Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Pisk przy zmianie biegów. Skrzynia czy sprzęgło ??

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Pisk przy zmianie biegów. Skrzynia czy sprzęgło ??

Postprzez hinol87 » 11 marca 2013, 22:18

Witam. Jestem posiadaczem samochodu z silnikiem diesla 1.9 TDI 110km a więc i sprzęgła dwumasowego. Problem polega na pojawiających się piskach podczas zmiany biegów. Ogólnie samochodem nie trzęsie, pedał sprzęgła nie drży, podczas odpalania i gaszenia samochodu także mocnych drgań nie zaobserwowałem. Pojawiający się pisk jest odgłosem metalicznym, tak jakby tarcia i trwa ok 1-2 sek. podczas puszczenia sprzęgła. Pisk nie pojawił nie nigdy na 1 biegu, rzadko pojawia się na 2, 3 i 4. Na piątym biegu zaś pojawia się około 2 razy na 10 zmian biegu. I tutaj dylemat czy objawy wskazują na nieprawidłową pracę sprzęgła czy jednak skrzyni biegów (biegi prawidłowo nie wchodzą ?? ) ??

-- 11 mar 2013, o 23:18 --

Uaktualniam problem, nagrałem pojawiający się dźwięk. Najlepiej go słychać pomiędzy 0.25 sek a 0.35 sek (pięciokrotnie). Dodam, że jadąc miałem 'wrzucony' cały czas 3-ci bieg i obroty na poziomie 2 tys, wciskałem i puszczałem sprzęgło, przy puszczaniu pojawiał się dźwięk. Dziwne, że na 1-szym ani 2-im biegu cisza :/

Link do wideo: http://www.youtube.com/watch?v=iPDhcOfQwTw
hinol87
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Reklama

Re: Pisk przy zmianie biegów. Skrzynia czy sprzęgło ??

Postprzez marcin7x5 » 12 marca 2013, 10:55

Stawiam na łozysko dociskowe.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Re: Pisk przy zmianie biegów. Skrzynia czy sprzęgło ??

Postprzez darq12 » 12 marca 2013, 14:44

U mnie też taki pisk występuje ale raz na jakiś czas najprędzej jak np redukuje z wyższego biegu na niższy i sprzęgło puszczam bez dodania gazu. Pisałem w innym wątku ale o tym jak na luzie puszczam szybko sprzęgło to słychać taki dodatkowy klekot, a jak powoli puszczam sprzęgło na luzie to jest cisza tez obstawiali na łożysko oporowe. U mnie biegi wchodzą lekko tylko czasami po dłuższej jeździe np 200 km to czuje że ciężej sprzęgło się wciska do podłogi. Ogólnie to będę sprzęgło robił w tym roku jak rozbiorę to będę widział co wymienić. Wrzucam link do tamtego tematu viewtopic.php?f=42&t=36206
darq12
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9TDI
Silnik: AHF 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel