Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Skrzydlaty napisał(a):Gdy zaslepiasz EGR smrod wychodzi tylem
Takze przy nsie zatkanym powinno byc lepiej, pod warunkiem ze jest on "czynny"
Moze byc tak ze tuner wywalil go z programu i nic nie da zaslepianie.
Musisz rowniez sprawdzic ustawienie walka rozrzadu?
Zapewne masz "ruszony"o kilka stopni - poprawia osiagi.... Ale i MFA bedzie pokazywac tak jak u Ciebie...
Skrzydlaty napisał(a): A niektóre u nas mają po 160 000 kmCo jest dla mnie tragicznie śmieszne
![]()
.
leistung316 napisał(a):Dzięki wszystkim za szybkie odpowiedzi czeka mnie mały wydatek... ale widze że wałków jest sporo na aledrogo, pewnie problem występuje nagminnie
-- 18 lutego 2012, 18:43 --
Tylko powiedzcie jeszcze jaki wpływ ma temp. silnika na to że przy danej temp. silnik chodzi równo i nie śmierdzi?? jakby wałek czy popychacze były zwalone to objaw występowałby zawsze bez względu na temp.
Dziś obejrzałem wałek i żadnych sladów wytarcia niebyło widać wszystko lśni. na dwóch rantach krzywek lekkie zadziorki.
Skrzydlaty napisał(a):Obstawiam ze masz "ruszony" walek o kilka stopni - poprawia osiagi.... Ale i MFA bedzie pokazywac pogode a nie spalanie...
Skrzydlaty napisał(a):Trzeba pamiętać że te silniki są z roczników ok 2000 i wiadomym jest ile mają nalatane..
leistung316 napisał(a):Tylko powiedzcie jeszcze jaki wpływ ma temp. silnika na to że przy danej temp. silnik chodzi równo i nie śmierdzi??
marcus415 napisał(a):Zmierz kompresje na cylindrach.
leistung316 napisał(a):W przedziale 70-90 najwiecej drga wskazówka i śmierdzi, spalanie 1.7 l/h
marcus415 napisał(a):Smierdzi niespalonym paliwem, telepie slinikiem ?
leistung316 napisał(a): widze że silnikiem poszarpuje jeden cylinder ma korekcje -1.8
marcus415 napisał(a):a reszta?
leistung316 napisał(a):marcus415 napisał(a):a reszta?
nie przekracza 0,6
marcus415 napisał(a):Czyli wsio ok. Sprawdz na goracym silniku czujnik temperatury G62.
marcus415 napisał(a):Skrzydlaty napisał(a):Obstawiam ze masz "ruszony" walek o kilka stopni - poprawia osiagi.... Ale i MFA bedzie pokazywac pogode a nie spalanie...
Wiesz moze skad mfa bierze dane o spalaniu? Bo ja slyszalem, ze z dawek dla pompek, co ma sie nijak do przestawionego walka.Skrzydlaty napisał(a):Trzeba pamiętać że te silniki są z roczników ok 2000 i wiadomym jest ile mają nalatane..
A to nie jest tak, ze jak auto z 2003 roku, to silnik tez?leistung316 napisał(a):Tylko powiedzcie jeszcze jaki wpływ ma temp. silnika na to że przy danej temp. silnik chodzi równo i nie śmierdzi??
Zmierz kompresje na cylindrach.
marcus415 napisał(a):Moze glupie pytanie, ale sprawdzales w ogole bledy?
leistung316 napisał(a):auto jest podobno po sofcie
lukaszlsw napisał(a): bym zaczął od wymiany uszczelniaczy na pompkach
leistung316 napisał(a): 80 do 89 st (na zegarach) spalanie osiaga 1.7 l/h i spaliny najbardziej śmierdzące.
marcus415 napisał(a):Dawka paliwa jest za wysoka = czeka Cie wizyta u tunera.
marcus415 napisał(a):Logi te oczywiscie robiles na wylaczonych wszystkich odbiornikach elektrycznych(dmuchawa, swiatla,radio itp.) ?
Jak po nagrzaniu zacznie kopcic i pokazywac spalanie 1,4L/h, odlacz czujnik temperatury plynu chlodzacego(g62)- powinno spalanie spasc.
kobzyr napisał(a):Sprawdzałeś czy oleju ci nie przybywa?
-- 28 lut 2012, o 19:35 --
Jak wygląda grupa 007 gdy motor jest ciepły i zimny ?
leistung316 napisał(a):spalanie nie spadło,
kobzyr napisał(a):marcus415 Ten trik z odłączeniem wtyczki g2/g62 nie działa w silnikach z PD.
ciekaw wlasnie jestem czy to czasem czujnik temperatury paliwa nie świruje...? w kazdym razie g2/g62 myślę ze jest dobry.marcus415 napisał(a):Tutaj widac, ze czym cieplejszy silnik, to dawka wtryskiwanego paliwa sie zwieksza i razem z nia spalanie.
dlaczego te korekcje tak się ciągle zmieniają od 74st sa wszystkie w miare dobre, macie jakieś wytłumaczenie??
kobzyr napisał(a):Zacząłbym od wymiany uszczelniaczy pompek (pewnie leją
marcus415 napisał(a):Zazwyczaj gdy uszczelniacze na pompkach sa do wymiany, to korekcje jalowego ida grubo na plus.
rumianko napisał(a):i jeśli są już w stanie powiedzmy średnim to po rozgrzaniu auto będzie w 100% dymiło na niebiesko. a silnik będzie pracował równo jeśli tylko wybiła się strona 3 i 4,
jeśli jest już tragicznie to cały silnik telepie, i co najważniejsze śmierdzi olejem spalonym.
kobzyr napisał(a):tuner coś zepsuł w mapach
marcus415 napisał(a):Mozliwe, ze po wgraniu serii auto zacznie jezdzic normalnie
Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość