Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Cieknie pompa wtryskowa

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Cieknie pompa wtryskowa

Postprzez darq12 » 18 grudnia 2013, 21:54

Witam.
Wczoraj zauważyłem niepokojące mnie objawy tzn większa część spodu osłony silnika była mokra od ropy. Ustaliłem miejsce wycieku i cieknie na pompie wtryskowej a dokładniej z boku gdzie przewody wychodzą na wtryski i na środku gdzie jest na duży klucz i i taka mniejsza śrubka. Jak rozwiązać ten problem??? Można tak sobie to odkręcić wymienić ewentualne uszczelki i skręcić?? nic się nie przestawi, zapowietrzy??? Dorzucam zapożyczone zdjęcie u mnie cieknie w tym miejscu zaznaczonym na zdjęciu plus na dwóch dolnych rurkach wychodzących z pompy.
http://obrazki.elektroda.pl/3267644100_1381411818.jpg
darq12
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9TDI
Silnik: AHF 1.9

Reklama

Re: Cieknie pompa wtryskowa

Postprzez zaboslaw » 20 grudnia 2013, 18:01

zajedz do pompiarza to ci zrobi to pewnie od reki a z zapowietrzeniem to nic sie nie stanie :D zaskoczy i sie odpowietrzy
zaboslaw
Stella +
Stella +

Auto: Leon
Silnik: ASV 1.9

Postprzez darq12 » 20 grudnia 2013, 18:30

Poczytałem trochę na temat i podzwoniłem po pompiarzach w service bosch powiedzieli mi że za wymianę oringu w korpusie pompy wtryskowej między sekcjami wezmą 50zł plus cena oringu bo tam właśnie mi cieknie. Ale żeby nie było tak różowo, powiedzieli mi ze jak poszło w jednym miejscu to zaraz puści w drugim i najlepiej było by zrobić całość tzn. wymienić wszystkie oringi i uszczelki do tego czyszczenie pompy i ustawienie, za to już krzyknęli 400zł plus wyciągnięcie pompy i plus komplet uszczelek. I teraz pytanie czy ktoś wymieniał jeden oring i jeździ długo bez problemowo czy raczej brać komplet??? ja bym był za wymianą tego jednego oringu wiadomo kasa. Korzystał ktoś z usług Całka Bosch service Kalisz?????
darq12
Sport
Sport

Postprzez zaboslaw » 20 grudnia 2013, 19:36

wiesz to mozebyc chwyt tez bo tak to zarobia 50 zł a tak scisna ładna sumke :D zmien narazie sam oring albo poszukaj manuala to moze samemu zmienisz bo to pewnie odkrecasz wkładasz i skręcasz :D puki reszta nie cieknie to nie dotykaj :D miałem passata b4 90 KM i pusciła tylko uszczelka w czapce pompy zmieniłem sam i jeżdziłem dalej :D miałem go ponad 4 lata rocznik 96 a pompy takie same :D
zaboslaw
Stella +
Stella +

Postprzez darq12 » 20 grudnia 2013, 20:19

Sam bym wymienił tylko jest tam nie typowy klucz trójkątny a jest tak jak mówisz wykręcasz przekładasz uszczelkę i skręcasz i gotowe. Tylko ten klucz kosztuje ok 45zł a czasami coś pójdzie nie tak to lipa a tak to oni się znają i za te same pieniądze wymienią i sprawdzą kondycję pozostałych uszczelek. Tylko oni cisną abym całość zrobił i nie chcą mi tego robić przed świętami bo boi się że pójdzie inna i będę musiał mu auto zostawić a on nie ma wolnych terminów już w tym roku. A ja bym chciał jechać wymienić to jest max godzina roboty nie trzeba pompy wyciągać tak mi mówił. Tylko on musi uszczelki pozamawiać komplet i sam oring w razie czego chce być przygotowany na najgorsze bo ja też mam przeszło 60km w jedną stronę i chce to zrobić na miejscu, a wiadomo jak jest z dostawą teraz w te święta i wolne.
darq12
Sport
Sport

Postprzez zaboslaw » 20 grudnia 2013, 20:37

zmien sam oring i tyle :D nic nie pocieknie wiecej :D takie jest moje zdanie "D
zaboslaw
Stella +
Stella +

Postprzez kot743 » 25 lutego 2014, 13:42

Siema. I jak wymieniałeś ten jeden oring czy wszystkie uszczelki? A może ktoś napisze jak samemu go wymienić ? bo u mnie też zaczyna się coś tam pocić
kot743
Stella
Stella

Auto: A3

Postprzez darq12 » 25 lutego 2014, 15:32

Witam
Ja wymieniałem tylko ten jeden oring i jest wszystko oki, już nie cieknie, straszyli ze może puścić w innym miejscu zanim wyjadę od nich z serwisu ale do tej pory wszystko jest oki.
darq12
Sport
Sport

Postprzez paffa1 » 25 lutego 2014, 15:56

Oczywiście wymieniaj sam oring i będzie dobrze. Zestaw uszczelek pompy ori Bosch kosztuje w granicach 30-40 zł nawet mam takie uszczelki i numer na nich. Ten numer mogę podesłać, bo nie we wszystkich hurtowniach wiedzą, że takie coś jest dostępne. U mnie też ciekło jakieś dwa lata temu i po wymianie oringu jest sucho. Ważna rzecz, to dobrze mieć taki klucz nasadkę do odkręcenia i dokręcenia tego korka, bo jak za słabo dokręcisz, to na ciepłym będzie słabo palił i nie będzie miał mocy. Jak to mi powiedział kolega co naprawia układy wtryskowe "to musi być doje...ne" Gdyby ktoś w Wawie miał z tym problem, to chętnie pomogę wymienić ten oring, mam taką nasadkę.
paffa1
Stella +
Stella +

Auto: Toledo 1M

Postprzez darq12 » 25 lutego 2014, 16:03

Bo to jest po stronie wysokiego ciśnienia i musi być dobrze dokręcone. Ja miałem tylko objaw że na zimnym ciekło i ciężej miał z rana odpalić tak poza tym mocy mu nie ubyło.
darq12
Sport
Sport

Postprzez paffa1 » 25 lutego 2014, 16:09

No tak, ale jak już się wymieni oring i za słabo dokręci, to długo kręci zanim zapali jak silnik ciepły i jest zauważalny spadek mocy (dawka paliwa się zmniejsza)
paffa1
Stella +
Stella +

Postprzez kot743 » 25 lutego 2014, 21:35

a może ktoś opisać jak najlepiej ten oring wymienić czy trzeba wyciągać nastawnik czy nie i najlepiej bez wyciągania pompy z samochodu
kot743
Stella
Stella

Auto: A3

Postprzez paffa1 » 25 lutego 2014, 22:08

Nic poza osłoną silnika nie demontujesz. odkręcasz ten korek za pomocą specjalnej nasadki (poleci trochę paliwa) wymieniasz oring na korku i skręcasz z powrotem.
Żadnego nastawnika, a już tym bardziej pompy nie odkręcasz.
paffa1
Stella +
Stella +

Postprzez 93003 » 3 grudnia 2014, 06:19

ktoś wie jak nazywa się ten klucz? ten trójkątny? jakie ma oznaczenie?
93003
Stella
Stella

Auto: Seat Leon I

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel