przez Gonzus_1989 » 5 grudnia 2012, 16:44
Witam
Panowie malutki problem lub nie problem ,nie wiem czy to normalne jednak wolę się upewnić . Mianowicie; jadąc na czwartym biegu(przykładowo) w granicach 2,3tys obr. dodaję gazu(w miare żwawo ,nie do spodu , 60% pedała wciśniętego ) do 2,8tys (wciąż na 4 biegu ) po czym nagle puszczam pedał gazu (hamując silnikiem ) słysze dzwięk ,syczenia,zasysania powietrza lub zamykania się czegoś trwa on dokładnie 1s (opisując odgłos jest on taki "tsssyy" ) . Byłem u znajomego również mechanika,mówił że jest to normalne. Zawór EGR się zamyka i otwiera zasysając powietrze,mi się wydaje że jest to coś innego lub coś odpięło się. Dodam że : dzwięk jest słyszalny tylko i wyłącznie w kabinie ,otwierałem szybę ,przysłuchiwałem się na zewnątrz nie było nic słychać z silnika ,róWnież na wolnych obrotach po dodaniu gazu nic nie słychać pod maską ,jedynie w trakcie jazdy.
-- 3 grudnia 2012, 11:07 --
Na 80% objawy poduszki ,jutro zdam relację jak autko będzie na kanale.
-- 4 grudnia 2012, 16:15 --
Witam ponownie, wstępna diagnoza na kanale to " poduszka tylna skrzyni biegow mocowana od gory na podluznicy " . Została zakupiona Febi 97zł pln. Jutro będzie dokonana wymiana ,opisze czy ustała usterka ,może się komuś przyda artykuł. pozdrawiam
-- 5 grudnia 2012, 17:44 --
Niestety nie jest to poduszka,trwają poszukiwania dalsze, może komuś się przytrafiało coś podobnego ? zawsze będzie lżej bazować na czyimś problemie .
Mazda 323c 1.3 75Km
Mazda Mx-3 1.6 90Km
SEAT LEON ARL + 1.9tdi 186Km/412nm
SEAT LEON ARL + 1.9tdi GTB22 2xxKm/4xxnm