówką? Mógłbyś bardziej wytłumaczyć o co z nią chodzi? Gdzie to jest i jak to naprawić??

-- 6 lutego 2012, 17:46 --

Do mm.max. Pyt. 1. Nie wiem jakim urządzeniem dokładnie bo nie było mnie przy tym ale nie jest to jakiś serwis w małym garażu gdzie sprawdzałem ale większy serwis w którym bardzo dużo osób pracuję więc powinni mieć dobry sprzęt.
Pyt. 2. tego też nie wiem. Tyle wiem że sprawdzał samochód i żadnego błędu nie było w samochodzie.
Pyt. 3. Po włączeniu się kontrolki ESP kontrola trakcji przestaje działać do momentu ponownego uruchomienia samochodu i wtedy znów wszystko jest OK
faza999
Stella
Stella

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel