Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

czujnik położenia pedału gazu?

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

czujnik położenia pedału gazu?

Postprzez menyou » 27 grudnia 2006, 18:45

Witam, mam pytanie, wczoraj podpięto VAG-a do mojego Loe ASV, 144000km, pojawił się błąd który wskazywał, błąd w położeniu pedału gazu. Już jakiś czas temu pojawiałmi się ten błąd - jakiś rok temu. Więcej błędów nie było. Mimo tego błędu wszystko jest ok, autko śmiga jak trzeba. Pytanie co to jest za czujnik położenia pedału gazu, gdzie on jest? można go wymienić samemu czy jechać do ASO? ile on kosztuje? Miał już ktoś taki błąd u siebie. [/scroll]
menyou
Signo
Signo

Auto: leon ASV by Ali

Reklama

Re: czujnik położenia pedału gazu?

Postprzez DWitek » 27 grudnia 2006, 23:12

menyou napisał(a):Witam, mam pytanie, wczoraj podpięto VAG-a do mojego Loe ASV, 144000km, pojawił się błąd który wskazywał, błąd w położeniu pedału gazu. Już jakiś czas temu pojawiałmi się ten błąd - jakiś rok temu. Więcej błędów nie było. Mimo tego błędu wszystko jest ok, autko śmiga jak trzeba. Pytanie co to jest za czujnik położenia pedału gazu, gdzie on jest? można go wymienić samemu czy jechać do ASO? ile on kosztuje? Miał już ktoś taki błąd u siebie. [/scroll]

Czujnik położenia pedału gazu = pedał gazu. Pedał gazu nie jest mechaniczny tylko elektroniczny, a ściślej mówiąc jest to potencjometr. Bład może się pojawić od mikra biegu jałowego bedału gazu lub od samego pedału. Generalnie na Twoim miejscu bym się tym za bardzo nie przejmował (szkoda, że nie podałeś dokładnie co to za błąd). Jeśli tempomat działa OK (o ile go masz) i nie ma żadnych problemów z samym pedałem gazu, to może sz spokojnie jeździć. Jak się pojawią problemy z pedałem (np. przerywanie przyspieszania, "zaniki" gazu itd.) to wtedy wymień sam, to tylko wtyczka i śrubki.
DWitek
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon ASV

Postprzez menyou » 28 grudnia 2006, 11:09

DWitek, podjechałem do ASO i powiedzieli mi że trzeba wymienić cały pedał koszt ok 500 zł! mam nadzieję że się pomylili i trzeba coś innego wymienić , masz może nr tej części do wymiany? na chwile obecnęą nic się nie dzieje niepokojącego, ale jak długo?
menyou
Signo
Signo

Postprzez Marcin_TDI » 28 grudnia 2006, 13:22

menyou, to normalka. jezdzic tylko ale blad sobie skasuj
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez DWitek » 28 grudnia 2006, 13:49

menyou napisał(a):DWitek, podjechałem do ASO i powiedzieli mi że trzeba wymienić cały pedał koszt ok 500 zł! mam nadzieję że się pomylili i trzeba coś innego wymienić , masz może nr tej części do wymiany? na chwile obecnęą nic się nie dzieje niepokojącego, ale jak długo?

Numer jest w ETKA. Ale jabym się tym jeszcze specjalnie tak nie przejmował. Myślę, że jeszcze sporo km na nim zrobisz, a w ASO najlepiej jak klient przyjedzie i się mu wciska że coś trzeba wymienić i płacić. Jak zaobserwujesz objawy o których wcześniej pisałem, to wtedy wymień, na razie jeździj. Skasuj błąd i sporadycznie opodłączaj VAG'a czy się pojawia ponownie. Jak go zauważysz to mi go podaj. A na razie się tym nie przejmuj.
DWitek
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon ASV

Postprzez menyou » 28 grudnia 2006, 15:22

DWitek, dzięki, jak na razie to błąd pojawił mi sie rok temu i co pół roku go kasuje ale wraca :-D następnym razem spisze nr błędu.
menyou
Signo
Signo

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel