Czy ktoś wie co się kryje za hasłem pompa dozująca? Pytałem szukajki, pytałem google, i jedyne co znajduję to właśnie hasło 01413 - Pompa dozująca V54. A chciałbym wiedzieć, co zrobić z tym czymś, żeby wóz zapalił...
To teraz objawy:
Leon nie pali. Sytuacja powtórzyła się drugi raz w ciągu 5ciu dni, tylko że teraz nie pali na dobre.
Piątek
Samochód dojeżdża do miejsca docelowego, parking podziemny pod centrum handlowym, i po 3h stania nie zapala. Po przekręceniu kluczyka i zgaśnięciu kontrolek zapala się żółta kontrolka od trakcji. Wóz normalnie kręci, włączają się wszystkie urządzenia peryferyjne, ale nie pali. Można tak kręcić i kręcić. Standardowe czynności typu sprawdzenie bezpieczników i odpięcie aku na minutę nic nie zmieniają (oprócz wyzerowania zegarów na desce). W piątek po 1,5h stania, dotykania różnych rzeczy pod maską i czekania na pomoc, wóz zapalił po tym jak podpięliśmy go do linki holowniczej. Tzn nie zapaliła się kontrolka trakcji (włączyłem go bo chciałem mieć hamulce), więc zakręciłem i zapalił za pierwszym razem.
Jest ropa, jest olej, niczego nie brakuje.
Sobota
Po tej akcji pojechałem do Marcin_TDI (Marcin, kolejny raz dzięki za pomoc!) na diagnostykę i nie było na pierwszy rzut oka żadnych błędów, ale jak Marcin poszukał głębiej to chyba w każdym module był błąd 01413 brak komunikacji, w drugiej linijce w niektórych modułach było jeszcze coś w stylu 48-00.
Wyzerowaliśmy, nic się nie działo, błąd nie do odtworzenia w warunkach testowych.
Środa
Dojechałem do domu, zaparkowałem, posiedziałem w chacie 3 czy 4h, wracam do auta i żółta kontrolka trakcji znowu się zapala, co uniemożliwia odpalenie wozu.
Pomysły:
1. coś jest nie tak w module komfortu,
2. komp ma jakieś styki zaśniedziałe i dzieją się takie rzeczy na skutek wilgoci
3. silnik nie dostaje paliwa?
4. co to jest ta pompa dozująca v54?
Gdzieś na form wynalazłem posta o treści "kręci i nie odpala", żeby posprawdzać masy i to czarne pudełko na akumlatorze, ale kompletnie się na tym nie znam.. Jednak wydaje mi się, że skoro są wszystkie kontrolki i rozrusznik kręci, to chyba masa jest... Z ciekawostek wóz od paru dni kopał mnie i pasażera przy wysiadaniu, nie wiem czy to ma coś wspólnego..
Wszystkie pomysły i rady będą dobre, napewno są osoby, które lepiej potrafią korzystać z funkcji Szukaj