Witam,
Pojawił się u mnie ostatnio mały problem w pracy silnika. Po dłuższym postoju przy odpalaniu na zimnym sinik wydaje z siebie dziwne dźwięki i na pewno nie pracuje tak jak powinien, jakby nie palił równo, albo gdzieś się przycierał... Ciężko to opisać, zainteresowanych odsyłam do filmu:
http://www.makphotography.pl/L01.avi
Obroty nie falują, po jakimś czasie praca wydaje sie wyrównywać, ale co jakiś czas na biegu jałowym coś zgrzyta... Starałem się zlokalizować źródło, wydaje się dochodzić z prawej strony, ale ciężko to stwierdzić na 100%. Auto jest ze mną na wakacjach, mniej więcej w połowie trasy po przejechaniu ok 1000km pojawił się tez dziwny dźwięk przy hamowaniu silnikiem poniżej 2000obr/min. Podczas delikatnego przyspieszania to samo na 1 i 2 biegu do 2000 obr.min powyżej cisza i normalna równa praca. Postaram się to później nagrać i podrzucić wieczorem link. Pacjent to ARL z przebiegiem 197k. Zanim trafił do mnie wiem, ze miał walnięta uszczelkę pod głowicą wywalone pompo-wtryski i wytarty wałek rozrządu przy przebiegu ok 170k. Robiony niestety pod sprzedaż, wałek i pompki dostał z passata TDI 130KM. Po tym jak trafił do mnie zrobiłem dolot bo był połatany, a auto nie jechało z dołu. Poprawiliśmy tez soft żeby wystroić silnik do pompo-wtryskiwaczy. Przed poprawka auto było logowane nic nie wychodziło. Po sofcie przejechane 2000km. Jutro postaram się go zlogowac. Moze ktoś przerabiał podobne objawy?
Pzdr,