Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
jaki tam magik, wystarczy jakiś kabel co działa dobrze z VAG-COM np 409.1, wchodzisz w "01-Engine", dajesz "Login-11" z kluczem 12233, następnie "Adaptation-10" i ustawiasz kanał 003 na wartość 33768 i po problemie.pu5z3k napisał(a):to musze znaleźć jeszcze jakiegoś magika który mi go wyłączy w komputerze prawda ? czy można to jakoś samemu zrobić ?
kobzyr napisał(a): jaki tam magik, wystarczy jakiś kabel co działa dobrze z VAG-COM np 409.1, wchodzisz w "01-Engine", dajesz "Login-11" z kluczem 12233, następnie "Adaptation-10" i ustawiasz kanał 003 na wartość 33768 i po problemie.
chlorek napisał(a):nie trzeba wyjmować ale trzeba zaślepić tylny króciec np. śrubką.
pu5z3k napisał(a):no właśnie to znalazłem, że zawór egr też jest zamknięty czy jak to nazwać dobrze i dogrzewa silnik
Element nr 6 nie ma nic wspolnego z zaworem egr, oprocz bliskiego umiejscowienia, to gaszak, czyli steruje klapa gaszaca (zamyka ja) przy zaszeniu silnika, ten plastikowy silownik 6 powinien sie zaciagac tylko podczas gaszenia auta, jak tego nie robi silnikiem bardziej trzepie przy gaszeniu, nalezy go wymienic. Fabrycznie zamiast zaslepki 4 jest uszczelka, taka jak 13 na rysunku. Zawor egr nie moze byc caly czas otwarty, to by bylo niezdrowe dla silnika. Zaworem egr steruje element 7 , nie 6. Krociec masz przy elemencie 7, nachodzi na niego gumowy wezyk z podcisnienia, tam wsadza sie w ten wezyk kulke z lozyska i po problemie, niestety w niektorych nowszych silnikach ARL moze walic bledem. Dodatkowo warto zrobic procedure, krora podal kobzyr, nie zamyka ona egra calkowicie, lecz znacznie zmniejsza jego dzialalnosc.pu5z3k napisał(a):dokładnie element numer 6 przestał mi działać... tą zaślepke warto założyć ? i jak zrobić żeby egr był ciągle otwarty?
powinno wywalic blad w sterowniku silnika, jaki blad wyskakuje? To wcale nie musi byc od wtryskow...pu5z3k napisał(a):później jechałem na 4 albo 5 biegu 2k obrotów pedał w podłoge i nic zero reakcji szarpnął lekko i check engine wywaliło...
z tym" po problemie" to tyczy się leonów do '03. W sterownikach z końcówka KG po przesunięciu mapy za pomocą liczby 33638 , EGR pracuje tak na 50% orginalnego ustawinienia a po dodatkowym zaślepieniu (blaszką wlot do kolektora, kulką linię od N18 etc.) mogą wyskakiwać błędy. Wtedy jest większy kłopot, trza mięć dostęp toola do edycji binarek, wyliczania checksum i kabla np. Mpps .Trzeba trochę rzeczy zmienić w ECU: mapę EGR'a, histerezę EGR'a, wyłączyć błędykobzyr napisał(a):i po problemie.
Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości