Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Czy już wymieniać szklanki i uszczelnienia PD ?

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Czy już wymieniać szklanki i uszczelnienia PD ?

Postprzez PrzemoPL » 26 kwietnia 2012, 10:38

Witam, wczoraj odebrałem auto od mechanika, wymieniał mi płyn hamulcowy, klocki i tarcze z tyłu, przejechałem kilka km i stojąc na wolnych obrotach pod domem doszedł moich uszu dźwięk cykania spod maski (wcześniej go nie było), po otwarciu maski był mniej słyszalny (zlewał się z tłem). Trochę autem i dźwięk zniknął, ale poszukałem na forum i wiele osób pisze że to szklanki tak cykają albo pasek/tłumik drgań tego paska. Pomyślałem, że sprawdzę rano jak całą noc postoi i o dziwo rano po odpaleniu żadnego cykania nie było. I teraz sam już nie wiem, czy może coś jeszcze samo się odpowietrzało przez kilka km po wymianie płynu hamulcowego czy to możliwe aby szklanki tylko raz cykały na zimnym ?

Poza tym zastanawiam się czy warto "na zapas" wymienić szklanki i uszczelnienia pompowtryskiwaczy (zestawy na allegro BOSCH są po 40 zł) ? Pytam ponieważ kolega w Audi miał sytuacje że musiał je wymienić te uszczelnienia bo miał problem z odpalaniem. U mnie nic takiego się nie dzieje, wartości wtrysków są w normie, spalanie na biegu jałowym pokazuje 07 l/h, coś cykało tylko raz spod maski. I po prostu nie wiem czy pchać kasę czy nie czepiać się i dopiero jak coś zacznie się dziać to wtedy wymienić ? Jak myślicie ? Czym się objawiają jeszcze zużyte uszczelniacze wtrysków ? czy pompowtryski powinno się regulować ?
PrzemoPL
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1.9 ARL

Reklama

Re: Czy już wymieniać szklanki i uszczelnienia PD ?

Postprzez marcus415 » 26 kwietnia 2012, 10:50

PrzemoPL napisał(a):Witam, wczoraj odebrałem auto od mechanika, wymieniał mi płyn hamulcowy, klocki i tarcze z tyłu, przejechałem kilka km i stojąc na wolnych obrotach pod domem doszedł moich uszu dźwięk cykania spod maski (wcześniej go nie było), po otwarciu maski był mniej słyszalny (zlewał się z tłem). Trochę autem i dźwięk zniknął, ale poszukałem na forum i wiele osób pisze że to szklanki tak cykają albo pasek/tłumik drgań tego paska. Pomyślałem, że sprawdzę rano jak całą noc postoi i o dziwo rano po odpaleniu żadnego cykania nie było. I teraz sam już nie wiem, czy może coś jeszcze samo się odpowietrzało przez kilka km po wymianie płynu hamulcowego czy to możliwe aby szklanki tylko raz cykały na zimnym ?

Poza tym zastanawiam się czy warto "na zapas" wymienić szklanki i uszczelnienia pompowtryskiwaczy (zestawy na allegro BOSCH są po 40 zł) ? Pytam ponieważ kolega w Audi miał sytuacje że musiał je wymienić te uszczelnienia bo miał problem z odpalaniem. U mnie nic takiego się nie dzieje, wartości wtrysków są w normie, spalanie na biegu jałowym pokazuje 07 l/h, coś cykało tylko raz spod maski. I po prostu nie wiem czy pchać kasę czy nie czepiać się i dopiero jak coś zacznie się dziać to wtedy wymienić ? Jak myślicie ? Czym się objawiają jeszcze zużyte uszczelniacze wtrysków ? czy pompowtryski powinno się regulować ?

Ile masz przejechane i czy oprocz tego cykania, dzieje sie cos z autem? Pytam, bo odnosze wrazenie, ze szukasz problemu na sile..
marcus415
Sport
Sport

Region: zagranica
Auto: Zuk
Silnik: CJXA 2.0

Re: Czy już wymieniać szklanki i uszczelnienia PD ?

Postprzez PrzemoPL » 27 kwietnia 2012, 06:00

Faktycznie jednak chyba jestem zbyt przewrażliwiony i tak jak piszesz szukam dziury w całym. Raz mi tylko wtedy cykało a dziś i wczoraj na zimnym, na ciepłym nic, żadnych dziwnych dźwięków.
PrzemoPL
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1.9 ARL

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel