Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Obroty falują, spadają, ciężko odpala

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Obroty falują, spadają, ciężko odpala

Postprzez jarcyn » 3 marca 2013, 19:45

w piatek pojawił mi sie pewien problem , przyjechałem z pracy pod dom zgasiłem auto , po 25minutach chciałem wyskoczyc do sklepu , wsiadam odpalam i nic!!! :-( silnik kreci ale nie odpala , po minucie kręcenia rozrusznikiem udalo sie , jedziemy :-) ale radość nie trwa długo , dojezdzam do krzyżówki (na drugim biegu silnik schodzi z obrotów -około 3200obr/min wciskam sprzęgło wrzucam luz a obroty dalej spadają ) i auto gaśnie . ponownie próba odpalenia i nic :evil: odpalilo z popychu , jakos sie dotoczyłem do domu.
dzis jezdziłem w dalsza trase -jakies 350km i jazda jest normalna (przyspiesza tak samo jak pare dni wczesniej , nie dymi , spalanie nie wzrosło ) problem pojawia sie jak schodzi z wyższych obrotów (2800-4100) i zamiast trzymac na jałowym 900-950 to spada do 600-700 i gaśnie albo po okolo 3sek wchodzi na 900-950. problem pojawia sie też przy odpalaniu ( obojętne czy ciepły czy zimny silnik) choć nie zawsze - długo trzeba kręcić.
myslałem ze to moze wina paliwa ale wszystko sprawdziłem , kompa jeszcze nie mialem czasu podpiąć , pewnie jutro to zrobie.
a może to czujnik g28 ?
ktoś spotkał sie z czymś takim i moze wie co podzialać w temacie
PACJENT
LEON ARL+ po chipie 194KM/418Nm :D - 2005rok
jarcyn
Sport
Sport

Auto: mps
Silnik: benzyna turbo inny

Reklama

Re: Obroty falują, spadają, ciężko odpala

Postprzez kobzyr » 3 marca 2013, 20:59

Przy tym trzepaniu na 600-700rpm, zapaliła Ci się jakaś kontrolka? chodził na 3 cylindry?
kobzyr
TopSport
TopSport

Auto: Leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez jarcyn » 4 marca 2013, 12:24

zadna kontrolka sie nie zapalała , praca równomierna
dziś z rana bylo dwa na minusie i odpalił bez problemu , nie dymi jazda i osiągi normalnie tylko gasnie jak schodzi z wyższych obrotów :-(
za godzine podłącze kompa ale wątpie zeby pokazal jakies blędy

na ciepłym sielniku trzeba kręcić około 10-12sekund żeby odpalił :-( :-( :-(

-- 4 marca 2013, 12:24 --

jarcyn napisał(a):zadna kontrolka sie nie zapalała , praca równomierna
dziś z rana bylo dwa na minusie i odpalił bez problemu , nie dymi jazda i osiągi normalnie tylko gasnie jak schodzi z wyższych obrotów :-(
za godzine podłącze kompa ale wątpie zeby pokazal jakies blędy

na ciepłym sielniku trzeba kręcić około 10-12sekund żeby odpalił :-( :-( :-(

błędów komputer nie pokazuje , logi ok - coś dzieje sie z paliwem :boje: ( obstawiam zaworek zwrotny , filtr paliwa, pompke w baku lub jakąś nieszczelność w ukł.paliwowym
jarcyn
Sport
Sport

Postprzez kobzyr » 5 marca 2013, 07:48

jarcyn napisał(a):błędów komputer nie pokazuje , logi ok - coś dzieje sie z paliwem :boje: ( obstawiam zaworek zwrotny , filtr paliwa, pompke w baku lub jakąś nieszczelność w ukł.paliwowym
może tak być, np łapać powietrze. Sam zaworek przy filtrze przy około 15 stopniach ma się otwierać.
jarcyn napisał(a):na ciepłym sielniku trzeba kręcić około 10-12sekund żeby odpalił :-( :-( :-(
Masz vaga sprawdz grupy temperaturowe t.j z 01-Engine kanał 007 na nagrzanym i na zimnym (ale nieodpalonym) silniku.
kobzyr
TopSport
TopSport

Auto: Leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez jarcyn » 5 marca 2013, 08:21

wymieniłem zaworek zwrotny na filtrze paliwa i zalałem auto pod full
problem zniknął :brawo: , ale poczekamy , wyjeżdze paliwo do zera i dam znac ...
jarcyn
Sport
Sport

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel