Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Kopcenie na niebiesko, czarno, smród z rury

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Kopcenie na niebiesko, czarno, smród z rury

Postprzez paquito88 » 1 czerwca 2019, 11:48

Witam,

Jako, że stałem się nowym użytkownikiem Leona z motorem ARL, I jest to mój pierwszy diesel, mam kilka pytań a w zasadzie wątpliwości, które może obrazy ludzie z forum ze swojego doświadczenia pomogą mi rozwiać.

Auto wiadomo, przy przekazywaniu puszcza czarnego dymka, ale pojawia się też niebieski, nie jest on bardzo wyraźny ale wydaje mi się że jest to niebieskawa barwa. W dodatku śmierdzi z rury. Trochę wstyd się nim po mieście poruszać bo czuć ten smród.

Z tego co na szybko zdążyłem się dowiedzieć to wyskakuje błąd 4 świecy żarowej w postaci check engine. Na uszczelnieniach turbiny jest wilgoć olejowa. Na pokrywie zaworów też jest zapocenie z oleju (chyba przy odmie ale poprawcie mnie jeśli się mylę).

Turbo wg vcds pracuje ładnie.

Teraz moje pytanie, czy powyższe problemy dymienia i smrodu da się usunąć w miarę tanim kosztem bez poważnych ingerencji w silnik czy może to być objaw skończonych pierścieni i będzie trzeba remontować ARLa?

Miał ktoś doświadczenia z podobnymi objawami?
Z tego co wyczytałem to niebieskawy dymek czy smród mogą być połączone z niesprawna świecą żarową ale eski ktoś miał podobne problemy i usunął je to proszę o podpowiedzi, gdzie ewentualnie szukać przyczyn.
paquito88
paquito88
Stella +
Stella +

Region: podkarpackie
Auto: Seat Leon
Silnik: ARL 1.9

Reklama

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel