Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

kopci na postoju i podczas ruszania na rozgrzanym silniku

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

kopci na postoju i podczas ruszania na rozgrzanym silniku

Postprzez creative1432 » 5 lutego 2014, 08:19

Witam.

Problem mam taki jak odpalę samochód i jest zimny to nie kopci w ogóle a jak silnik się dobrze już rozgrzeje,osiągnie temp roboczą i pochodzi na wolnych obrotach z 2-5 min to wydobywa się z wydechu lekki dymek jak dodam gazu to jest siwo.. ale jak już ruszę to chwilę mam siwo a potem znów bez dymków.. dodam że ostatnio robiona była głowica, czyszczone turbo, oraz nowa przepływka jest. byłem na hamowni robione logi były i z samochodem jeśli chodzi o kondycje jest bardzo dobrze, turbo ładuje prawidłowo i nie ma zaników mocy ani tym podobnych rzeczy tylko ten dym za samochodem na ciepłym silniku na postoju i zaraz przy ruszaniu
creative1432
Signo
Signo

Auto: Seat leon
Silnik: ASV 1.9

Reklama

Re: kopci na postoju i podczas ruszania na rozgrzanym silnik

Postprzez Kubuś1155 » 5 lutego 2014, 08:40

Hmmm co prawda siwy dym tego nie dotyczy ale może przyczep sie katalizatora?? Wiem ze powinien kopcić na czarno jak jest zapchany ale nigdy nie wiadomo... Siwy, biały dym to raczej domena turbo. Mówisz ze czyściłeś a może turbo puszcza olej i tam sie on spala?? Czyszczenie to nie regeneracja a o ile dobrze wiem ze jak kopci na biało to właśnie oznacza to ze turbo spala olej...
Kubuś1155
Stella
Stella

Auto: leon ARL
Silnik: ARL 1.9

Postprzez GruchaARL » 5 lutego 2014, 09:10

Jedna rzecz do sprawdzenia. Odkręć korek wlewu oleju, zatkaj go jakąś pończochą i zobacz czy dalej będzie dawał siwego dyma na ciepłym przy ruszaniu, pojeździj chwilę bez korka. Jak problem ustanie, to masz do wymiany pokrywę zaworów bo może być tak, że odma jest zapchana i wtedy wywala olej na strone gorącą turbo przez uszczelniacz i dlatego kopci.
Jak nie pomorze to wina jest albo gumek na pompkach albo uszczelniacz turbo
Pozdro
Jak ktoś coś chce od Gruchy, to Grucha pomoże :). PW lub 606-65-93-92.
GruchaARL
Sport
Sport

Auto: VW Golf IV TDI
Silnik: CBZB 1.2

Postprzez creative1432 » 5 lutego 2014, 15:19

katalizator mam wycięty. Zawory itp to wszystko było sprawdzane przy planowaniu głowicy. dodam że mam asv na pompie z wtryskami. Możliwe to że puszcza olej na ciepłej stronie turbo i po prostu jak jest gorąco w wydechu ten olej się spala i kopci jak się nazbiera wiecej oleju?

-- 5 lut 2014, o 16:19 --

katalizator mam wycięty. Zawory itp to wszystko było sprawdzane przy planowaniu głowicy. dodam że mam asv na pompie z wtryskami. Możliwe to że puszcza olej na ciepłej stronie turbo i po prostu jak jest gorąco w wydechu ten olej się spala i kopci jak się nazbiera wiecej oleju?
creative1432
Signo
Signo

Auto: Seat leon
Silnik: ASV 1.9

Postprzez GruchaARL » 5 lutego 2014, 16:30

może tak być
Jak ktoś coś chce od Gruchy, to Grucha pomoże :). PW lub 606-65-93-92.
GruchaARL
Sport
Sport

Auto: VW Golf IV TDI
Silnik: CBZB 1.2

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel