Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Ciągnie sprzęgło

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Ciągnie sprzęgło

Postprzez Przemko240 » 19 kwietnia 2019, 20:23

Witam, kupiłem Leona 1.9 tdi 130 km z 2004 roku. Dostałem rownież fakturę na wymienioną tarcze sprzęgła, docisk i wysprzęglik. Problem jest taki, ze samochód ciągnie, jedzie na wciśniętym sprzęgle . Np na postoju na luzie wcisnę sprzęgło, wrzucę jedynkę samochód stoi, przejadę jakieś 2 metry zatrzymam się, wcisnę sprzęgło i samochód chce dalej jechać. Taka sama sytuacja jest z wstecznym. Jak samochód juz tak ciągnie nie da się tego biegu zmienić, wrzucić na luz. Trzeba zgasić silnik. Zdjąłem skrzynie, okazało się ze rzeczywiście wysprzeglik jest nowy, suchy nie widać żadnych wycieków. Tarcza nowa wraz z dociskiem. Dwumasa ma dziwne luzy w dwóch płaszczyznach. Pompka sprzęgła sprawdzona, daje ciśnienie, nie ma żadnych wycieków. Może ktoś miał podobny problem ? Bardzo proszę o wszelkie wskazówki i przemyślenia. Pozdrawiam. .
Przemko240
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon
Silnik: ARL 1.9

Reklama

Re: Ciągnie sprzęgło

Postprzez ipartspl » 22 maja 2019, 08:59

Nie wygląda to najlepiej. Jesteś pewny, że sprzęgło zostało faktycznie wymienione? Bo Twój opis pasuje do kończącego się docisku lub wysprzęglika. Może został założony jakiś tani zamiennik, który jest zwyczajnie za słaby do tej mocy silnika? Najlepszym wyborem jeśli chodzi o zestaw sprzęgła jest LUK, lub taki jak ten https://www.iparts.pl/czesc/sprzeglo-komplet-sachs-3000950070,0-32-3000950070-1406744.html#100051 zestaw od Sachs. Może lepiej to wszystko jeszcze raz rozebrać i wymienić na nowe zanim całkowicie się rozsypie?
ipartspl
Stella
Stella

Auto: Seat Cordoba
Silnik: diesel inny

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel