Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Auto nie odpala

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Nie odpala. ważne!

Postprzez Glamorous4 » 8 kwietnia 2012, 17:02

immo wykluczam na 100 % bo drugim kluczykiem była ta sama historia. Po paru próbach na wciśniętym pedale gazu samochód w końcu odpalił. Oczywiście to na pewno nie naprawiło usterki a sytuacja może się powtórzyć. Obstawiam więc jednak tą klapkę gaszącą. Co myślicie?
Glamorous4
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon

Reklama

Postprzez Tracer2 » 8 kwietnia 2012, 17:03

To moze Koleżanka opowie co tam jescze przy kluczyku się dynda ?
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez Glamorous4 » 8 kwietnia 2012, 17:06

Tracer2 napisał(a):To moze Koleżanka opowie co tam jescze przy kluczyku się dynda ?

do czego pijesz?
Glamorous4
Stella +
Stella +

Postprzez Kozak » 8 kwietnia 2012, 17:14

podłącz pudło pod VAGa i będzie wiadomo w czym problem a nie gdybacie i bzdury o mikrofalówce i kluczykach piszecie

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Tracer2 » 8 kwietnia 2012, 17:20

Glamorous4 napisał(a):
Tracer2 napisał(a):To moze Koleżanka opowie co tam jescze przy kluczyku się dynda ?

do czego pijesz?

Do dodatkowego alarmu ??
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez Glamorous4 » 8 kwietnia 2012, 17:22

Kozak napisał(a):podłącz pudło pod VAGa i będzie wiadomo w czym problem a nie gdybacie i bzdury o mikrofalówce i kluczykach piszecie

najprościej VAGa doradzić, a krytykować też każdy potrafi. Może byś się wysilił na coś innego skoro jesteś taki mądry? Bo nie zauważyłam Twojego negującego nasze przypuszczenia komentrza na ten temat dopóki nie stwierdziłam, że nie jest to wina imo
Glamorous4
Stella +
Stella +

Postprzez jędrek » 8 kwietnia 2012, 17:23

kozak dobrze pisze podlacz pod vaga.sprawdz klape gaszaca
SZEFUNCIO
Był CZRNY LEON ASV
CompSport 143,5KM/303Nm
Jest
Alfa Romeo 159
Tune Up 185 KM/393NM
jędrek
FR
FR

Auto: Alfa Romeo 159

Postprzez Glamorous4 » 8 kwietnia 2012, 17:24

w tygodniu się podłączę i napiszę o co be o ile się dowiem.
Glamorous4
Stella +
Stella +

Postprzez untaztood » 8 kwietnia 2012, 17:54

Może to naprawdę klapa gasząca? Niech jedna osoba odpala, a druga obserwuje jak się zachowuje zaworek. Ew. można ją poruszać, żeby zobaczyć, czy chodzi, odbija jak trzeba itp.

Poniżej widać bardzo ładnie klapę gaszącą. Trzeba ją wcisnąć i zobaczyć czy wyskoczy i czy się nie zamyka przy rozruchu.
Obrazek
untaztood
FR
FR

Auto: Superb
Silnik: CGGB 1.4

Postprzez Kozak » 8 kwietnia 2012, 18:44

Glamorous4 napisał(a):najprościej VAGa doradzić, a krytykować też każdy potrafi. Może byś się wysilił na coś innego skoro jesteś taki mądry?

już drugi raz dziś w tym temacie mnie atakujesz, przy świętach jestem cierpliwy ale zaraz to minie
już w drugim poście napisano CI że po tym co i jak opisałaś to jest wróżenie z fusów, jeżeli nie odpowiada Ci najwłaściwsza podpowiedz jaką jest sprawdzenie auta vagiem to nie wiem czego sobie życzysz?? że ktoś zaocznie napisze że popsuło Ci się to i to to pomyliłaś fora z moja-wrożka.pl

opcja z immo padła w momencie kiedy nie pojawiła się kontrolka immo więc nie piszcie bzdur

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4

Re: Auto nie odpala

Postprzez Glamorous4 » 11 kwietnia 2012, 12:57

dobra, już nikogo nie atakuję :x Auto na razie pali normalnie, jednorazowa wpadka, która wymaga oczywiście sprawdzenia gorzej z czasem. Zastanawia mnie właśnie fakt, że podobna sytuacja nigdy nie miała miejsca a teraz też się nie powtarza i też nie widzę jakiś dodatkowych nieprawidłowości.
Za wszystkie rady jestem oczywiście bardzo wdzięczna. :oops:

-- 11 kwietnia 2012, 13:57 --

Mała poprawka, przypomniałam sobie, że ostatnio zauważyłam, że leon daje sporą chmurę białego dymu tuż po odpaleniu i przy pierwszych jego km, potem jakby się to uspokaja. Jakiś związek?
Glamorous4
Stella +
Stella +

Postprzez jędrek » 11 kwietnia 2012, 18:45

biala chmura nie dobra olej.Zdejmij rue od IC zobacz czy nie masz oleju bo moz dmuchawa popuszcza.
SZEFUNCIO
Był CZRNY LEON ASV
CompSport 143,5KM/303Nm
Jest
Alfa Romeo 159
Tune Up 185 KM/393NM
jędrek
FR
FR

Auto: Alfa Romeo 159

Postprzez chlorek » 11 kwietnia 2012, 19:26

Glamorous4 napisał(a):Mała poprawka, przypomniałam sobie, że ostatnio zauważyłam, że leon daje sporą chmurę białego dymu tuż po odpaleniu i przy pierwszych jego km, potem jakby się to uspokaja. Jakiś związek?

u mnie to wina leżała po stronie wałka rozrządu, też mi dymił na biało. Nie ubywa tobie płynu chłodzącego. Też słyszałem że to wina może być świec żarowych - ale chyba nie przy tych temperaturach.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Auto: Focus ST-line MK3

Postprzez Glamorous4 » 19 kwietnia 2012, 13:57

florek napisał(a):
Glamorous4 napisał(a):Mała poprawka, przypomniałam sobie, że ostatnio zauważyłam, że leon daje sporą chmurę białego dymu tuż po odpaleniu i przy pierwszych jego km, potem jakby się to uspokaja. Jakiś związek?

u mnie to wina leżała po stronie wałka rozrządu, też mi dymił na biało. Nie ubywa tobie płynu chłodzącego. Też słyszałem że to wina może być świec żarowych - ale chyba nie przy tych temperaturach.

płynu nie ubywa, nad świecami też myślałam ale właśnie ze względu na temp je wykluczyłam.

-- 19 kwietnia 2012, 14:57 --

chyba odnalazłam w końcu przyczynę zachowania samochodu. W przewodzie doprowadzającym paliwo do silnika widać ewidentne pęcherzyki powietrza, przy wyższych obrotach robi się ich mnóstwo z logicznych przyczyn. Na razie wymieniam filtr zobaczymy czy to wystarczy by zlikwidować ten mankament. Niby zgadzało by się to z wcześniejszą sytuacją, a w dodatku wyjaśniałoby utratę mocy silnika. Czas pokaże, bo niestety już dwa razy nie mogłam odpalić samochodu (w takich sytuacjach zaskakuje tylko przy wciśniętym pedale gazu). Czy ktoś mógłby potwierdzić lub zaprzeczyć mojemu tokowi rozumowania? ;)
Glamorous4
Stella +
Stella +

Postprzez Nogaj » 19 kwietnia 2012, 16:28

Zwróć jeszcze uwagę na zaworek na filtrze paliwa, na przewody paliwowe czy całe i na opaski przewodów na filtrze. :wink:
TDI+ by Goodhope
Obrazek
Nogaj
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: ASZ 1.9

Postprzez Glamorous4 » 19 kwietnia 2012, 16:37

Nogaj napisał(a):Zwróć jeszcze uwagę na zaworek na filtrze paliwa, na przewody paliwowe czy całe i na opaski przewodów na filtrze. :wink:

Wszystko wygląda solidnie.
Glamorous4
Stella +
Stella +

Postprzez untaztood » 19 kwietnia 2012, 18:35

bąble to niestety norma, można się ich pozbyć wymieniając podgrzewacz przy filtrze na oryginalny i ściskając go w imadle.
untaztood
FR
FR

Postprzez Axee » 19 kwietnia 2012, 23:32

untaztood napisał(a):i ściskając go w imadle.
ciekawa teoria, tylko po co psuc oryginalna czesc?

Glamorous4, wymontuj kosz z baku, sprawdz czy rurka ssaca nie jest urwana, rozbierz kosz delikatnie, tak aby nie polamac, oczysc sitka i rurki. Mysle, ze powinno pomoc. Pozdro Ax!
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez Glamorous4 » 21 kwietnia 2012, 16:08

wymiana filtra wystarczyła, jeszcze przy rozruszniku trzeba popracować :)

-- 21 kwietnia 2012, 17:08 --

Wracamy do punktu wyjścia. Komp pokazał, że dwa kluczyki są rozkodowane. Się pytam, jakim cudem?! :?
Glamorous4
Stella +
Stella +

Postprzez kamil___ck » 27 kwietnia 2012, 12:52

Witam, dziś podobny problem przytrafił się i mnie.
Silnik ALH 1.9tdi 90km
Wczoraj odpalał normalnie chodził dobrze a dziś rano z garażu nie wyjechałem.
Kręci i zaskoczyć nie może. Klapa gasząca pracuje prawidłowo. Po dłuższej zabawie odpalił ale z kolei zanim przejrzałem forum, zeszedłem na dół i znów lewo, ale odpalił. Silnik nie pracuje tak jak powinien. I co najważniejsze to te bomble powietrza w wężu od filtra do pompy ( w tym przezroczystym) jest ich bardzo dużo. Wiec myślę, że tu tkwi problem. Jak myślicie, czy wymiana filtra pomoże czy szukać nieszczelności w wężach ? Samochód mi bardzo potrzebny a strach nim gdziekolwiek jechać.
Z góry dzięki za odp.
kamil___ck
Stella
Stella

Auto: Leon 1.9Tdi Alh

Postprzez Glamorous4 » 2 maja 2012, 09:35

Mi wymiana filtra wystarczyła by się pozbyć pęcherzy powietrza ale u mnie z kolei nie było ich jakoś strasznie dużo. Jednak ani rozkodowane kluczki ani te powietrze nie było przyczyną moich problemów z odpaleniem. Okazało się, że naprawa tego problemu kosztowała mnie 38 zł :) Jakiś pizdrek mi się przycinał, mechanik mi to pokazywał ale nie powiedział jak to się nazywa. Jakiś "przekaźnik" czy coś wielkości zapałki, gdzie jak się to zblokowało to wystarczyło z kleme zdjąć i do tego przyłożyć wtedy samochód odpalał. Nie wiem czy moje wyjaśnienia przybliżą to o co chodzi ale naprawdę nie mam pojęcia jak to się nazywa. Niestety nie znam się też na tyle na samochodach by to jakoś lepiej wyjaśnić. Mimo wszystko mam nadzieję, że pomogłam :P

-- 2 maja 2012, 10:35 --

Ale samo usunięcie tego powietrza zdecydowanie zmieniło pracę silnika, lepszy zryw, szybciej na obroty wchodzi. Generalnie jest lepiej :)
Glamorous4
Stella +
Stella +

Auto nie odpala

Postprzez untaztood » 2 maja 2012, 20:48

Glamorous4 napisał(a):Mi wymiana filtra wystarczyła by się pozbyć pęcherzy powietrza ale u mnie z kolei nie było ich jakoś strasznie dużo. Jednak ani rozkodowane kluczki ani te powietrze nie było przyczyną moich problemów z odpaleniem. Okazało się, że naprawa tego problemu kosztowała mnie 38 zł :) Jakiś pizdrek mi się przycinał, mechanik mi to pokazywał ale nie powiedział jak to się nazywa. Jakiś "przekaźnik" czy coś wielkości zapałki, gdzie jak się to zblokowało to wystarczyło z kleme zdjąć i do tego przyłożyć wtedy samochód odpalał. Nie wiem czy moje wyjaśnienia przybliżą to o co chodzi ale naprawdę nie mam pojęcia jak to się nazywa. Niestety nie znam się też na tyle na samochodach by to jakoś lepiej wyjaśnić. Mimo wszystko mam nadzieję, że pomogłam :P

Ale samo usunięcie tego powietrza zdecydowanie zmieniło pracę silnika, lepszy zryw, szybciej na obroty wchodzi. Generalnie jest lepiej :)

Co ma pęcherze powietrza do zrywu? :-D
untaztood
FR
FR

Postprzez carnivore836 » 2 maja 2012, 21:13

untaztood napisał(a):
Glamorous4 napisał(a):Mi wymiana filtra wystarczyła by się pozbyć pęcherzy powietrza ale u mnie z kolei nie było ich jakoś strasznie dużo. Jednak ani rozkodowane kluczki ani te powietrze nie było przyczyną moich problemów z odpaleniem. Okazało się, że naprawa tego problemu kosztowała mnie 38 zł :) Jakiś pizdrek mi się przycinał, mechanik mi to pokazywał ale nie powiedział jak to się nazywa. Jakiś "przekaźnik" czy coś wielkości zapałki, gdzie jak się to zblokowało to wystarczyło z kleme zdjąć i do tego przyłożyć wtedy samochód odpalał. Nie wiem czy moje wyjaśnienia przybliżą to o co chodzi ale naprawdę nie mam pojęcia jak to się nazywa. Niestety nie znam się też na tyle na samochodach by to jakoś lepiej wyjaśnić. Mimo wszystko mam nadzieję, że pomogłam :P

A na czym silnik pracuje na ropie czy na powietrzu?
carnivore836
Stella +
Stella +

Auto: Golf 6
Silnik: turbo diesel inny

Auto nie odpala

Postprzez untaztood » 2 maja 2012, 23:37

carnivore836 napisał(a):
untaztood napisał(a):

A na czym silnik pracuje na ropie czy na powietrzu?

A wiesz co to jest i jak działa pompa wtryskowa? :-D jakby naprawdę tłoczyła powietrze zamiast ropy, na któryś gar, to silnik zacząłby latać na boki, a nie tylko zrywać - chyba że jeździsz na gnojówce, albo innym wynalazku ;)
untaztood
FR
FR

Postprzez Glamorous4 » 3 maja 2012, 13:28

Zapewne na tym forum jest o wiele więcej mechaników wiedzących najlepiej. Mój mechanik powiedział mi, że owszem jest możliwość utraty mocy przez takie coś. Wydało mi się to nawet dość logiczne, mimo że powtarzam po raz kolejny nie znam się zbyt dobrze na samochodach. No ale tutaj mogę już się chyba wyłącznie spotkać z wyśmianiem i ironicznymi tekstami. Zapewne wiąże się to z tym, że po prostu otwarcie przyznaję się do swojej niewiedzy. W każdym razie swoje wypowiedzi i pytania chyba już na tym forum zakończę. Pozdrawiam
Glamorous4
Stella +
Stella +

Auto nie odpala

Postprzez untaztood » 3 maja 2012, 15:56

Glamorous4 napisał(a):Zapewne na tym forum jest o wiele więcej mechaników wiedzących najlepiej. Mój mechanik powiedział mi, że owszem jest możliwość utraty mocy przez takie coś. Wydało mi się to nawet dość logiczne, mimo że powtarzam po raz kolejny nie znam się zbyt dobrze na samochodach. No ale tutaj mogę już się chyba wyłącznie spotkać z wyśmianiem i ironicznymi tekstami. Zapewne wiąże się to z tym, że po prostu otwarcie przyznaję się do swojej niewiedzy. W każdym razie swoje wypowiedzi i pytania chyba już na tym forum zakończę. Pozdrawiam

I prawidłowo :-) jest tak ładna pogoda, że nie warto zawracać sobie głowy błachostkami, tylko lepiej pojechać nad wodę :-)
untaztood
FR
FR

Poprzednia strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel