Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Rezerwa - ile przejedzie?

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Rezerwa - ile przejedzie?

Postprzez xabu » 14 lutego 2006, 16:14

Czy macie jakies doswiadczenia w ilosci przejechanych km na rezerwie? W moim ARLu po zapaleniu kontrolki komputer pokazuje ok. 60-70km do przejechania na resztkach (przy spalaniu srednim na poziomie 6l/100km). Pierwsze 40km powiedzmy, ze sie pokrywa ze wskazaniami komputerka ale ostatnie 30km uciekaja w mgnieniu oka (po przejechaniu 10km jest juz 0). Nie probowalem nigdy jechac do oporu bo mam lekkie obawy :) Czy ktos moze wie ile da sie przejechac na rezerwie przy spokojnej jezdzie? Ile fizycznie pozostaje paliwa w baku?
xabu
Stella +
Stella +

Auto: ARL

Reklama

Re: Rezerwa - ile przejedzie?

Postprzez Kozak » 14 lutego 2006, 16:37

a ja kiedyś z próbowałem :D
i w moim TDI ASV jest tak , po zapaleniu się kontrolki jest paliwa na 70 km , przejeżdzam na tym ok. 50 km , jeżeli komputer pokazuje mi już 0 już kilka krotnie przejechałem ok. 40 - 50 km i nigdy nie brakło . :D
natomiast raz mi się zdarzyło że miałem już przejechane na 0 ok. 25 km , 4 rano wjechałem na stacje paliw a tu klapka zamarzła na kość , nie pomógł odmrażacz , dwa czajniki gorącej wody ,stukanie ani pukanie . czas mnie naglił więc licząc na szczęście pojechałem . dojechałem ale wjeżdzając na miejsce zrobiło "Buuuuuuuuuu" i wacha się skończyła .
szopki jakie miałem po tym to mógłbym opisać w innym bardzo długim dziale :beksa: :beksa: :beksa: :beksa: :beksa: :beksa: :beksa: :beksa: :beksa: :beksa: :beksa:

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez dave » 14 lutego 2006, 16:38

hmm... kiedys po zapaleniu sie na kompie "0" przy spokojnej i rowno,iernej jezdzie przejechalem okolo 35 km :wink: ale zaraz po tym jechalem tez wymienic filtr paliwa bo pewnie zassal ten caly syf z dolu :wink:
13,69 et
dave
Sympatyk LeonClub

Auto: V6T+++
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Marcin_TDI » 14 lutego 2006, 18:39

50km udalo mi sie, jeszcze bez softu nowego czyli 110HP przy normalnej jezdzie...
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez cupra 2 » 16 lutego 2006, 11:42

róznie z tym bywa bo przy "ostrej" jeździe gdy pojawiło się 0 to przejechałem 25km ale na trasie kiedyś to i 73km;
najciekawsze jest to iż komputer gdzieś tak do 1/2 baku na wskaźniku pokazuje dość przychylnie, ale po niżej to leci jak oszalały (przykład na 1/2 zrobię ok.500km, a na reszcie jak 300 to bedzie dobrze) - swoją drogą ciekawe czy są już tak dokładne urządzenia , które rzeczywiscie mają tolerancje te 10-20 km które jeszcze mozna pokonać na danej ilości paliwa, przy danym oczywiście średnim zużyciu.
cupra 2
Sport
Sport

Auto: ALTEA TDI

Postprzez xabu » 17 lutego 2006, 07:37

A co sie stanie jak zabraknie paliwa? Raz wysuszylem bak w 1.8T, po zalaniu bez problemu zapalil i pojechal dalej :). A jak to wyglada w 1.9TDi?
xabu
Stella +
Stella +

Postprzez Tonny S » 17 lutego 2006, 07:57

xabu, w TDI nie mozna tak robic, poniewaz zapowietrzasz układ paliwowy, po 2 cały syf z baku przelatuje przez układ zapierdziela wtryski itp itd w TDI, w starych kiblach były specjalne pompki do odpowietrzania w nowych niby jest system ale nie zawsze sie sprawdza i mozna miec problemy, trzeba bedzie rozbierac układ paliwowy, jak lubisz ryzyko to prosze bardzo ;-)
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez xabu » 17 lutego 2006, 09:16

To wole nie probowac :) dzieki za info!
xabu
Stella +
Stella +

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel