Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
arra napisał(a):Witam
Jakie roznice sa miedzy tymi modelami Leona (oprocz mocy oczywiscie). Jakie wersje silnikow 1.9 sa godne uwagi (90 i 110)?
Pozdrawiam
Barth napisał(a):Podsumowanie : zarowno 90 i 110 są udane , za spirita 110 trzeba dac 3000 zl wiecej niz za 90 i to moze byc ciekawe rozwiazanie, choc za 3000 zl zrobisz w 90 wtryski i programik i bedziesz mial ok 138 KM
Nie AHF tylko ASV ma niby lepsze wtryski roznicy nie wyczujesz moze byc tez AHF efekt końcowy bedzie taki sam.arra napisał(a):Dzieki za odpowiedzi. Czyli mam szukac 90 ALH, lub 110 AHF
Pozdrowienia
Barth napisał(a):arra diesla kupujeszehhehehe TDi ruleeeeeeeeez
BART_osz napisał(a):Tak sobie od czasu do czasu pytam znajomych ile u nas kosztuje benzynka... zgroza. mysle ze to juz bez roznicy czy dizel czy benzyna ... pieniedzy na paliwo tak czy siak wydasz od groma ...
Barth napisał(a):Rogal, ja kupilem Spirita 90 i jestem zadowolony , dalem mniej niz za 110 signo w Spiricie mam klime , ala kubelki , alu w stadardzie , co do sprzegla to narazie nie mam zadnego problemu a mam 309 Nm , wymienie wtryski napewno jednak zwiekszymy moc a niutki zostawimy takie same![]()
Podsumowanie : zarowno 90 i 110 są udane , za spirita 110 trzeba dac 3000 zl wiecej niz za 90 i to moze byc ciekawe rozwiazanie, choc za 3000 zl zrobisz w 90 wtryski i programik i bedziesz mial ok 138 KM
Asgaard napisał(a):Rogal, sami pisaliście, że jeszcze sprzęgło się sypie, więc nie tylko wtryski i soft... chyba, że mi się już pomieszały oznaczenia silnika...
Dobrze, że chociaż w kwestii PD się ze mną zgadzacie
Rogal napisał(a):Asgaard napisał(a):Rogal, sami pisaliście, że jeszcze sprzęgło się sypie, więc nie tylko wtryski i soft... chyba, że mi się już pomieszały oznaczenia silnika...
Dobrze, że chociaż w kwestii PD się ze mną zgadzacie
ja porównując ALH i ASV miałem na myśli TYLKO silniki,jeśli jednak weźmiemy pod uwagę całokdztałt-a chyba interesuje nas nie tylko silnik-to rzeczywiście dochodzą niechciane kłopoty ze sprzęgłem (choć na gwarancji można je wymienić) i nie wiem choćby jak wygląda sprawa układu hamulcowego w ALH i ASV
Tonny S napisał(a):leoTDI, sprzegło inne w 110 tdi srednica 228 mm a w 90 tdi 220 mm albo odwrotnie i heble też inne z przodu w 110 tdi 288 mm a w 90 tdi tak jak w 1.6 256 mm
Tonny S napisał(a):leoTDI, ty mi tu nie urkuj bo takie info mam z ASO i już dawnio było na ten temat, że sprzęgła są inne a to co pisze Sach mnie nie interesuje co do hebli to może masz racje tylko dlaczego ja mam 288 mmtakie zamawiałem i takie mam założone a są ewidentnie wieksze od 90 Tdi teoria teoria a żeczywistośc jest zeczywistościa.
[ Dodano: Sro 30 Cze, 2004 13:08 ]
a i popraw opis bo Częstochowa nie jest Majorką
Tonny S napisał(a):co do sprzegła to są 2 średnice takie jak podałem.
Rogal napisał(a):Prawda jest taka ,że gr.VW wprowadza wiele zmian (często niestety podyktowanych obniżką kosztów) w trakcie produkcji danego modelu,danej marki i tak np.wiadomo,że sprzęgła w starszych AGR-ach znosiły bez problemu moment powyżej 300Nm co w przypadku nowszego ALH jest już problemem...
To ,że sprzęgło ma większą średnicę nie znaczy ,że jest lepsze-ważne są jeszcze materiały z jakich zostało wykonane i jego budowa...
Co do hamulców to mam wrażenie ,że ALH mają już układ hamulcowy identyczny z TDi 110km (AHF,ASV) , natomiast starsze AGR-y miały inny (słabszy) układ hamulcowy...
leoTDI napisał(a):Rogal napisał(a):Prawda jest taka ,że gr.VW wprowadza wiele zmian (często niestety podyktowanych obniżką kosztów) w trakcie produkcji danego modelu,danej marki i tak np.wiadomo,że sprzęgła w starszych AGR-ach znosiły bez problemu moment powyżej 300Nm co w przypadku nowszego ALH jest już problemem...
To ,że sprzęgło ma większą średnicę nie znaczy ,że jest lepsze-ważne są jeszcze materiały z jakich zostało wykonane i jego budowa...
Co do hamulców to mam wrażenie ,że ALH mają już układ hamulcowy identyczny z TDi 110km (AHF,ASV) , natomiast starsze AGR-y miały inny (słabszy) układ hamulcowy...
pewnie jest rogal tak jak piszesz,
ale ALH też przecież znosi powyżej 300 (ok, ma tylko ograniczony często w porównaniu max.), więc pozostaje kwestia tylko jakości produkcji seryjnej. Natomiast jeśli chodzi o używanie sprzęgła, to jego obsługa w ALH sprawia naprawdę wielką przyjemność = chodzi mięciutko i pewnie.
Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości