Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

wyciek oleju z turbiny

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: wyciek z turbiny czy to znaczy ze pada???

Postprzez chlorek » 18 maja 2011, 16:39

U mnie też ciekła turbina, postanowiłem ją naprawić, koszt 950zł - pełna regeneracja na oryginalnych częściach, mogę podać adres, tylko trzeba ją wymontować na własną rękę.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

wyciek

Postprzez blaster888 » 17 marca 2012, 18:24

Witam mechanicy przy wymianie przekładni zauważyli olej na wylocie z turbinki zdania były podzielone jeden powiedział ze turbinka a drugi ze turbina ok być możne przedmuchy mozliwe tez ze odma rozebrałem gore tez olej Czyżby przedmuchy? :boje:??? ObrazekObrazek
blaster888
Stella
Stella

Auto: leon 1.9 TDI ARL

Re: wyciek oleju ARL

Postprzez sławek » 17 marca 2012, 18:40

To jest wylot z intercoolera do klapy gaszącej, a nie wylot turbinki.
Zawsze tam będzie trochę oleju, nie wiadomo czy kiedykolwiek było czyszczone.
Wytrzyj to, pojeździj parę dni i sprawdź ponownie, jak znowu tyle będzie to zaczniesz się martwić.
sławek
FR
FR

Auto: Leon TS ARL+
Silnik: ARL 1.9

Postprzez blaster888 » 17 marca 2012, 18:43

tak masz racje z tym wylotem ale na wylocie z turba tez mokro zdjęcia nie zrobiłem za ciemno. Robił ktoś przedmuchy jaki koszt??
blaster888
Stella
Stella

Postprzez Omega » 17 marca 2012, 21:54

Zobacz na dole przy ic ile jest w nim oleju wyczyść to i odmę pojeździj i sprawdź ponownie.
Omega
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: 1M2

Postprzez marcus415 » 17 marca 2012, 22:21

Ubywa znaczaco oleju(wiecej jak 1L/10kkm)?
Kopci na niebiesko/bialo?
Turbo "gwizdze"?
Jak nic z powyzszych, to nie ma sie czym przejmowac.
marcus415
Sport
Sport

Region: zagranica
Auto: Zuk

Re: Big Turbo do ARLa(150KM)

Postprzez oczkolek » 18 marca 2012, 09:59

blaster888 napisał(a):Witam mechanicy przy wymianie przekładni zauważyli olej na wylocie z turbinki zdania były podzielone jeden powiedział ze turbinka a drugi ze turbina ok być możne przedmuchy mozliwe tez ze odma rozebrałem gore tez olej Czyżby przedmuchy? :boje:???

A jak tak się zastanawiam dlaczego nie chce Ci się poszukać na forum. Temat jest wałkowany kilkukrotnie.
Scalam.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Re: wyciek oleju z turbiny

Postprzez blaster888 » 18 marca 2012, 12:58

chce dmuchać na zimne tzn jeśli już cieknie to co będzie jak zwiększę moc do 190kucy . turbo nie gwiżdże,kopci tylko przy zapalaniu na niebiesko ale tylko chwilkę,ubytek oleju jest mało zauważalny.
blaster888
Stella
Stella

Postprzez adziami » 18 marca 2012, 22:42

odkąd wyciąłem kata też mi kopci na niebiesko tylko gdy było zimno i również zauważyłem ubytek w oleju, nie potrafię ocenić ile ale na 6 tys, może z 3 milimetry brakuje do górnej kropkowanej krawędzi czyli raczej norma ? w poprzednim dieslu nie brał ani kropli
adziami
Sport
Sport

Auto: leon

Postprzez transit_master » 19 marca 2012, 12:22

adziami napisał(a):w poprzednim dieslu nie brał ani kropli
to jest traczej niemożliwością.
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Postprzez chlorek » 19 marca 2012, 13:31

blaster888 napisał(a):chce dmuchać na zimne tzn jeśli już cieknie to co będzie jak zwiększę moc do 190kucy . turbo nie gwiżdże,kopci tylko przy zapalaniu na niebiesko ale tylko chwilkę,ubytek oleju jest mało zauważalny.

to że masz olej w dolocie to normalne, pewnie nikt nigdy tego nie czyścił i dlatego tobie dymi na niebiesko, pytanie ile tego oleju tobie bierze na 1tys albo 10tys?
Turbinę z ARL powinieneś słychać jak jedziesz, daje charakterystyczny gwizd. To że kopci na niebiesko w zimę to okey, gorzej w + temperaturach.

Jeśli turbo nie jest sprawne w pełni to program na 190km tobie nie wejdzie.

adziami napisał(a):odkąd wyciąłem kata też mi kopci na niebiesko tylko gdy było zimno i również zauważyłem ubytek w oleju, nie potrafię ocenić ile ale na 6 tys, może z 3 milimetry brakuje do górnej kropkowanej krawędzi czyli raczej norma ? w poprzednim dieslu nie brał ani kropli

czyli ile? bo 3mm mierzyłeś miarką?, sprawdź ile wlejesz oleju teraz od ostatniego poprawnego poziomu i będziesz wiedział dokładnie ile tobie bierze.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Postprzez transit_master » 19 marca 2012, 14:07

florek napisał(a):Jeśli turbo nie jest sprawne w pełni to program na 190km tobie nie wejdzie.
to raz a dwa, że jeśli tuner zdiagnozuje wcześniej niesprawną turbinę to i z softu nici. Sory za OT. To nie temat o tym.
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Postprzez adziami » 19 marca 2012, 20:38

mogę sobie jajko dać uciąć ale b5 aż 90 konne nie brało oleju a przebieg 280 tyś,, to jest cud niemieckiej technologii ;]
adziami
Sport
Sport

Auto: leon

Postprzez marcus415 » 20 marca 2012, 00:02

transit_master napisał(a):mogę sobie jajko dać uciąć

To juz nie masz jednego jajka :hahaha:
Wiesz w jaki sposob smarowane sa cylindry?
marcus415
Sport
Sport

Postprzez transit_master » 20 marca 2012, 06:57

Dzięki marcus415, że mnie zacytowałeś :mrgreen: :mrgreen:
marcus415 napisał(a):Wiesz w jaki sposob smarowane sa cylindry?
dla nich to nie ma znaczenia. Liczy się tylko że
adziami napisał(a):nie brał ani kropli
:mrgreen:
transit_master
Cupra
Cupra

Postprzez marcus415 » 20 marca 2012, 13:08

transit_master napisał(a):Dzięki marcus415, że mnie zacytowałeś :mrgreen: :mrgreen:

Nie mam zielonego pojecia jak do tego doszlo :wink:
marcus415
Sport
Sport

Postprzez peter174 » 17 listopada 2012, 13:26

W ostatnich dniach zauwazyłem ze jak zaparkuje samochod po jeżdzie to zaraz (w ciagu klikunastu minut ) spod IC na glebe ląduje 1-2 krople oleistej substancji (nie więcej) .. robi sie malutka plamka na wysokosci IC widoczna na glebie przez pradnim kolem ... jezeli auto postio dluzej to nic juz wiecej nie kapie tylko to co zaraz po zaparkowaniu ... dzis sprawdzilem od spodu i turbo z zewnatrz suche, ruru od turbo w kierunku IC tez bez sladów wycieku .. natomiast miejsce gdzie sączy sie to połaczenie ostatniej ruru (tej spłaszczonej) z dolnym wejciem IC a dokładniej w miejscu gdzie jest spinka mocujaca rure w IC ... szyjka wlotu w IC na dwa male technologiczne otwory gdzie rura dolotowa łaczy się z IC i jest spinka druciana i to własnie dokładnie z tego otworku sączy się oliwka ...
pytanie czego sie spodziewac po tym symptomie .. aha oliwa nie ubywa na bagnecie i jest na stalym poziomie a pacjent to ASZ ... ECU tez nie wywala zadnych błedow .. i silnik ma power tak jak nalezy
Podpis niezgodny z regulaminem /usunięto Admin
peter174
Sport
Sport

Auto: Toledo ASZ

Postprzez PaVLo » 17 listopada 2012, 17:24

Wymień uszczelki i zacznij butować czasem auto, aby ten olej który leci jako para z odmy, turbinka przepaliła a nie aby spływał do IC. A jak chcesz sie tego pozbyć to wywal odmę, zaślep otwór w dolocie a z pokrywy poprowadź rurę do jakiegoś zbiornika lub pod auto (Oil catch tank). Ja tak zrobiłem na początku roku i nie mam zamiaru tego likwidować, bo układ przynajmniej jest czysty.
PaVLo
TopSport
TopSport

Auto: Seat SPORT

Postprzez marcus415 » 17 listopada 2012, 23:32

PaVLo napisał(a):Ja tak zrobiłem na początku roku i nie mam zamiaru tego likwidować,

Super, tylko srednio wygladaja plamy oleju na np. kostce gdzie stalo twoje auto :-)
Moim zdaniem odma ma byc w dolocie, ewentualnie catch tank.
marcus415
Sport
Sport

Postprzez PaVLo » 18 listopada 2012, 07:05

To są śladowe ilości oleju, ostatnio zdejmowałem rurę bo inaczej ją prowadziłem i w środku suchutko, jedynie końcówka była lekko zapocona, no i najważniejsze to sucho w układzie dolotowym a to ważne, bo niedawno czyściłem kolektor ssący i nie chcę znów patrzeć jak się zatyka przez osadzające się opary oleju z sadzą.
PaVLo
TopSport
TopSport

Postprzez marcus415 » 18 listopada 2012, 14:32

PaVLo napisał(a):ostatnio zdejmowałem rurę bo inaczej ją prowadziłem i w środku suchutko

Jaka rure?
PaVLo napisał(a):niedawno czyściłem kolektor ssący i nie chcę znów patrzeć jak się zatyka przez osadzające się opary oleju z sadzą.

PaVLo napisał(a):To są śladowe ilości oleju

Czegos tu nie rozumiem :roll: Najpierw piszesz, ze to sa sladowe ilosci oleju, a potem ze one zatykaja Ci kolektor...?
Z odmy, czy chcesz czy nie, zawsze kapnie kropla lub dwie i jesli stajesz w tym samym miejscu, to po jakims czasie bedzie nakapane jak z jakiegos szrota, a kolektor to zasyfia egr wpuszczajac do dolotu spaliny, a nie odma. Wystarczy ze dasz w palnik raz na jakis czas i te sladowe ilosci oleju z odmy zostana spalone i dolot bedzie czysty. Dawanie odmy pod auto nie ma najmniejszego sensu.
marcus415
Sport
Sport

Postprzez PaVLo » 18 listopada 2012, 20:29

marcus415 napisał(a):Jaka rure?

Chodzi mi o wąż podpięty zamiast odmy, który idzie pod auto.
marcus415 napisał(a):Czegos tu nie rozumiem :roll: Najpierw piszesz, ze to sa sladowe ilosci oleju, a potem ze one zatykaja Ci kolektor...?

Śladowe bo przecież praktycznie wszystko wylatuje na zewnątrz i tylko niewielka ilość skrapla się na końcach, gdy jest założona odma to 100% leci do dolotu i w końcu robi się "kałuża" w IC.
marcus415 napisał(a):Z odmy, czy chcesz czy nie, zawsze kapnie kropla lub dwie i jesli stajesz w tym samym miejscu, to po jakims czasie bedzie nakapane jak z jakiegos szrota

Stoję od miesięcy w tym samym miejscu i jakoś ciężko znaleźć plamę jak "ze szrota", nawet małej nie ma...
marcus415 napisał(a): a kolektor to zasyfia egr wpuszczajac do dolotu spaliny, a nie odma.

Zgadzam sie, ale z odmy lecą jeszcze opary oleju, które mieszając się z powietrzem i spalinami tworzą sadzę, która dużo szybciej osadzi się na ściankach niż spaliny z powietrzem. Polecam ci zaślepić na próbę otwór w dolocie z odmy i popatrzeć ile oparów wylatuje przez odpowietrznik korbowodów.
marcus415 napisał(a):Wystarczy ze dasz w palnik raz na jakis czas i te sladowe ilosci oleju z odmy zostana spalone i dolot bedzie czysty. Dawanie odmy pod auto nie ma najmniejszego sensu

Ja butuję dość często auto i jak miałem odmę to nic nie dawało, EGR mokry a i z łączeń na IC kapało, dzisiaj je obejrzałem i jest sucho, na EGR to samo.
PaVLo
TopSport
TopSport

Postprzez marcus415 » 18 listopada 2012, 23:21

PaVLo napisał(a):EGR mokry a i z łączeń na IC kapało

Wiec teraz gdzie ten olej sie podziewa jak piszesz ze pod samochod nie kapie? :-D Wylatuje na droge tylko jak jedziesz, a w trakcie postoju juz nie? :hahaha:
PaVLo napisał(a): Polecam ci zaślepić na próbę otwór w dolocie z odmy i popatrzeć ile oparów wylatuje przez odpowietrznik korbowodów.

No i co z tego? Nie wiem jak u ciebie, ale u mnie w dolocie oleju nie ma prawie w ogole, i nie widze sensu jej odlaczania, a jak u siebie miales wiecej oleju z odmy, swiadczy to o nie za dobrej kondycji silnika.
Wiekszosc tunerow zostawia odme w dolocie i nie poleca dawania jej pod auto ze wzgledu na szybsze zuzycie pierscieni tlokowych i duze prawdopodobienstwo niedroznosci odmy. Jesli juz tak bardzo chcesz miec sterylnie czysty dolot(choc w lato i tak bedzie tam woda) to zastosuj oil catch tank :wink:
marcus415
Sport
Sport

Postprzez kuba_ARL » 22 listopada 2012, 21:05

a mam takie pytanie: jak wygląda u Was końcówka wydechu?? Ja wkładam palce i tłusto tam dość mocno...
pytanie kieruję do właścicieli ARL'a z wolnym wydechem i zaślepionym EGR. Z moim mechanikiem podejrzewamy turbinę że puszcza olej. Kurde ale nie uśmiecha mi się wysyłać jej 4 raz do Turbo-Tec
kuba_ARL
Stella
Stella

Auto: Leon FR

Postprzez marcus415 » 23 listopada 2012, 01:04

kuba_ARL napisał(a):jak wygląda u Was końcówka wydechu??

Normalna sucha sadza, bez zadnego "tlustego" :wink:
marcus415
Sport
Sport

Postprzez kuba_ARL » 23 listopada 2012, 10:45

Też tak myślałem :-( U mnie to taka jakby "smoła" tylko że w postaci świeżego smaru. Zobaczymy jak będzie później z ubytkami oleju...
Pozdroo :-)
kuba_ARL
Stella
Stella

Auto: Leon FR

Postprzez chlorek » 23 listopada 2012, 10:55

jak na końcu masz taki objaw to tego oleju musi tobie rzygać sporą ilość, lepiej kontroluj stan oleju.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Postprzez peter174 » 29 listopada 2012, 11:03

PaVLo napisał(a):Wymień uszczelki i zacznij butować czasem auto, aby ten olej który leci jako para z odmy, turbinka przepaliła a nie aby spływał do IC. A jak chcesz sie tego pozbyć to wywal odmę, zaślep otwór w dolocie a z pokrywy poprowadź rurę do jakiegoś zbiornika lub pod auto (Oil catch tank). Ja tak zrobiłem na początku roku i nie mam zamiaru tego likwidować, bo układ przynajmniej jest czysty.

miałes rację kolego .. winne były uszczelki w dolocie .. wczoraj nastapiła wymiana i po problemie ... dzieki za sugestię :wink:
Podpis niezgodny z regulaminem /usunięto Admin
peter174
Sport
Sport

Auto: Toledo ASZ

Postprzez sonor » 22 grudnia 2012, 21:55

Panowie ,jak z tym żyć ? Czego się spodziewać przy dalszym użytkowaniu, i na co się nastawiać do naprawy,turbo ? Auto jeżdzi znakomicie, nie kopci, trochę białego dymu ale to raczej para. Oleju nie ubywa, znaczy nie jakoś aby dolewać trzeba było,nie ma plam pod autem, a czasem stoi po kilka dni nie używane. https://picasaweb.google.com/1174401540 ... a-b_4TlUA#
sonor
Signo
Signo

Auto: seat leon

Postprzez PaVLo » 23 grudnia 2012, 04:59

Mnie to wygląda na jakąś nieszczelność lub popękane węże dolotu i IC, a olej jest raczej z odmy a nie turbo. Olej może też być z pokrywy zaworów, jest wywalany wprost za silnik i leci po turbo.
PaVLo
TopSport
TopSport

Postprzez RafcioGTC » 23 grudnia 2012, 09:48

A sprawdź ten metalowy przewód który doprowadza olej do turbiny co by miała Smarowanie , Co prawda mi przy małym pęknięciu zaczeło tak sikac że już nigdzie dalej nie zajechałem bo przez moment 1,5l oleju poszło na spacer.
Obrazek
RafcioGTC
TopSport
TopSport

Auto: Seat Leon
Silnik: ASV 1.9

Re: Odp: wyciek oleju z turbiny

Postprzez jędrek » 23 grudnia 2012, 09:54

Na moje to raczej z odmy leci a to normalne:ugeek:

Wysłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk
SZEFUNCIO
Był CZRNY LEON ASV
CompSport 143,5KM/303Nm
Jest
Alfa Romeo 159
Tune Up 185 KM/393NM
jędrek
FR
FR

Auto: Alfa Romeo 159

Postprzez wieszak1989 » 15 kwietnia 2013, 22:34

Siemka
Mam pytanko, w leonie 1,9 tdi 130km zauważyłem wyciek oleju na łączeniu turbo z gumową rurą biegnącą do intercoolera (na łączeniu intercoolera z tą rurą też jest leciutkie zawilgocenie). Wyciek jest niewielki (oleju nie ubywa-ubytek jest w normie jak na tdi)ale aktualnie nie mam warunków żeby zrobić foto. Generalnie oleju nie powinno tam być i wiem że to wina turbo, mechanik powiedział że turbo do wymiany albo regeneracji. Nie wiem czy przejmować się i zaczać poszukiwania nowego turbo czy narazie zlać sprawę i patrzeć na rozwój sytuacji. Dodam że planuje zrobić program w Ecuproject we Wrocku niebawem i najlepiej jakby się ktoś wypowiedział z firmy czy nie będzie problemu zrobić program na sory za wyrażenie "wilgotnej" turbosprężarce?
Jakie mogą być konsekwencje nienaprawiania narazie tego turbo?
Auto:
-nie kopci
-nie wchodzi w tryb awaryjny
-jezdzi jak powinno
turbina:
-nie świszczy
-ciągnie cały czas tak samo w pełnym zakresie obrotów
-czuć dosyć mocno turbodziurę przy zmianie biegów
Honda Civic IV 1.4 90km
Fiat 126p 24km- ale jakie to były 24 km:D
Seat Leon 1m ALH 90km
Seat Leon 1m ASZ 130km
http://www.leonclub.pl/forum/viewtopic.php?f=32&t=38151
wieszak1989
Signo
Signo

Auto: Seat Leon ASZ
Silnik: ASZ 1.9

Postprzez tony065 » 15 kwietnia 2013, 22:41

Sprawy dwie. 1. Bardzo możliwe, że nie zrobią Ci programu, bo to obciąży turbo, które jest w nienajlepszym stanie. Auto do tuningu musi być spawne, a tak nie jest. 2. Jeszcze trochę i Twoje auto dopadnie choroba szalonych diesli :D
tony065
Signo
Signo

Auto: Octavia I
Silnik: AHF 1.9

Postprzez Alicante » 8 listopada 2013, 13:03

Też mam małe wycieki oleju z Intercoolera, takie plamki na pół palca, jak troche auto postoii,
Oleju nie bierze 0,5l przez ostatnie 10tys. jest butowany tak 1x tydzień na trasie, Turbo nie świszczy...
IC bedzie w środe wyczyszczony cały, nie wiadomo czy wogóle był czyszczony, zastanawiam sie cały czas jakie jest prawdopodobieństwo ze Turbina tryśnie olejem w komore spalania?, przy takich małych wyciekach
Alicante
Stella
Stella

Auto: Toledo II Sport TDI
Silnik: ASZ 1.9

Postprzez caligator » 8 listopada 2013, 13:15

wieszak1989 napisał(a):Siemka
Mam pytanko, w leonie 1,9 tdi 130km zauważyłem wyciek oleju na łączeniu turbo z gumową rurą biegnącą do intercoolera (na łączeniu intercoolera z tą rurą też jest leciutkie zawilgocenie). Wyciek jest niewielki (oleju nie ubywa-ubytek jest w normie jak na tdi)ale aktualnie nie mam warunków żeby zrobić foto. Generalnie oleju nie powinno tam być i wiem że to wina turbo, mechanik powiedział że turbo do wymiany albo regeneracji. Nie wiem czy przejmować się i zaczać poszukiwania nowego turbo czy narazie zlać sprawę i patrzeć na rozwój sytuacji. Dodam że planuje zrobić program w Ecuproject we Wrocku niebawem i najlepiej jakby się ktoś wypowiedział z firmy czy nie będzie problemu zrobić program na sory za wyrażenie "wilgotnej" turbosprężarce?
Jakie mogą być konsekwencje nienaprawiania narazie tego turbo?
Auto:
-nie kopci
-nie wchodzi w tryb awaryjny
-jezdzi jak powinno
turbina:
-nie świszczy
-ciągnie cały czas tak samo w pełnym zakresie obrotów
-czuć dosyć mocno turbodziurę przy zmianie biegów

Zrob turbo i dopiero program bo skonczysz jak ja... U mnie tez nie bylo objawow wogole - ba nawet byl brak zawilgocenia a po prohramie turbo odrazu padlo... Lepiej jezdzic na tym co masz ale sprawnym niz sekunde sie pocieszyc wieksza moca i wykresem ale byc uziemionym do czasu naprawy turbiny...
BYŁ: Cupra MY08 360HP/450Nm
JEST: Skoda Octavia RS MY17 230HP/350Nm
caligator
Sport
Sport

Auto: BWJ 2.0
Silnik: BWJ 2.0

Postprzez bikebajk » 3 grudnia 2013, 20:57

Witam, wymienialem dzisiaj kola z letnich na zimowe, przy przednim prawym kole poswiecilem sobiee latarka wzdluz osi przegubu, i rzucila mi sie w oczy turbina ktora byla ubryzgana chyba olejem. Wrzuce zdjecie

Obrazek

Czy to normalne? Auto niedawno kupilem...
Seat leon m1 2005 rok, 1.9 TDI 150 koni ARL, przebieg 176 tysiecy
nie odczuwam zadnego spadku mocy, jak depne to auto jedzie jak szalone i slychac ladny gwizd z turbiny, co jest normalne chyba normalne.

Orietuje sie ktos co to moze byc ?
SuperCopa ;)
bikebajk
Stella
Stella

Auto: Seat Leon I

Postprzez kornat » 3 grudnia 2013, 21:10

To nie jest normalne. Sprawdź czy z EGR i przyłączy Ci się nigdzie nie sączy i nie kapie.
kornat
FR
FR

Auto: 1M

Postprzez bikebajk » 3 grudnia 2013, 21:33

A jesli kapie ? Lub jesli nie kapie to co w tedy ?
SuperCopa ;)
bikebajk
Stella
Stella

Postprzez Maniek871 » 3 grudnia 2013, 21:35

Panowie miałem też takie przedmuchy ale już to opanowałem a pytanie mam takie myć ic czy dać sobie na spokój coś to pomoże ?
Maniek871
Signo
Signo

Auto: Seat Leon TDI

Postprzez bikebajk » 4 grudnia 2013, 11:03

Patrzylem na EGR jest jeden wyciek, wyglada na stary, bo jest taki jakis suchy. Dorzucam zdjecie

Obrazek
Obrazek

Czy to ma zwiazek z upackana turbina ? Co sie dzieje, co powinienem zrobic ?
SuperCopa ;)
bikebajk
Stella
Stella

Postprzez kornat » 4 grudnia 2013, 11:49

Być może, a jak nie to prawdopodobnie puszcza oring na tym czerwonym wężu przy turbinie. Na początek przemyj wszystko i obserwuj co jakiś czas gdzie się poci.
P.S. Oleju w dużych ilościach nie ubywa?
kornat
FR
FR

Auto: 1M

Postprzez bikebajk » 4 grudnia 2013, 22:15

Olej wymienilem miesiac temu jak narazie jest full, zauwazylem ze teraz jak jest zimno i silnik nie jest rozgrzany, i lekko depne to slychac takie jakby " cyk cyk !" ( nie zawsze) I autem leciutko szarpie w rytm podwojnego " cyk cyk" a potem jest ok, jak sie rozgrzeje.
SuperCopa ;)
bikebajk
Stella
Stella

Postprzez Gonzus_1989 » 7 stycznia 2014, 21:03

witam, dziś z ciekawości obejrzałem sobie autko na kanale . Co zaobserwowałem :

1 Foto: Było troszke oleju w na tym elemencie . Wydaje mi się że jest to olej z węża od int. od strony turba (foto 2)

Obrazek

2. Foto : Była niewielka ilość oleju(foto jak już troszku przetarłem ) w tym miejscu ;dodam że ok 2tyg temu ściągałem z tej strony właśnie rurę w celu spr. luzów na wirniku.Być może troszku poluzowała się opaska.

Obrazek

Motor bardzo ładnie ciągnie oleju bierze w normie. Wirnik luzów nie ma żadnych.Turbo suchutkie od strony zewnętrznej.

Jest to normalne czy raczej nie ? Egr niedawno zaślepiłem mechanicznie 2x blaszki jedna od EGR ,druga od chłodniczki oleju chyba .

dziękuje za odpowiedź.

Jeszcze jedno pytanko być może nie na temat ,ale nie chce już zakładać new topic.:

Foto 3 . Osłona przegubu odmawia posłuszeństwa ,wybieram się w daleką trasę ; przetrwa ? czy wymieniać ?

Obrazek

dziękuje za wszelkie odpowiedzi pozdrawiam.
Mazda 323c 1.3 75Km
Mazda Mx-3 1.6 90Km
SEAT LEON ARL + 1.9tdi 186Km/412nm
SEAT LEON ARL + 1.9tdi GTB22 2xxKm/4xxnm
Gonzus_1989
Sport
Sport

Auto: Leon ARL +

Postprzez Leonidas ARL » 8 stycznia 2014, 13:41

Wymieniaj.Smaru tam już chyba nie uświadczysz...
Leonidas ARL
Zbanowany

Auto: Seat Leon ARL

Postprzez Gonzus_1989 » 8 stycznia 2014, 16:02

Wymieniona już . Wyciek jednak okazał się nie od strony Turbo-Intercooler a Filtr-Turbo także Oil Tank Catch chyba zawita wkrótce .
Mazda 323c 1.3 75Km
Mazda Mx-3 1.6 90Km
SEAT LEON ARL + 1.9tdi 186Km/412nm
SEAT LEON ARL + 1.9tdi GTB22 2xxKm/4xxnm
Gonzus_1989
Sport
Sport

Auto: Leon ARL +

Poprzednia strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel