Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Streat napisał(a):Tez mialem podobne objawy co i Ty i tez mi na zimnym silniku na II biegu cos jakby przerywalo (tylko na chwile 2-3 sek). I niestety byla to sprezarka...
marcink napisał(a):15-tys przejechałem - nic sie nie stało
marcink napisał(a):Witam ponownie. Przedwczoraj byłem na wymianie oleju. Oczywiście nie omieszkałem pomęczyć serwisantów moimi podejrzeniami. Jezeli chodzi o dzwięk, o którym mówimy, to jak na złość umilkł podczas jazdy testowej i nie chciał za nic się pojawić. Z objawów jakie opisałem gość zorientował się o co mi chodzi (tak twierdził). Słyszalny dzwięk przy wysprzęglaniu, najczęściej słyszalny po dłuższym postoju to dzwięk związany ze sprzęgłem (czy tam konkretnie kołem zamachowym), który podobnie jak tarcze hamulców pokrywa się od czasu do czasu nalotem i podczas docisku tak to brzmi - zanika w czasie jazdy - fakt - dzwięk do tego pasuje. Poniweaż sprzęgło jest mniej - więcej po środku silnika - z pozycji kierowcy wydawało mi sie że dochodzi z prawej strony - sprawdziłem - faktycznie jest to gdzieś ze środka. Generalnie taka diagnoza by pasowała aczkowliek w 100% to do niej przekonany nie jestem bo: ten dźwięk pojawia się WYŁĄCZNIE przy wysprzęglaniu, ale wtedy gdy tuż przed wciśnięciem sprzęgła słychać było już cichy świst turbiny - czyli gdy faktycznie ona zaczyna się kręcić. Po drugie - nie jest regułą że samochód musi dłużej stać. Czasami w trakcie jazdy (zwłaszcza po zwolnieniu i ponownym rozpędzaniu z 2,3,4,5) też można go dosłyszeć... W każdym razie samochód ma to od nowego i na razie nic się nie dzieje - sprawdzili silnik pod względem ew. błędów - też czysto - a objaw jest niby normalny. Bardziej podoba mi sie teoria Streata z tym filtrem - też pasuje
marcink napisał(a):Otóż samochód kupiłem w salonie, nowy ale już od samego początku intrygował mnie dziwny dzwięk dochodzący gdy samochód jest zimny (a w kazdym razie po dłuższym postoju) dochodzący z prawej strony komory silnika podczas rozpędzania i wysprzęglania przy zmianie biegów. W momencie wjeścia na obroty na danym biegu (np II) wysprzęglenie powoduje słyszalny dźwięk jakby wyhamowującego koła zamachowego (i do tego nienasmarowanego). Prawa strona sugeruje mi ze może jest to spreżarka - ten dźwięk mija po przejachaniu kilku minut (tak jak by była już "dosmarowana")
dzunior321 napisał(a):ściągnęliśmy pasek z alternatora i co się okazało na rolce napinającej jest luz osiowy dość duży a żeby było mało po przekręceniu rolki sprzęgła alternatora i zatrzymaniu występuje głośne szuranie. Moim zdaniem wirnik alternatora powinien wyhamowywać spokojnie i cicho.
paffa1 napisał(a):Tak objawia się początek końca koła dwumasowego!
sławek napisał(a):Taaaaa...A co ma alternator do koła dwumasowego?
dzunior321 napisał(a):Witam Panowie, mam podobny problem co wy
Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości