Witam Panowie,
Byłem dziś u mechanika i dowiedziałem się że żywot mojej skrzyni po woli dobiega końca, zaczęło się od niepozornego objawu. Otóż przy rozpędzaniu samochodu było czuć takie dziwne drganie z prawej strony, były podejrzenia że to może poduszka, później że przegub wewnętrzny, w końcu podjechałem dziś do mecha na podnośnik i się okazało że mechanizm różnicowy się kończy, już się w sumie po woli przyciera. Prawdopodobnie przyczyną jest między innymi brak oleju w skrzyni, w życiu tam nie zaglądałem bo ktoś mi kiedyś powiedział że olej w skrzyni jak siedzi to tak ma być i nie ruszać. Okazało się że w okolicach skrzyni są plamy oleju, czyli był jakiś wyciek. Chcieliśmy nawet sprawdzić poziom ale jakiś macher tak dokręcił śrubę kontrolno/dolewową że za diabła jej nie ruszy.
W efekcie muszę szukać po woli skrzyni i mam pytanie, czy ma ktoś namiary na sprawdzony zakład zajmujący się regeneracją skrzyni? Podobno gdzieś w okolicach Katowic jest takowy, a może ktoś ma coś sprawdzonego co może polecić?
Pozdrawiam,
Artur.
-- 24 października 2013, 11:13 --
Koledzy odświeżam i mam prośbę do tych co korzystają z ETKI, niech mi ktoś sprawdzi jakie skrzynie pasują do 1,9TDI ASV, obecnie mam skrzynię EBF, wiem że EGS to jest praktycznie to samo (te same przełożenia). Sprawdźcie mi proszę jakie jeszcze będą pasować bo chciałbym dobrać najlepsze przełożenie. No chyba że ktoś mi może polecić jaką skrzynię najlepiej wrzucić do tego silnika.