Seat Leon 1.9 TDI 90km ALH 2005r.
Zacznę od początku. Przydarzyła mi się kiedyś sytuacja, że samochód nie reagował na pedał gazu i migała kontrolka świec żarowych. Po usilnej próbie naprawienia tego, oddałem auto do mechanika. Ten stwierdził, że potencjometr na pedale gazu jest wytarty w dolnej jego części i dlatego też wywala błąd. Uraczyli mnie szybką naprawą, mianowicie podciągnęli obroty poza ten wytarty zakres w pedale dopóki sobie nie kupie nowego.
Do sedna - teraz chciałbym sam go wymienić i ustawić z powrotem obroty 900 obr/min na biegu jałowym.
Zakupiłem więc pedał gazu, zainstalowałem vagcom'a - po męczarniach z kablem, komunikacją i błędami w końcu działa

Wchodzą w kanał 02 odpowiedzialny za obrotu na biegu jałowym i próbuję regulować, testować wartość która tam widnieje - screen poniżej

Regulacja ogólnie działa, tylko nie mogę zejść poniżej wartości 32743 ponieważ nie da się zapisać, a jak widać obroty są dość wysokie.
1.Wie ktoś może jaki jest zakres możliwości takich regulacji, może już mniejszej wartości nie przyjmuje vag ?
2. Zastanawia mnie fakt tych wysokich ustawionych obrotów, z tego co poczytałem w necie, za pomoca vaga aż tak wysoko się ustawić nie da, zatem czy możliwe jest to, że po prostu został podciągnięty sam pedał, a nie obroty w kompie ?
3. Znalazłem instrukcję jak zmieniać oborty za pomocą kanału 06 - niestety nie mam do niego dostępu, w okienkach error tylko występuje. Ktoś coś więcej się orientuje na temat kanału 06 ?
4. W jaki inny jeszcze sposób (programowy bądź mechaniczny) mogli podciągnąć tak obroty ? Pytam, bo będę wiedział gdzie szukać.
5.Jeśli już będę miał nowy pedał gazu to mogę go po prostu podmienić i zobaczyć co się stanie na zasadzie - spadły to fajnie działa, nie spadły to szukamy jak zmniejszyć ? Nie chce jakiejś gafy popełnić, że podmienię pedał wywali mi błąd i nie dojadę nawet do warsztatu.
Liczę na jakieś sugestie jak oni to podciągnęli, co zrobić i czy wgl zabierać się za to samemu czy znów oddać do mechanika

Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam