Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Czujnik sprzęgła

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Czujnik sprzęgła

Postprzez Prykoon » 18 stycznia 2017, 09:00

Witam, mam nie lada zagwozdkę. Mogę nawet napisać, że wkur...mnie dopada :shock: otóż ostatnio zauważyłem, że coś jest nie tak z reakcją na gaz. Na biegu jałowym gdy dodaje gazu to jest muł, jak wcisnę sprzęgło to jest elegancko, rwie się do przodu. Kminiłem już ze 100 razy z czujnikiem sprzęgła. Odepnę go i jest elegancko, inna praca silnika (tak mi się wydaje), ładnie się wkręca na obroty. Co do jazdy to też zauważyłem, że jakby lepiej się jeździło, trzyma te obroty wyżej przy zmianie biegów i jest bardziej elastyczniejszy. Dziś wpiąłem czujnik z rana bo już sam nie wiedziałem jakie to ma znaczenie dla sprzęgła. Gdzie na jakimś forum vw wyczytałem, że czujnik ten ma zastosowanie praktycznie tylko przy tempomacie którego oczywiście u mnie nie ma. Nie wiem już czy jechać do aso i inwestować te 70pln w nowy czujnik czy coś innego może być przyczyną. Dziś jeszcze wymienię świece bo i tak i tak już muszę to zrobić ale raczej to nie ma związku. Jakieś sugestie?

Pzdr
Prykoon
Stella
Stella

Auto: Leon I
Silnik: ARL 1.9

Reklama

Re: Czujnik sprzęgła

Postprzez Vax » 18 stycznia 2017, 15:11

w arlu nie masz tempomatu? myslalem ze ten silnik pakowali zawsze ze wszystkimi bajerami.
Vax
Signo
Signo

Region: mazowieckie
Auto: Leon

Postprzez Prykoon » 18 stycznia 2017, 19:37

No niestety nie posiadam w frce. Nie wiem już dlaczego tak się dzieje z tym czujnikiem, po prostu wymiękam :? :?
Prykoon
Stella
Stella

Postprzez krytdi » 18 stycznia 2017, 21:40

a tak nie musi byc poprostu?
1.9tdi ASV:Turbo ASZ+Sprzegło g60+Pompa 11+Wtryski 216+Wałek 38E+Fmic=?Km i ?Nm
krytdi
Sport
Sport

Auto: Seat Leon
Silnik: ASV 1.9

Postprzez cristo » 19 stycznia 2017, 08:16

Mam w domu PDF z opisanymi czujnikami z silników TDI PD i tam jest też opisany czujnik sprzęgła, ale nie mam teraz do tego dostępu. Żeby ująć to ładnie w słowa posłużę się cytatem z sieci. U mnie był walnięty po zakupie auta i tempomat sie nie załączał, ale innych objawów nie było. Założyłem włoskie EPS za 30zł i pół roku śmiga.

Ten czujnik ma nie tylko takie zadanie. Można powiedzieć, że jego powiązanie z tempomatem, to tylko dodatek. Najważniejszym zadaniem tego czujnika jest to, że informuje on ECU o wciśnięciu sprzęgła podczas zmiany biegów. ECU ogranicza wtedy moc i moment obrotowy silnika, tak żeby sprzęgło nie było tak bardzo obciążone. Chodzi o ograniczenie szarpania, poślizgu...
cristo
Stella +
Stella +

Silnik: ASZ 1.9

Postprzez Vax » 19 stycznia 2017, 08:48

a sprawdzałes czy komputer nie wydalił jakichś błędow?

w sumie to nie wiem dlaczego robisz z tego problem, skoro po odpięciu tego czujnika jest ok, to po prostu kup nowy i załóż bez przesady te 70 zł to nie jest jakiś wielki majątek, a przynajmniej bedziesz miał pewność. Niestety czasami tak jest ja tez ostatnio walcze z astra g w benzynie spontanicznie ma odpaly i cieżko zapala, czasami stoi 3 dni na mrozie odpala od strzała czasami postoi przez noc w garazu i później trzeba pokrecic kilka sekund az zagada, tez wymieniam czujniki po kolei, niestety jeszcze nie trafilem.
Vax
Signo
Signo

Postprzez Prykoon » 19 stycznia 2017, 09:31

cristo napisał(a):Ten czujnik ma nie tylko takie zadanie. Można powiedzieć, że jego powiązanie z tempomatem, to tylko dodatek. Najważniejszym zadaniem tego czujnika jest to, że informuje on ECU o wciśnięciu sprzęgła podczas zmiany biegów. ECU ogranicza wtedy moc i moment obrotowy silnika, tak żeby sprzęgło nie było tak bardzo obciążone. Chodzi o ograniczenie szarpania, poślizgu...

o tym gdzieś tez wyczytałem z tym ecu. Najdziwniejsze jest to ze wczesniej tego nie zauważyłem :wink: podjade na weekendzie do aso i kupię nowy, żeby na 100 % wykluczyć sam czujnik.
Prykoon
Stella
Stella

Postprzez cristo » 19 stycznia 2017, 11:33

Ja odkryłem przyczynę nie działania tempomatu (padnięty włącznik sprzęgła) dzięki temu filmikowi: https://www.youtube.com/watch?v=zoS9YUzNFHg
cristo
Stella +
Stella +

Silnik: ASZ 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel