Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Kopci na siwo

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Kopci na siwo

Postprzez lukasz1M » 24 lipca 2016, 20:34

Witam, mam problem z Leonem 1.9TDI 150km 2003r. Otóż jakieś 2 miesiące temu zatarłem silnik na niemieckiej autostradzie. Po powrocie do polski na lawecie oddałem auto do mechanika i wymieniłem następujące części: goły słupek silnika(zakupiony w Gdynii od GTI Parts), zregenerowałem turbo również w Gdynii w Turbo Karambol, wymieniłem rozrząd filtry, olej itp.. Po odebraniu od mechanika auto jeździło jak przed zatarciem, nie kopciło, nie było żadnych problemów. W obecnej chwili już około 2 tyg temu zauważyłem, że przy przyśpieszaniu delikatnie kopci, lecz teraz zostawia już za sobą smugę siwego/siwo czarnego dymu dodatkowo stracił ostatnio na mocy i zauważyłem, że z rana przez pierwsze kilkaset metrów ciężko jest mu się zbierać. Ponadto zwiększyło mi się spalanie do ok 9l, pokonuję codziennie 11km+11km w tym 5km autostradą. Mieszkam w Holandii i podjechanie tutaj do mechanika raczej nie wchodzi w grę ze względu na słabych polskich fachowców i strasznie drogich Holenderskich... Dodam, że auto odpala bez problemu i nie słychać niepokojących dźwięków z silnika. Osobiście obstawiam przepływkę, nigdy nic z nią nie robiłem a jest oryginalna z 2003r.
lukasz1M
Stella
Stella

Auto: LEON 1M
Silnik: ARL 1.9

Reklama

Re: Kopci na siwo

Postprzez [gypsymh] » 24 lipca 2016, 21:17

Ja proponuję sprawdzić w pierwszej kolejności połączenia przewodów dolotu. Być może któreś ze złączy sie wypieło. A z taka usterka poradzisz sobie sam.
M@r[!n LEON 1M- repels ARL+++by Kobzyr/brakes 312-256/dual Flash-Multimap/full fis/podwójne kierunki
LEON 5F CUPRA 280 2.0TFSI/DSG/BLACK PERFORMANCE/ORANGE PAKIET
[gypsymh]
Sport
Sport

Auto: LEON 1M
Silnik: ARL 1.9

Postprzez transit_master » 25 lipca 2016, 16:58

Napisz jak zatarłeś? To ciekawsze niż jakieś tam "dymy" :mrgreen: Autostrada to pewnie but w podłogę...
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Postprzez kostrzewian » 25 lipca 2016, 17:12

ja bym sprawdził na początek czy nie jest wydmuchana uszczelka pod głowicą
lubię szybko ;)
kostrzewian
Signo
Signo