Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Brak mocy

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Brak mocy

Postprzez Drizzt » 13 czerwca 2017, 19:41

Witam,
Posiadam Seata leona 1m z silnikiem 1.9tdi 110KM ASV na pompie rocznik 2003.
Auto dostaje za mało paliwa, na komputerze pokazuje max. 20l/100km na każdym biegu i powoli parametr zużycia rośnie
Brak błędów w sterowniku, odpala bez problemu .
Sprawdziłem sprężanie jest ok, wałek rozrządu,wymieniłem rozrząd i ustawiłem kąt wtrysku, zregenerowałem turbo, pompę wtryskową, wtryskiwacze,olej wszystkie filtry, czyściłem smok w zbiorniku, przepływomierz, czujnik ciśnienia. doładowania,pompę vaccum wężyki podciśnienia, zawór turbo, sprawdziłem dolot i cały wydech,podmieniłem sterownik silnika
Po tych zabiegach dalej brakuje mu mocy, nie ciągnie od dołu dopiero przy 2500 obr później spadek przy 3500 na chwile i dalej ciągnie do 5 tys.
Ma twardą pracę,jak jest zimny skacze dawka paliwa,dymi na niebiesko, nie bierze oleju.
Podmieniłem z dobrego auta jeszcze turbo i pompę wtryskowa nic nie dało.
Proszę o pomoc i poradę może ktoś miał już taki problem.
Pozdrawiam
Drizzt
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: ASV 1.9

Reklama

Re: Brak mocy

Postprzez Kaluran » 20 czerwca 2017, 11:02

Swego czasu miałem podobny problem i wydawałem pieniązki na wymiany podzespołów bez jakiegokolwiek skutku. W moim przypadku ostatecznie okazało się, że przewód od turbo był popękany oraz była niepoprawna geometria turbiny. Po poprawie geometrii oraz wymianie przewodu moc wróciła a spalanie wróciło do normy.

Jeśli coś to pomoże to dodam, że w moim przypadku oprócz widocznego zamulania przy rozpędzaniu - również prędkość maksymalna została zmniejszona. Pojazd od 100km/h (głownie autostrada) dławił się na około 1 sekunde, przyśpieszał do 110, znów się dławił na 1 sekunde, przyśpieszał do 120 i tak w kółko aż do osiągnięcia 150 km/h, Więcej już iśc nie chciał mimo gazu w podłodze, pod górke nawet potrafił zmniejszyć prędkość do 110km/h/

Jeśli objawy podobne - polecam sprawdzić.

Pozdrawiam
Kaluran
Stella
Stella

Silnik: TDI pompa VP

Postprzez MARCIN38 » 20 czerwca 2017, 16:50

Zrób logi wrzuć na forum to napewno ktoś Ci pomoże.
MARCIN38
Stella +
Stella +

Auto: seat leon
Silnik: AHF 1.9

Postprzez krytdi » 20 czerwca 2017, 20:58

Wyglada jakby z nastawnikiem,ale druga pompa i dalej to samo
1.9tdi ASV:Turbo ASZ+Sprzegło g60+Pompa 11+Wtryski 216+Wałek 38E+Fmic=?Km i ?Nm
krytdi
Sport
Sport

Auto: Seat Leon

Postprzez Drizzt » 29 czerwca 2017, 20:15

Witam
Dziękuję za pomoc, niestety mam na chwile obecną z podłączeniem auta do Vaga i nie mogę wysłać logów
Przekładam części ze Skody Octavii 1.9 tdi alh 90km, jeszcze spróbuje zabawę z Intercoolerem.
Ciężko mi powiedzieć od kiedy ten samochód ma taki problem, kupiłem go w takim stanie, ale w kolektorze dolotowym
było pełno nagaru i sadzy w kolektorze wydechowym
Pozdrawiam

-- 29 czerwca 2017, 21:15 --

Witam
Po przełożeniu intercoolera nic nie dało.
Okazało się że w 2 sterownikach silnika miałem kiepskie programy, po zmianie programu przez tunera jest OK
Dziękuje wszystkich za pomoc
Pozdrawiam
Drizzt
Stella
Stella

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel