Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Dzwięk w silniku przy zmianie biegów

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Dzwięk w silniku przy zmianie biegów

Postprzez marcink » 9 marca 2006, 11:41

Witam wszystkich. Na forum dieselowym jeszcze nie byłem - radziłem się w kwesti beznzyny. Ponieważ użytkuję również seata TDI (Toledo 2004), a jest to mój pierwszy turbodiesel mam pytanie, wiążące się z niespotkanymi dla nie do tej pory zjawiskami. Otóż samochód kupiłem w salonie, nowy ale już od samego początku intrygował mnie dziwny dzwięk dochodzący gdy samochód jest zimny (a w kazdym razie po dłuższym postoju) dochodzący z prawej strony komory silnika podczas rozpędzania i wysprzęglania przy zmianie biegów. W momencie wjeścia na obroty na danym biegu (np II) wysprzęglenie powoduje słyszalny dźwięk jakby wyhamowującego koła zamachowego (i do tego nienasmarowanego). Prawa strona sugeruje mi ze może jest to spreżarka - ten dźwięk mija po przejachaniu kilku minut (tak jak by była już "dosmarowana"). Czy to norlmalne (15-tys przejechałem - nic sie nie stało) - czy mam nękać w ASO że coś jest nie tak. Dodam że samochód przy przełączeniu na drugi bieg bardzo szarpie do przodu (przy bardzo powolnej jeździe na min obrotach) tak jakby zbyt wolno spadały obroty przy zmianie biegu z 1 na 2. Po tym szarpnięciu dwójka idzie już normalnie aczkolwiek wydaje mi się że ciut za szybko - jadę niebawem do serwisu na wymianą oleju więc chciałem wiedzieć czy te objawy są normalne czy wymagają ingerecji ze strony ASO. Pozdrawiam
marcink

Reklama

Re: Dzwięk w silniku przy zmianie biegów

Postprzez dave » 9 marca 2006, 11:53

jedz do tego reiskiego i niech dzialaja... :evil: przeciez nie po to robisz na auto, nie po to wydajesz tyle tysiecy zlotych po to zeby cos tam bylo nie halo... :| jedz tam i powiedz o co biega i niech tak dlugo robia az zrobia :?
13,69 et
dave
Sympatyk LeonClub

Auto: V6T+++
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Streat » 9 marca 2006, 12:19

marcink, wez no depnij samochodzik na 3 i 4 biegu i zobacz czy nie przechodzi w tryb awaryjny (nagly spadek mocy).

Tez mialem podobne objawy co i Ty i tez mi na zimnym silniku na II biegu cos jakby przerywalo (tylko na chwile 2-3 sek). I niestety byla to sprezarka...

Ja bym jechal i nekal ASO
Leon ASV TS look powered by UNITRONIC ;-) Obrazek
Streat
Cupra
Cupra

Auto: Leon 1.9 TDi+

Postprzez dave » 9 marca 2006, 12:38

Streat napisał(a):Tez mialem podobne objawy co i Ty i tez mi na zimnym silniku na II biegu cos jakby przerywalo (tylko na chwile 2-3 sek). I niestety byla to sprezarka...

ale
marcink napisał(a):15-tys przejechałem - nic sie nie stało

przy takim przebiegu :?: :roll:
13,69 et
dave
Sympatyk LeonClub

Auto: V6T+++
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Streat » 9 marca 2006, 14:06

dave, mi sie tak zaczelo dziac przy 38 tys km, ale to chyba nie ma reguly..
Streat
Cupra
Cupra

Postprzez marcink » 9 marca 2006, 19:28

Do serwisu wjadę na pewno (zresztą już im sygnalizowałem). Tu sie zgadzam z davem w 100% - niech grzebią aż znajdą. Co do trybu awaryjnego - to wątpie. Generalnie lubię mu depnąć ale bez przesady - od czasu do czasu jednak go przepałuje dla zdrowia - nigdy do tej pory nie zauważyłem spadku mocy - wygląda ok. Ewentualnie przy spokojniejszym rozpędzaiu mniejwięcej przy osiąganiu max momentu obr odczuwam sekundową dziurę przed załączeniem turbiny - ale bardzo rzadko i to przy spokojnej raczej jeźdze. Streat - pisząc o przełączaniu biegów (a właściwie wciśnieciu sprzęgła tuż przed zmianą, gdy obroty spadają) słyszalny jest suchy, wyhamowuący, obrotowy dzwięk - coś w stylu wyhamowującej turbiny lub innego obracającego się elementu - nie ma przerwania. Zasugerowałem w ASO że to słychać z prawej strony więc stwierdzili że to pewnie norlmalny dzwięk turbiny... nie wiem - podjadę nich zobaczą. O szarpnięciu na II biegu to chodzi mi o to, że bez gazu auto szarpnie do przodu przy przełączeniu z I na II i od razu sie uspokaja - moment szarpniecia wskazuje że obroty są w tym momencie zbyt wysokie - ale to też mój domysł - nie mam porównania z innym autem TDI. Pozdrawiam i dziękuje Wam za odzew.
marcink

Postprzez Streat » 9 marca 2006, 20:51

marcink, nie chodzi mi o szybkie jezdzenie i turbo dziure.

Chodzi mi o to zebys do IV biegu ostro "butowal" tzn nic tylko przyspieszal.
Mi w momencie przelaczenia z III biegu na IV przechodzil w tryb awaryjny i wywalal blad ze turbo przeladowuje.

To byl taki test nawet jak pojechalem do specow do Diagtornika to z nimi tak mierzylem auto.
But ile wlezie (wysoko krecac na obroty) az do przelaczenia na IV bieg.
Jak nagle samochod sie nie "zmuli" to moze jednak nie turbo :roll:
Streat
Cupra
Cupra

Postprzez Tonny S » 9 marca 2006, 22:00

Streat, mylisz pojecia jesli silnik wejdzie w awaryjny to samoistnie po chwili nie powroci do normalnego dzialania dopiero jak wylaczysz silniki odpalisz bedzie ok a u marcink, wszystko dzieje sie na wlaczonym silniku - moze byc, ze N-75 cos pierdzieli.
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez Streat » 9 marca 2006, 22:48

Tonny S, nie myle :PPPP

Moje turbo na I i II biegu (jesli silnik nie byl nagrzany) potrafilo od czasu do czasu wydac jakies dziwne dzwieki i poszarpac troche autem. Wtedy samochod nie wchodzil w tryb awaryjny tylko sobie poszarpal i za chwile wszystko normalnie.

Samochod natomiast przechodzil w tryb awaryjny jak mocno butowalem i w momencie przejscia z III biegu na IV dopiero przechodzil w tryb awaryjny - wtedy trzeba bylo wylaczyc silnik poczekac chwile i dopiero odpalic i mozna bylo jechac normalnie.

Jesli sie jezdzilo w miare spokojnie nie bylo przechodzenia w tryb awaryjny - ale jak czasem zmuszony bylem jednak dac mocniej w pedal gazu to niestety wtedy przechodzil (ale tez nie zawsze :roll: )
Streat
Cupra
Cupra

Postprzez marcink » 10 marca 2006, 09:03

Dziś wracając do domu spróbuję z tym testem na turbo. (Takie coś przeszedł jak był nowy - ok 3 tys km - fakt, że nie ja go prowadziłem, ale efekt był zadowalający). W przyszłym tygodniu z kolei chyba wjade juz z tym olejem więc mam nadzieje, że ASO sie wypowie na ten temat również. Może coś mu jest, a może po prostu moje przewrażliwienie i brak doświadczenia z TD biorą górę ;) (jak wspominałem ten dźwięk słyszę praktycznie od wyjazdu z salonu - ani się nie zwikększył ani nie zmiejszył a auto jeździ cały czas tak samo...) O tym co powiedzą w ASO oczywiście poinformuję. Pozdro
marcink

Postprzez loozik » 15 marca 2006, 10:44

mam pytanie - te dzwieki u Ciebie wystepuja tylko przy przelaczaniu biegow, czy rowniez na postoju przy przegazowaniu. U mnie wystepuje taki dzwiek, jeszcze nie wiem co to jest. Sprobuj otworzyc maske, stanac przy silniku i popros, zeby ktos podkrecil obtroty. U mnie wlasnie w tym momencie - przy spadaniu z obrotow slyszalny jest dzwiek - podobny do szumu zasysanego powietrza. Ktos sie juz z tym spotkal??

... amoze jest to efekt zaslepienia rurki od egra...
loozik
Sport
Sport

Auto: lełon 1.9 TDi ASV+

Postprzez Gaspar » 15 marca 2006, 10:52

loozik, o właśnie, chyba wiem o czym piszesz, mam dokładnie to samo!
Przy przegazowaniu i opadaniu obrotów jest szłyszalny taki charakterystyczny świst/szum... To samo podczas jazdy przy zmianie biegu.
Ten sam objaw ma mój kolega w octavii ASV :| Może taka ich natura? za cholerę nie wiem co to jest, choć bardziej słyszalne jest to przy zimnym silniku, przy gorącym jakby tego nie było, lub jest małosłyszalne :|
Pozdrawiam,
Gaspar

Był Dzikusek :mrgreen: ASV 137,9 KM @ 301,0 Nm by CompSport.
Jest emerycka Toyota Avensis Wagon 2.0 D-4D Prestige
Obrazek
Obrazek
Kto misiowi urwał ucho?
Gaspar
Sympatyk LeonClub

Auto: Ex Leon - Avensis

Postprzez Streat » 15 marca 2006, 11:08

Gaspar, a jaki filtr powietrza masz :?:
Bo jak masz taki bez wzmocnien poprzecznych (np filtron, bosh) to one potrafia wydawac takie dzwieki po zejsciu z obrotow - tyle ze to nie prawa czesc komory silnika :wink:
Streat
Cupra
Cupra

Postprzez Gaspar » 15 marca 2006, 11:30

Streat, bardziej słyszalne jest to ze środka w kierunku prawym komory silnika :|
Pozdrawiam,
Gaspar

Był Dzikusek :mrgreen: ASV 137,9 KM @ 301,0 Nm by CompSport.
Jest emerycka Toyota Avensis Wagon 2.0 D-4D Prestige
Obrazek
Obrazek
Kto misiowi urwał ucho?
Gaspar
Sympatyk LeonClub

Auto: Ex Leon - Avensis

Postprzez DTM » 15 marca 2006, 18:39

tez mialem taki szum ale jakos ucichl - teraz zamiast niego pojawil sie szum od turbiny miedzy 1500 a 2400 obr/min :-(
DTM
Stella +
Stella +

Auto: A3 1.9TDi

Postprzez czarek » 15 marca 2006, 19:10

witam . ja tez co takiego mam , ale pojawilo sie to chyba po zrobieniu programu .wczesniej jakos tego nie zauwazylem .
czarek

Postprzez marcink » 18 marca 2006, 12:14

Witam ponownie. Przedwczoraj byłem na wymianie oleju. Oczywiście nie omieszkałem pomęczyć serwisantów moimi podejrzeniami. Jezeli chodzi o dzwięk, o którym mówimy, to jak na złość umilkł podczas jazdy testowej i nie chciał za nic się pojawić. Z objawów jakie opisałem gość zorientował się o co mi chodzi (tak twierdził). Słyszalny dzwięk przy wysprzęglaniu, najczęściej słyszalny po dłuższym postoju to dzwięk związany ze sprzęgłem (czy tam konkretnie kołem zamachowym), który podobnie jak tarcze hamulców pokrywa się od czasu do czasu nalotem i podczas docisku tak to brzmi - zanika w czasie jazdy - fakt - dzwięk do tego pasuje. Poniweaż sprzęgło jest mniej - więcej po środku silnika - z pozycji kierowcy wydawało mi sie że dochodzi z prawej strony - sprawdziłem - faktycznie jest to gdzieś ze środka. Generalnie taka diagnoza by pasowała aczkowliek w 100% to do niej przekonany nie jestem bo: ten dźwięk pojawia się WYŁĄCZNIE przy wysprzęglaniu, ale wtedy gdy tuż przed wciśnięciem sprzęgła słychać było już cichy świst turbiny - czyli gdy faktycznie ona zaczyna się kręcić. Po drugie - nie jest regułą że samochód musi dłużej stać. Czasami w trakcie jazdy (zwłaszcza po zwolnieniu i ponownym rozpędzaniu z 2,3,4,5) też można go dosłyszeć... W każdym razie samochód ma to od nowego i na razie nic się nie dzieje - sprawdzili silnik pod względem ew. błędów - też czysto - a objaw jest niby normalny. Bardziej podoba mi sie teoria Streata z tym filtrem - też pasuje :)
marcink

Postprzez sil » 4 kwietnia 2006, 09:59

marcink napisał(a):Witam ponownie. Przedwczoraj byłem na wymianie oleju. Oczywiście nie omieszkałem pomęczyć serwisantów moimi podejrzeniami. Jezeli chodzi o dzwięk, o którym mówimy, to jak na złość umilkł podczas jazdy testowej i nie chciał za nic się pojawić. Z objawów jakie opisałem gość zorientował się o co mi chodzi (tak twierdził). Słyszalny dzwięk przy wysprzęglaniu, najczęściej słyszalny po dłuższym postoju to dzwięk związany ze sprzęgłem (czy tam konkretnie kołem zamachowym), który podobnie jak tarcze hamulców pokrywa się od czasu do czasu nalotem i podczas docisku tak to brzmi - zanika w czasie jazdy - fakt - dzwięk do tego pasuje. Poniweaż sprzęgło jest mniej - więcej po środku silnika - z pozycji kierowcy wydawało mi sie że dochodzi z prawej strony - sprawdziłem - faktycznie jest to gdzieś ze środka. Generalnie taka diagnoza by pasowała aczkowliek w 100% to do niej przekonany nie jestem bo: ten dźwięk pojawia się WYŁĄCZNIE przy wysprzęglaniu, ale wtedy gdy tuż przed wciśnięciem sprzęgła słychać było już cichy świst turbiny - czyli gdy faktycznie ona zaczyna się kręcić. Po drugie - nie jest regułą że samochód musi dłużej stać. Czasami w trakcie jazdy (zwłaszcza po zwolnieniu i ponownym rozpędzaniu z 2,3,4,5) też można go dosłyszeć... W każdym razie samochód ma to od nowego i na razie nic się nie dzieje - sprawdzili silnik pod względem ew. błędów - też czysto - a objaw jest niby normalny. Bardziej podoba mi sie teoria Streata z tym filtrem - też pasuje :)

Witam Wszystkich.
W swoim Leonie 1,9TDI, 110KM, ASV 131322 też od jakiegoś czasu mam podobne odgłosy z tą różnicą, że przy puszczaniu sprzęgła po zmianie biegu (np z 3 na 4) pojawia się przez 1-2 sekundy w prawej części dziwny dźwięk podobny do opisywanego wcześniej. Po wnikliwszym przyjrzeniu się stwierdziłem, że pojawia się gdy silnik jest rozgrzany i gdy zmieniam biegi na wyższe (od 3 do 5) lub redukuję (z 4 na 3 i z 3 na 2). Obserwując obrotomierz podczas takiego zjawiska zauważyłem, że:
- wciskam sprzęgło przed zmianą biegu - obroty spadają - nic się nie dzieje,
- zmieniam bieg - nic,
- puszczam sprzęgło - obroty szybko wzrastają - i właśnie w tym momencie słychać ten właśnie "nieładny" dźwięk (1-2sekundy).
Jeszcze dwa ciekawe spostrzeżenia:
Gdy bardzo delikatnie puszczam sprzęgło tak aby wskazówka powoli wchodziła na obroty po zmianie biegu wówczas wszystko jest ok. Raz po dalekiej trasie i mocnym butowaniu przez chwilę dźwięk ten utrzymywał się na małych obrotach (na luzie). Przy dodaniu gazu nikł. Po ponownym dodaniu gazu i zgaszeniu znowu wrócił do stanu wyjściowego czyli tylko podczas puszczania sprzęgła po zmianie biegów. Nie wiem czy to się wiąże z tym ale czasami mam szarpanie na małych obrotach. Czy ktoś spotkał się z czyms takim?
Pozdrawiam.
sil

Postprzez marcink » 13 kwietnia 2006, 17:31

Witam
sil - właściwie opisałeś dokładnie przypadek odwrotny niż mój - u Ciebie dźwięk pojawia się przy wejściu da obroty (po zmianie biegu) a u mnie przy gwałtownym zejściu z obrotów (przed zmianą biegu). U mnie biegi nie mają znaczenia, jadąc rano np. na dwójce, wcisnę sprzęgło i słyszalny jest ten dźwięk (1-2 sek) po puszczeniu sprzęgła samochód wraca na swoje obroty przy danej prędkości na dwójce ale nic już nie słychać. Po kilkudziesieciu, kilkuset metrach ja przestaje to słyszeć, aczkolwiek zdarza się że przy długiej jeździe też to słyszę. Spróbuj poprosić pasażera żeby powiedział Ci skąd on słyszy ten dźwięk - albo sam spróbuj walnąć się bokiem nad lewarek zmiany biegów ;) być może dźwięk dochodzi podobnie jak u mnie ze środka a nie z prawej strony jak mi sie wydawało. Czy ten dźwięk pojawia Ci się mniej wiecej przy tych samych obrotach silnika czy bez względu na obroty? Ja chyba już odpuszczam - bo ten dźwięk usłyszałem zaraz po wyjechaniu z salonu - w czerwcu minie rok i ani się nie spotęgował, ani znikł - a samochód nadal jeździ :)
marcink

Postprzez the_rahzel » 7 października 2008, 18:12

[ Dodano: Wto 07 Paź, 2008 ]
marcink napisał(a):Otóż samochód kupiłem w salonie, nowy ale już od samego początku intrygował mnie dziwny dzwięk dochodzący gdy samochód jest zimny (a w kazdym razie po dłuższym postoju) dochodzący z prawej strony komory silnika podczas rozpędzania i wysprzęglania przy zmianie biegów. W momencie wjeścia na obroty na danym biegu (np II) wysprzęglenie powoduje słyszalny dźwięk jakby wyhamowującego koła zamachowego (i do tego nienasmarowanego). Prawa strona sugeruje mi ze może jest to spreżarka - ten dźwięk mija po przejachaniu kilku minut (tak jak by była już "dosmarowana")

Witam!
czy ktos juz doszedl moze do tego co to moze byc??
Mam dokladnie takie sam problem w ARL z 2005r. Generalnie jak jest silnik zimny to jest to szłyszalne za kazdym razem DO 3-go biegu,powyzej juz nie,chyba ze wysprzegle...
Dzwiek ten jest takze slyszalny na obrotach jałowych w momencie dodania gazu do 3-4tys./obr. i puszczenie gazu gwałtownie/od razu. - metaliczny dzwięk,jak by tarcia czegoś krecacego sie o coś nie krecacego sie.W momencie jak by spadania oobrotów turbiny? Nikt nie jest w stenie mi powiedziec co to jest.Objawia sie to jeszcze podczas przyspieszania(biegi 1,2 i 3) ale nie gwałtownie,tylko raczej spokojnie ciągnąc biegi np.do 2,5tys/obr. i chwilowe spadki mocy,jak by odciecie dawki paliwa,lub chwilowe zacisniecie się klocków ham. Taki dziwny dziwek i uczucie spadku mocy/badz przychamowania.
Auto kupilem w grudniu wiec silnik musial sie dobrzewac i bylo to czesto słyszalne.potem znajomy powiedzial mi ze moze to byc sprawa turbiny i zacinajacych sie łopatek zmiennej geometrii.Przebutowałem auto kilka razy do 4,5tys./obr.i pomogło... (ale było juz w ten czsa cieplo - wiosna) Ale teraz noce znowy zimne i problem powrócił.... A przebutowanie juz nie pomaga...
prosze o pomoc...
pozdrawiam the_rahzel
the_rahzel
TopSport
TopSport

Auto: Cupra R+
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Axee » 7 października 2008, 22:37

the_rahzel, sprawdz sprzeglo alternatora - jest w rolce, oraz sprzeglo klimatyzacji, napinacz paska wielorowkowego i pasek.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Help :(

Postprzez marcin@goluch.p » 27 października 2008, 13:25

Witam mam taki sam problem z autem jak the_rahzel i też mam ARL FR 2005 czy rozwiązał ktoś ten problem ? miałem niedawno wymieniony kompletny rozrząd, proszę o podpowiedź co z tym fantem zrobić czy to sprzęgło czy może turbina ?
marcin@goluch.p
Stella
Stella

Auto: Leon FR

Postprzez endrju » 28 października 2008, 14:31

Sil - Jeśli dźwięk jest słyszalny po puszczeniu sprzęgła, gdy obroty na obrotomierzu wzrastają (np. przy redukcji z biegu 4. na 3.) to może to być łożysko oporowe sprzęgła.
endrju
Signo
Signo

Auto: ALTEA 1.9 TDI - BJB
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez zbigf » 26 lutego 2011, 20:39

Czy po 5-ciu latach od pojawienia wątku, ktoś rozwiazał problem????? U mnie od pewnego czasu to samo, metaliczny dźwięk przy naciśnięciu sprzęgła przy zmianie biegu (lecz tylko przy kilku pierwszych, później ustaje)
zbigf
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1P BLS

Postprzez mmarioo » 26 maja 2011, 05:04

to samo u mnie w arl. co to moze byc?
mmarioo
Stella
Stella

Auto: toledo

Postprzez dzunior321 » 6 grudnia 2011, 21:25

Witam Panowie, mam podobny problem co wy, postanowiłem się tym zająć i dziś byłem u kolegi i razem ściągnęliśmy pasek z alternatora i co się okazało na rolce napinającej jest luz osiowy dość duży a żeby było mało po przekręceniu rolki sprzęgła alternatora i zatrzymaniu występuje głośne szuranie. Moim zdaniem wirnik alternatora powinien wyhamowywać spokojnie i cicho. Jutro będę miał wymienione to sprzęgło i rolkę napinającą, Dam znać czy wreszcie udało się rozwiązać dręczący problem wielu forumowiczów.
dzunior321
Stella
Stella

Auto: Leon 1.9 ARL

Postprzez paffa1 » 6 grudnia 2011, 21:58

Tak objawia się początek końca koła dwumasowego!
paffa1
Stella +
Stella +

Auto: Toledo 1M

Postprzez kyzior » 7 grudnia 2011, 17:55

Również gnębi mnie podobny problem i wizja wymiany koła dwumasowego jakoś mnie z deka przeraża... Pytanie tylko czy gdyby to był dwumas, dźwięk nie powinien być cały czas, a nie tylko przy zimnym silniku???
kyzior
Stella +
Stella +

Auto: LeON
Silnik: CHGA 1.6

Postprzez sławek » 7 grudnia 2011, 22:02

dzunior321 napisał(a):ściągnęliśmy pasek z alternatora i co się okazało na rolce napinającej jest luz osiowy dość duży a żeby było mało po przekręceniu rolki sprzęgła alternatora i zatrzymaniu występuje głośne szuranie. Moim zdaniem wirnik alternatora powinien wyhamowywać spokojnie i cicho.

paffa1 napisał(a):Tak objawia się początek końca koła dwumasowego!

Taaaaa... :mrgreen: A co ma alternator do koła dwumasowego?
sławek
FR
FR

Auto: Leon TS ARL+
Silnik: ARL 1.9

Postprzez paffa1 » 7 grudnia 2011, 23:21

sławek napisał(a):Taaaaa... :mrgreen: A co ma alternator do koła dwumasowego?

Przeczytaj sobie temat wątku, problemy jakie tu opisują...
dzunior321 napisał(a):Witam Panowie, mam podobny problem co wy

To, że ktoś przy okazji dłubie coś przy napinaczu czy alternatorze, to inna bajka.
Tu chodzi o dzwięk przy zmianie biegów, a to niestety typowy objaw wskazujący na koło dwumasowe.

@ dzunior321 no i jak po wymianie, dzwięk ustał??
paffa1
Stella +
Stella +

Postprzez dzunior321 » 8 grudnia 2011, 17:05

A skąd kolega Sławek wie że to dwumas??? też myślałem że to dwumas lub coś ze sprzęgłem lub dociskiem, jednak szybko wyeliminowałem tą tezę, gdyż sprzęgło ni ślizga, gdy je wciskam docisk pracuje cicho, a robiąc test dwumasy autko nawet nie drgnęło. idąc dalej jak wcześniej opisywałem ściągnąłem pasek i wymieniłem sprzęgiełko alternatora i rolkę napinacza. I może mi kolega Sławek wierzyć lub nie ale sprzęgiełko alternatora może wydawać mataliczny dźwięk. Po złożeniu wszystkiego niestety dźwięk nadal się pojawia. nie dając za wygraną następną rzeczą była diagnoza turbiny. Co do kosztów wymiany sprzęgła alternatora i rolki to dobrze że się tym zająłem bo okazało się że duży luz na obu częściach występował. Wracając do turbiny, niby ładuje dobrze, żadnych błędów, lekkie pocenie i żadnych problemów. Co się okazuje po odłączeniu przewodu podciśnienia od sztangi cisza, zarówno na postoju jak i pod obciążeniem. tak wiec jutro wyciągam turbo i daję do regeneracji. najprawdopodobniej łożyska będą do wymiany. W moim przypadku winna okazała się turbina, na początku mało prawdopodobne ale jednak. Wiec nie koniecznie musi dwumas być do wymiany. trochę chęci i można zdiagnozować co jest przyczyną.
dzunior321
Stella
Stella

Postprzez paffa1 » 9 grudnia 2011, 00:13

Coś Ci się kolego pomyliło :wink:
I Ty kolego w to wierzysz, że jak zrobisz turbinę, to dzwięk przy zmianie biegów zniknie :D Powodzenia!
Już dla własnej spokojności wymieniłeś koło pasowe alternatora i rolkę w napinaczu, a dzwięk pozostał...
Teraz zrobisz turbo i dalej, to samo będzie, ale co ja Ci będę tłumaczył, bogatemu wolno :-D
paffa1
Stella +
Stella +

Postprzez kyzior » 9 grudnia 2011, 07:21

Co do wymian według mnie jeśli były konieczne to napewno nie zaszkodzą... A jeśli chodzi o szuranie to zauważyłem że nie chodzi o zmianę biegu,tylko o puszczenie gazu (tak przynajmniej jest u mnie). Jadąc na 2 wkręce motor na 3 tysiące i puszczę gaz to słychać taki metaliczny dźwięk szurnięcia. Mieliście z czymś takim do czynienia, bo rozumiem że u kolegi to ewidentnie przy zmianie biegu... Czekam na sugestie. Pozdro.
kyzior
Stella +
Stella +

Auto: LeON
Silnik: CHGA 1.6

Postprzez dzunior321 » 9 grudnia 2011, 22:05

Dlaczego uważasz że mi się pomyliło, doszedłem do tego co wydaje taki metaliczny dźwięk i dla ścisłości wykonałem jazdę z odłączonym wężykiem podciśnienia sztangi wiec wiem co piszę. Nie twierdzę że u wszystkich będzie to turbo. Ja u siebie zdiagnozowałem turbo, a co więcej dziś byłem w zakładzie regeneracji turbin gdzie podłączyli moje turbo do takiej dziwnej maszyny która symuluje pracę turbiny pod obciążeniem i moją teza się potwierdziła w 100 % wiec wypraszam sobie drogi kolego teksty że mi się coś pomyliło. Poza tym sprzęgło alternatora i rolka prowadząca też była do wymiany. A i nie jestem bogatym chłopaczkiem który wyrzuca kasę w błoto, wszystko co wymieniam jest dobrze przemyślane i zdiagnozowane.

-- 9 gru 2011, o 22:05 --

Kolego Kryzior u mnie były właśnie takie objawy, najbardziej słyszalne przy obciążeniu czyli jak zmieniałem z 1 na 2. jak masz jakieś pytania służę pomocą w zdiagnozowaniu co u ciebie wywołuje takie szuranie. nie koniecznie musi być to turbo. Jeśli podczas wciśnięcia pedału sprzęgła nic nie słychać, nie szarpie przy ruszaniu, ani nie telepie przy ruszaniu to wykluczyłbym sprzęgło i docisk. proponuję zdjąć pasek i wykluczyć alternator i klimę.
dzunior321
Stella
Stella

Postprzez MiNiO » 18 lutego 2016, 08:55

Odgrzewam temat ...

W moim Leon 1M 1.9 TDi ASV , że gdy silnik jest zimny to przy redukowaniu słychać taki metaliczny dźwięk , jakby obcieranie czegoś, i dzieje się to w momencie puszczenia sprzęgła. Gdy auto się rozgrzeje, ten dźwięk milknie, ale zdarza się, że się pojawia. Czasami nawet przy wbijaniu 5 biegu i puszczaniu sprzęgła.

Dźwięk jest teraz nasilony, poprzez mroźniejsze dni. Najbardziej słyszalny przy redukcji z 2 na 3. Jeśli puszczam sprzęgło szybko słychać "iii" a jeśli wolno to "iiiiiiiii". Ten dźwięk da się wyczuć na lewarku zmiany biegów, gdy się pojawia, czuć to gdy trzymam lewarek. Takie jakby drganie.

Ma ktoś jakiś pomysł? co to może być?
MiNiO
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon
Silnik: ASV 1.9

Postprzez lucasnufc » 18 lutego 2016, 10:44

Moze za mało oleju w skrzyni?
lucasnufc
Sport
Sport