Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Ubywający płyn hamulcowy

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Ubywający płyn hamulcowy

Postprzez Tobek8 » 26 lipca 2013, 09:55

Mam Leona Top Sporta i pewien maly problem. Otoz juz dwa razy zaswiecila mi sie kontrolka hamulca recznego. Malo plynu, jasna sprawa, wiec dolalem i po problemie. Jednak za drugim razem zauwazylem ze przy ubyciu plynu czasem pedal sprzegla wpada na dol i nie da sie biegu wbic lub zmienic. Po wyciagnieciu pedalu noga znowu wszystko jest ok.

Co waszym zdaniem moze byc nie tak? Czy to silownik od sprzegla albo pompa? Prosze was o pomoc.

-- 26 lipca 2013, 10:55 --

Doradzi ktos co moze byc przyczyna?
Tobek8
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: ARL 1.9

Reklama

Re: Odp: Ubywający płyn hamulcowy

Postprzez cinek2004 » 26 lipca 2013, 10:03

Musisz zajrzeć pod auto. Gdzieś jest nieszczelność. Prawdopodobnie cieknie na wysprzęgliku.
Podpis niezgodny z regulaminem /usunięto Admin
cinek2004
Signo
Signo

Auto: VW Golf IV

Re: Ubywający płyn hamulcowy

Postprzez Tobek8 » 26 lipca 2013, 10:06

Zagladalem od strony przedniego kola i jest mokro na wahaczu i polosce. Mozliwe ze sie rozlalo troche gdy dolewlem, wiec trudno stwierdzic czy akurat tam gdzies cieknie. Zeby zobaczyc wiecej musialbym wjechac na kanal i zdjac oslone a nie mam takiej mozliwosci.
Tobek8
Stella
Stella

Silnik: ARL 1.9

Re: Ubywający płyn hamulcowy

Postprzez necoo » 11 sierpnia 2013, 11:17

Witam

Odkopuje temat z podobnym problemem. Od pewnego czasu mi również ubywa płynu hamulcowego o czym co jakiś czas informuję mnie kontrolka. U mnie natomiast cieknie on na dywanik kierowcy - raz w większych ilościach a raz znikomych. Wydobywa się on jak by z okolicy pedała sprzęgła. Podczas wyszukiwania rozwiązania znalazłem, że problemem może być wysprzęglik. Czy ktoś miał podobny problem i czy przy wymianie tego elementu faktycznie konieczne jest wyjmowania skrzyni ??
Z góry dziękuje za poświęcony czas.

Pozdrawiam

-- 11 sierpnia 2013, 12:17 --

Znalazłem trochę czasu więc napiszę - problem rozwiązany, dokładnie chodziło o pompę sprzęgła, przez którą płyn dostawał się do środka auta. Wymiana przebiega przez wyjęcie pedałów i wymiany pompy.

Pozdrawiam
necoo
Stella
Stella

Silnik: ALH 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel