Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Klekotanie i nierówna praca silnika

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Klekotanie i nierówna praca silnika

Postprzez kryha25 » 21 lutego 2016, 08:16

Witam. Zacznę od tego, iż pewnego razu gdy przyśpieszałem moim leonkiem nagle coś strzeliło, kupa czarnego dymu za mną a auto wskoczyło na max obroty po czym silnik zgasł. Spróbowałem jednak przekręcić rozrusznik ale zrobił tylko pół obrotu i koniec. Telefon do mechanika a on od razu stwierdził że turbina padła. Po diagnozie okazało się że z turbiną wszystko w porządku a uszkodziła się pompa wtryskowa. Zamontowano mi inną, autko jeździ ale jak ostygnie silnik to po odpaleniu przez ok 10-15 sek. mocno telepie budą, z tłumika dużo białego dymu i klekot spod maski który po chwili ustaje. Mechanik mnie nastraszył że mógł się wygiąc korbowód albo wtryski padły. Zmierzył ciśnienie i dużych odchyłek nie ma. Poradzono mi wymianę wtryskiwaczy bo w tych rzekomo kanaliki się potopiły. Wsadziłem nowe wtryski ale dalej auto nie równo odpala. Co może być nie tak, czy faktycznie to korbowód ?
kryha25
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1.9 TDI 110KM
Silnik: ASV 1.9

Reklama

Re: Klekotanie i nierówna praca silnika

Postprzez MisiekLeon93 » 21 lutego 2016, 12:04

witam kolego a powiedz czy dym jest konkretnie biały czy taki mieszany i jak pachnie bardziej nie spalą ropą czy olejem ? a ten klekot bardziej taki metaliczny jest czy nie jesli podchodzący pod metaliczny mogły ci paść szklanki i wałek przez to dym i telepotanie silnikiem
MisiekLeon93
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Re: Klekotanie i nierówna praca silnika

Postprzez kryha25 » 21 lutego 2016, 21:11

kolor biały zapach takiej spalonej ropy jak z rury wydechowej. Klekotanie takie bardziej głuche jak ruszam na jedynce przez chwilę je słychać, ze wzrostem prędkości z większą częstotliwością ale zaraz ustaje. I wydaje mi się że jest słabszy.
kryha25
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1.9 TDI 110KM

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel