Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Brak mocy w całym zakresie obrotów

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Brak mocy w całym zakresie obrotów

Postprzez Sweip » 8 stycznia 2023, 00:09

Dzień dobry wszystkim,
od pewnego czasu borykam się z problemem braku mocy w całym zakresie obrotów swojego 1.9 ARL.
Auto zachowuje się jakby miało w okolicy 90 KM i było wolnossakiem. Bardzo długo wkręca się na obroty, a moment jest praktycznie nie odczuwalny. Nie jest to jednak notlauf, ponieważ brak jest ograniczenia prędkości obrotowej oraz samochód jest w stanie osiągnąć 180 km/h.

Aktualnie jestem po wymianie czujnika temp. wody, termostatu, wszystkich filtrów i oleju. Po wizycie u mechanika, specjalizującego się w autach z koncernu VAG, dowiedziałem się tylko, że przyczyn takiego stanu rzeczy może być mnóstwo (czyli nic mi nie powiedział :-| , a przeprowadził, według niego, pełną diagnostykę komputera).

Leon ma dodatkowo problemy z odpalaniem głownie na ciepłym silniku, ale z moich poszukiwań wynika, że winny jest rozrusznik (kody błędów, zamieszczone poniżej, się zgadzają). Z moich informacji również wynika, że błędy są wynikiem jedynie problemów z odpalaniem (co by się zgadzało, ponieważ wcześniej nie występowały, a mocy nie było).

Poniżej zamieszczam odczyty z VCDS Lite:
Błędy:
3 Faults Found:
16705 - P0321
19463 - P3007
16989 - P0605

Logi dynamiczne z grupy 003, 008, 011 (robiłem pierwszy raz)
LOGI
W tym miejscu, wydaje mi się, że jak na dłoni widać problem z MAF'em (obcina dawkę paliwa prawie o połowę). Czy to oznacza, że przepływka jest do wymiany, czy problem może leżeć gdzie indziej?

Zwracam się z ogromną prośbą o pomoc w diagnozie Leona. Mam jeszcze inne logi i dynamiczne, i statyczne, mogę dodać w razie potrzeb lub poprawić, gdyby były nie prawidłowe.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc :-)
Sweip
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: Seat Leon 1M
Silnik: ARL 1.9

Reklama

Re: Brak mocy w całym zakresie obrotów

Postprzez biz0n » 10 stycznia 2023, 06:52

Patrząc po dwóch pierwszych błędach, to w pierwszej kolejności bym się zajął czujnikiem położenia wałka rozrządu.
Obrazek
biz0n
Signo
Signo

Region: śląskie
Auto: Seat Leon Xcellence
Silnik: CZCA 1.4

Re: Brak mocy w całym zakresie obrotów

Postprzez Sweip » 10 stycznia 2023, 10:39

Wymieniony przepływomierz, auto wróciło do pełnej sprawności (oprócz odpalania rzecz jasna, ale tu wydaje mi się, że sprawa jest prosta). Dzięki za pomoc :-D
Sweip
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: Seat Leon 1M
Silnik: ARL 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel