Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
kurex napisał(a):na to wychodzi nie potrzebnie wymieniłem.
kornat napisał(a):Koło pasowe alternatora wymęczyło napinacz
kurex napisał(a):Obie naraz.... to jednak trochę kasy jest więc to nie do końca takie proste..
kurex napisał(a):Napinacz teraz ok. 200 zł, a wymiana ? zapomniałem zapytać.
kornat napisał(a):Wymiana banalnie prosta, ściągasz pasek odkręcasz 3 śruby kluczem 13 i składasz w odwrotnej kolejności. Wymiana pewnie z 30zł by kosztowała.
kurex napisał(a):kornat napisał(a):Wymiana banalnie prosta, ściągasz pasek odkręcasz 3 śruby kluczem 13 i składasz w odwrotnej kolejności. Wymiana pewnie z 30zł by kosztowała.
A później nie ma problemu aby założyć pasek z powrotem. ?
W zasadzie to mogę kupić sam napinacz z INA bez amortyzatorka (120zł) - ponieważ sam amortyzatorek wymieniałem nie cały miesiąc temu.
https://www.youtube.com/watch?v=N-F1ksBVfH0 <-- To jest właśnie ten dźwięk.
exe napisał(a):Pewnie na forum nikt takiej diagnozy Ci nie podał. Przecież sprzęgiełko łatwo jest sprawdzić, pisałem jak. Mogłeś zweryfikować przed wymianą.
kurex napisał(a):exe napisał(a):Pewnie na forum nikt takiej diagnozy Ci nie podał. Przecież sprzęgiełko łatwo jest sprawdzić, pisałem jak. Mogłeś zweryfikować przed wymianą.
Doszła jeszcze inna opcja która może trzaskać się troszku.... mianowicie wysprzęglik...
Bo po wciśnięciu pedału sprzęgła tak jakby stukot znika..
Czy to już dwu masa ?!.
kurex napisał(a):Jak to Adamie do pozadku zdiagnozowac. ?
adam1.9TDI napisał(a):Najlepiej wrzuc filmik z okolicy skrzyni biegow to Ci powiem na 100%
adam1.9TDI napisał(a):kurex, nie no kamerke masz miec pod maska jak najbliżej skrzyni biegow . Najlepiej połóż gdzies kamerkę pod maska albo sprzeglo nich wciska ktos inny.
adam1.9TDI napisał(a):U Ciebie wymiana samej tarczy moze pomoże jeśli dwumase masz sprawną. W moim przypadku dwumasa była zatarta, tarcza miała luzy na nitach dlatego terkotało bo byl 3mm luz miedzy dociskiem a dwumasą.
sebulba1 napisał(a):ja zakładałem gates jest ok od ponad roku
elemenateur napisał(a):Przede wszystkim Panowie INA zaleca wymianę tego napinacza ze sprzęgiełkiem alternatora.
Mieliśmy kilka reklamacji napinaczy w których ramię napinacza dosłownie urywało się czego przyczyną było właśnie już uszkodzone sprzęgiełko alternatora.
Koniecznie zwróćcie uwagę na nie podczas wymiany napinacza. Amortyzatorka samego bym nawet nie wymieniał, niewiele drożej masz cały napinacz z Ina który jest jak z ASO.
marcin
Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 1 gość