Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Świerszczenie, rzucanie silnikiem przy rozruchu i inne

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Świerszczenie, rzucanie silnikiem przy rozruchu i inne

Postprzez PioDer » 7 sierpnia 2018, 19:49

Cześć,
W sobotę kupiłem Leona (9. który oglądałem i który rokował największe nadzieje). Trapią go kilka problemów:
  1. świerszczenie - występuje też po długiej trasie (na poniższym filmie zrobiłem po autostradzie 100 km), dźwięk słychać w tle i wyjątkowo mnie to irytuje: https://www.youtube.com/watch?v=wNnkOb5C9u0 (trzeba trochę podgłośnić, sorry za jakość)
  2. Rzuca silnikiem podczas rozruchu - no nie wiem, jak to określić... bez znaczenia ciepły/zimny. Zasyfiony EGR może mieć na to wpływ? Bo coś faktycznie gdzieś się poci obok.
  3. Dzisiaj, jak chciałem odpalić Leona (postanowiłem po tej długiej trasie go delikatnie przestawić) to zatłukł się silnik, nie odpalił, dziwny dźwięk... hm jakby trochę blachę walił, ciężko powiedzieć. Odczekałem z minutę i zapalił (oczywiście jak w punkcie drugim).

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie co szukać, co sprawdzać.

Pozdrawiam
PioDer
Stella +
Stella +

Region: małopolskie
Auto: Leon 1M 01
Silnik: ASV 1.9

Reklama

Re: Świerszczenie, rzucanie silnikiem przy rozruchu i inne

Postprzez Povagowany1234 » 14 sierpnia 2018, 17:04

Świerczenie to najprawdopodobniej któraś rolka lub kułko klimy z tym ciężkim odpalaniem to może zobacz jak tam ma się kąt wtrysku ma to znaczenie lub czujnik położenia wałka rozrządu a metaliczne stukanie hyy oby nie panewki :?
Povagowany1234
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: ARL 1.9

Re: Świerszczenie, rzucanie silnikiem przy rozruchu i inne

Postprzez PioDer » 15 sierpnia 2018, 16:02

Povagowany1234, niedługo będę wymieniał pasek alternatora i osprzętu to wtedy sobie odpalę bez niego i posłucham jak silnik pracuje. To świerszczenie w sumie trochę jakby od pompy wtryskowej pochodziło, ale trudno mi stwierdzić. Punkt drugi i trzeci odwołuję - wymieniam tylną poduchę silnika, bo jest wytłuczona, a od momentu poprzedniego posta nie miałem problemu z odpalaniem. Dziękuję za pomoc :)

Pozdrawiam
PioDer
Stella +
Stella +

Region: małopolskie
Auto: Leon 1M 01
Silnik: ASV 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel