Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

1.9 ASV wydmuchuje uszczelkę pod głowicą

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

1.9 ASV wydmuchuje uszczelkę pod głowicą

Postprzez Taliboss » 6 września 2021, 11:46

Cześć wszystkim.
Mam problem z moim Leonem 1 2003r 1.9 ASV. Auto kupione 3 miesiące temu, przebieg 250 000km potwierdzony.
Auto przy zakupie było w pełni sprawne, silnik pracował bez zastrzeżeń. Nie dymił z wydechu, temperatura chłodziwa ok, był bardzo żwawy, ładnie przyspieszał. Poprzedni właściciel powiedział że wgrany został program podnoszący moc do 140KM przez osobę która robi to zawodowo.
Autem trochę pojeździłem, nie katowałem ani trochę. Wymieniłem olej, był zalany 5w40 więc taki zalałem, dokładnie Motul 8100 X-cess. Wszystko zaczęło się przy wymianie rozrządu. Rozrząd INA kompletny z pompą, do tego wymienione uszczelniacze wałka i wału. Wymiana przeprowadzona książkowo na blokadach. Po wymianie silnik ciężko odpalał i zaczął głośniej pracował, klekotał (wiem że te silniki kulturą pracy nie grzeszą ale to była już zbyt twarda i głośna praca) Wtedy nie myślałem że winna może byś pompa wtryskowa, która mimo zablokowania była przestawiona i to sporo. Do tego doszedł ścięty klin na kole zębatym wału więc podejrzenie kolizji i decyzja o zdjęciu głowicy, co się później okazało decyzja zbyt pochopna. Po zdjęciu głowicy żadnych śladów kolizji, ani na tłokach, ani na głowicy czy zaworach. Głowica oczywiście oddana do zakładu, po pomiarach wyszło że wszystko jest ok więc planowanie plus nowe uszczelniacze. Wymieniłem też szklanki (komplet INA). Oczywiście nowa uszczelka głowicy i komplet śrub Corteco. Głowica dokręcona według zaleceń czyli 40Nm aż wszystkie śruby będą klikać na kluczu, następnie 60Nm, potem 90 stopni i jeszcze raz 90 stopni. Cała reszta poskładana, silnik odpalił, pompa ustawiona według wartości w vcds.
Na pierwszy rzut oka wszystko ok, odpala na dotyk, nie kopci. Pochodził kilka godzin na wolnych, temperatura chłodziwa ok. Jazda próbna, na początku było ok, po paru kilometrach zapala się kontrolka płynu chłodniczego i gwałtownie wzrosła temperatura. Zaczął sadzić ciśnienie w układ chłodzenia i brak powrotu płynu do zbiorniczka. Sprawdzone zostało wszystko co było możliwe, przewody, króćce, termostat, pompa wody. Tester pokazał obecność CO2 w układzie chłodzenia więc albo padła uszczelka głowicy albo sama głowica jest uszkodzona. Od nowa rozbieranie, głowica zwalona i od razu widać że przedmuchało uszczelkę na trzech cylindrach. Głowica oddana do sprawdzenia na szczelność, wyszło że szczelna i jest wszystko ok. W zakładzie powiedzieli że nie zdeformowała się więc tylko ją wyrównali minimalnie bo nie było potrzeby więcej planować. Oczyściłem blok i znowu nowa uszczelka głowicy i śruby Corteco. Dokręcona tak jak wcześniej, wszystko poskładane i chodzi, lecz do czasu. Autem zrobiłem jakieś 600km spokojnej jazdy bez gwałtownego przyspieszania i wszystko pracowało bardzo dobrze aż w końcu podczas powrotu z pracy sytuacja się powtarza, kontrolka płynu się zapaliła i gwałtownie wzrosła temperatura. To co jeszcze zauważyłem to strasznie dmucha powietrze z wlewu oleju. Zrobiłem test na CO2 w układzie chłodzenia i oczywiście zabarwił na jasny zielony. Przepraszam że tak się rozpisałem ale już rozkładam ręce i nie wiem co może być przyczyną wydmuchiwania uszczelki. Co sprawdzić, na co zwrócić uwagę? Najgorsze jest to że na chwilę obecną vdcs nie pokazuje żadnych błędów.
Taliboss
Stella
Stella

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon 1
Silnik: ASV 1.9

Reklama

Re: 1.9 ASV wydmuchuje uszczelkę pod głowicą

Postprzez Maszan » 7 września 2021, 07:56

To może blok zwichrowany? Albo za słabo dokręcone lub coś ze śrubami glowicy?
Były:
Skoda 120@136 89' LPG
Skoda Felicia 1.3 MPI 98' LPG
VW Bora 1.9 TDI 01'
Są:
Seat Leon 1.6 16V LPG 05'
VW Golf 1.4 16V LPG 99'
Maszan
Signo
Signo

Region: małopolskie
Auto: Seat Leon 1M
Silnik: BCB 1.6

Postprzez Taliboss » 8 września 2021, 07:02

Czy gdyby blok był przegrzany lub pęknięty, lub tuleja cylindra była pęknięta to mogło by to być przyczyną uszkadzania uszczelki pod głowicą??
Taliboss
Stella
Stella

Postprzez Tracer2 » 8 września 2021, 14:52

Może trzeba najgrubszą możliwą uszczelkę dorobić i założyć ??
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez Taliboss » 9 września 2021, 07:47

Chyba nie uniknione jest kolejne zdjęcie głowicy i sprawdzenie tym razem czy blok ma równą płaszczyznę...
Taliboss
Stella
Stella

Postprzez marcin7x5 » 9 września 2021, 16:03

Może być też gdzieś mikropęknięcie w głowicy i powstają przedmuchy po rozgrzaniu się materiału.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez Taliboss » 29 września 2021, 10:22

Blok po wstępnym oczyszczeniu wygląda tak, przeszlifować go jeszcze czy składać? Co sądzicie? Nie mam warunków żeby go wyjąć do planowania. Wcześniej po przejechaniu 600km od wymiany uszczelki głowicy i śrub wydmuchało na 1 i 4 cylindrze do układu chłodzenia.
Obrazek
Taliboss
Stella
Stella

Postprzez Robal_26 » 29 września 2021, 18:31

Taliboss, skoro nie można wymontować to sprawdź płaszczyznę pod każdym kątem czy jest równa oraz sprawdź głowice .ok
Jest Skoda Kodiaq STYLE 4X4 DFGA 2,0TDI CR DSG 181,6KM 408,7NM

Była Skoda Octavia kombi 4x4 ARL+ 1,9TDI PD 6B 185KM 371NM
Robal_26
Sport
Sport

Region: zachodniopomorskie
Auto: KODIAQ STYLE 4x4
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez DzieX » 27 października 2021, 01:49

Ja wymieniłem silnik. Przy 300k trzeci raz padła upg. Wywalał płyn przez zawór przy zbiorniku.
SEAT Toledo .:R32 4x4 DSG facebook blog | SEAT Leon
DzieX
Sport
Sport

Auto: Toledo 1M V6 BHE
Silnik: benzyna inny

Postprzez Taliboss » 27 października 2021, 21:06

DzieX napisał(a):Ja wymieniłem silnik. Przy 300k trzeci raz padła upg. Wywalał płyn przez zawór przy zbiorniku.

Co było przyczyną uszkodzeń upg?
Taliboss
Stella
Stella

Postprzez DzieX » 28 października 2021, 00:56

Nie wnikałem. Nawet nie rozebrałem starego silnika. Zapewne uszkodzony blok bo głowica była dwa razy zrobiona na tip top.
SEAT Toledo .:R32 4x4 DSG facebook blog | SEAT Leon
DzieX
Sport
Sport

Auto: Toledo 1M V6 BHE
Silnik: benzyna inny

Postprzez Taliboss » 28 października 2021, 07:21

DzieX napisał(a):Nie wnikałem. Nawet nie rozebrałem starego silnika. Zapewne uszkodzony blok bo głowica była dwa razy zrobiona na tip top.

U mnie wyszło że płaszczyzna bloku nie była idealna.
Taliboss
Stella
Stella

Postprzez wesol » 30 października 2021, 17:32

Po ściągnięciu głowicy na blok położyć duży kamień szlifierski i nim pośmigać po całej płaszczyźnie. Dość często wyciągnięte są otwory na śruby montażowe głowicy. Opiera się wtedy na tym głowica. Nie trzeba wyciągać słupka.
Brak polskich znakow na klawiaturze.
wesol
TopSport
TopSport

Auto: Bmw
Silnik: CJXA 2.0

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel