Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[TDI VP] Bąble w przewodzie paliwowym

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[TDI VP] Bąble w przewodzie paliwowym

Postprzez ligi25 » 8 listopada 2010, 18:34

Witam.

Jak w temacie, mam duzo babli w przewodzie od filtra paliwa do pompy wtryskowej gdy silnik pracuje.
Jakies pol roku temu wymienilem filtr paliwa i zauwazylem te bable. Z poczatku myslalem, ze to pozostalosc powietrza z filtra. Niestety nie wiem czy bable byly przed wymiana. Sprawdzilem zaciski przy filtrze - sa ok, sprawdzilem zaworek i wydaje sie byc ok- oringi cale i zaworek ciasno wchodzi do filtra. Po wylaczeniu silnika robi sie jeden duzy babel.
Rok 2000, silnik 1.9 TDI AHF 81KW.

Zauwazylem tez, ze troche gorzej zapala gdy silnik jest zimny.

Wie ktos skad to powietrze? Zna ktos zasade dzialania tego zaworka?

Tylko prosze nie odsylajcie mnie do szukajki, bo siedze juz kupe czasu i szukam i nic nie moge znalezc.

Pozdrawiam.

Tomek
ligi25
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Reklama

Re: [TDI VP] Bąble w przewodzie paliwowym

Postprzez jędrek » 8 listopada 2010, 19:16

Pół roku?Czas najwyższy wymienić filtr.Załóż np.Manna i powinno ustać.Bynajmniej u mnie po wymianie na taki filtr objaw minął.
SZEFUNCIO
Był CZRNY LEON ASV
CompSport 143,5KM/303Nm
Jest
Alfa Romeo 159
Tune Up 185 KM/393NM
jędrek
FR
FR

Auto: Alfa Romeo 159
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez ligi25 » 8 listopada 2010, 19:40

jędrek napisał(a):Pół roku?Czas najwyższy wymienić filtr.Załóż np.Manna i powinno ustać.Bynajmniej u mnie po wymianie na taki filtr objaw minął.

Po wymianie, gdy pokazaly sie bable stwierdzilem, ze to normalna sprawa, filtr musial sie odpowietrzyc. Dzisiaj zrobilem drobny przeglad przed zima i zauwazylem, ze bable nie zniknely i jest ich jeszcze wiecej niz po wymianie filtra - przelatuja stadami przez wezyk :))

Wymiana filtra, no ok, ale skad to powietrze? Przeciez filtr to zamkniete, szczelne naczynie.
ligi25
Stella
Stella

Postprzez leem » 8 listopada 2010, 20:50

Przerabiałem ten temat, po zmianie ori opasek na zwykłe skręcana minęło bąbelkowanie ;)
Był Leon 210PS/410NM
Było BMW 287PS/572NM
Jest 310PS/630NM
MOTUL filtry MANNa sportowe tarcze, klocki hamulcowe i wszystkie inne części samochodowe
Zawieszenia EIBACH, KW, H&R, WEITEC, KYB, AP, BILSTEIN.
Opony nowe Continental, Dunlop, Pirelli itd..
Obrazek
leem
FR
FR

Auto: BMW 330D

Postprzez tadeusz0112 » 9 listopada 2010, 00:12

witam, całkiem nie dawno pisałem w takiej sprawie na forum ( viewtopic.php?p=319311&highlight=#319311 ), u mnie też zaworek wyglądał ok, i oringi siedziały ciasno a mimo to miałem powietrze w przewodzie. Nie wiedziałem co już robić "zaryzykowałem":D i kupiłem nieco wcześniej nowy filtr który i tak miałem wymienić przed zimą dla świętego spokoju, a przy okazji dokupiłem nowy zaworek za chyba 30 pln i teraz nawet gdy auto postoi w garażu 3 dni to w przewodach nie ma ani bąbelka powietrza, i oczywiście po zapaleniu też nie, pozdrawiam.
tylko idiota ma porządek w garażu, geniusz panuje nad chaosem
tadeusz0112
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M
Silnik: ASV 1.9

Re: Bąble w przewodzie paliwowym

Postprzez janhy » 19 lutego 2011, 17:16

ligi25 napisał(a):Witam.

Jak w temacie, mam duzo babli w przewodzie od filtra paliwa do pompy wtryskowej gdy silnik pracuje.
Jakies pol roku temu wymienilem filtr paliwa i zauwazylem te bable. Z poczatku myslalem, ze to pozostalosc powietrza z filtra. Niestety nie wiem czy bable byly przed wymiana. Sprawdzilem zaciski przy filtrze - sa ok, sprawdzilem zaworek i wydaje sie byc ok- oringi cale i zaworek ciasno wchodzi do filtra. Po wylaczeniu silnika robi sie jeden duzy babel.
Rok 2000, silnik 1.9 TDI AHF 81KW.

Zauwazylem tez, ze troche gorzej zapala gdy silnik jest zimny.

Wie ktos skad to powietrze? Zna ktos zasade dzialania tego zaworka?

Tylko prosze nie odsylajcie mnie do szukajki, bo siedze juz kupe czasu i szukam i nic nie moge znalezc.

Pozdrawiam.

Tomek

Miałem podobnie tyle tylko ze u mnie doszło do zapowietrzenia układu. Okazało sie ze przyczyna był czujnik paliwa a konkretnie peknieta rurka ssąca w czujniku. Wymieniłem czujnik i po problemie :)
Była Vectra jest Leon :)
janhy
Stella +
Stella +

Auto: SEAT LEON 1M ALH
Silnik: ALH 1.9

Postprzez andrzej2910 » 20 grudnia 2014, 14:48

Witam!
Odświeżę temat, w leonie 1.9tdi asv po wymianie filtra paliwa w przewodzie stoi duzy bąbel powietrza a po odpaleniu widać jak leci bardzo duzo mniejszych bąblów powietrza z filtra do pompy. Co może być przyczyną i jak temu zaradzic?
andrzej2910
Stella
Stella

Auto: Seat leon

Postprzez ogoniasty » 20 grudnia 2014, 15:14

andrzej2910 napisał(a):Witam!
Odświeżę temat, w leonie 1.9tdi asv po wymianie filtra paliwa w przewodzie stoi duzy bąbel powietrza a po odpaleniu widać jak leci bardzo duzo mniejszych bąblów powietrza z filtra do pompy. Co może być przyczyną i jak temu zaradzic?

Moim zdaniem jeśli silnik dobrze odpala i nic się nie dzieje to po co to ruszać. Wymieniłeś filtr więc jest ok.
ogoniasty
Stella
Stella

Postprzez pawelg441 » 30 grudnia 2014, 11:52

andrzej2910 napisał(a):Witam!

weź mu rure przedmuchaj dobrze :D to i bąbelków się pozbędziesz :D
pawelg441
Sport
Sport

Auto: Leon

Postprzez kurex » 30 grudnia 2014, 12:04

Powinien sie sam odpowietrzyć po pewnym czasie, ale jeśli to nie ma wpływu na odpalanie to w czym problem. ?
kurex
TopSport
TopSport

Auto: 1M

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel