Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

ciężko odpala / słabo pali / poranne odpalanie

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: ciężko odpala / słabo pali / poranne odpalanie

Postprzez grabek246 » 12 listopada 2013, 08:11

a co jeżeli podczas zapalania świecą sie dwie żółte kontrolki?
grabek246
Sport
Sport

Auto: leonek
Silnik: ASV 1.9

Reklama

Postprzez chlorek » 12 listopada 2013, 08:40

Qbuncio napisał(a):super to forum, nie ma co :brawo:

ręce opadają, gdyby tobie się chciało choć trochę poczytać forum może byś znalazł kilka podpowiedzi. Ale po co, lepiej poczekać a potem się obrażać.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Qbuncio » 13 listopada 2013, 09:03

nie chodzi o to że się obrażam, tylko myślałem że ktoś coś mądrego mi podpowie, bo akurat z tym silnikiem przygodę dopiero zacząłem kilka miesięcy temu i jeszcze nie wiem co i jak...

a szukać rozwiązania problemu wśród tylu postów, to jak szukanie igły w stogu siana, do tego trzeba by kilku dni, a ja nie mam już 18 lat i jest jeszcze życie na głowie, nie tylko siedzenie na forum ;)

bez napinki!
Qbuncio
Stella
Stella

Auto: CUPRA4 - CORRADO VR6
Silnik: ARL 1.9

Postprzez pl_DK » 13 listopada 2013, 09:08

grabek246 napisał(a):a co jeżeli podczas zapalania świecą sie dwie żółte kontrolki?
tcs i abs pewnie, u mnie jest to samo, ja podejrzewam, że aku zaczyna mówić papa. Trzeba będzie pewnie niedługo rozejrzeć się za nowym.
Leon TS 2003 150KM
pl_DK
Signo
Signo

Auto: Seat Leon ARL

Postprzez grabek246 » 13 listopada 2013, 09:31

wlasnie aku nowe
grabek246
Sport
Sport

Postprzez leonlover » 13 listopada 2013, 09:45

pl_DK napisał(a):
grabek246 napisał(a):a co jeżeli podczas zapalania świecą sie dwie żółte kontrolki?
tcs i abs pewnie, u mnie jest to samo, ja podejrzewam, że aku zaczyna mówić papa. Trzeba będzie pewnie niedługo rozejrzeć się za nowym.

grabek246 napisał(a):wlasnie aku nowe

jak jest zimno czyli tak jak się teraz ostatnio zrobiło około 3'C to właśnie mam to samo, dodam ża aku zakupione zeszłej zimy varta blue,
całazeszłą zimę tak miałem ale zawsze odpalił za 1szym, z tym że zapalają się na chwilę te kontrolki, ciekawe co to może powodować?
podpis usunięty - niezgodny regulaminem. Colin23.
leonlover
Stella +
Stella +

Auto: Leon

Postprzez QQmonzter » 13 listopada 2013, 10:04

Mi kontrolka ABS też się zapala. Zeszłej zimy to była normalka, nawet w tym roku latem się potrafiła zapalić a auto dalej odpala bez problemów.
Akumulator był sprawdzany w zeszłym roku testerem i wynik miał bardzo dobry, więc nie wiem czy to tak do końca jest prawda z tymi waszymi teoriami akumulatorowymi.
Leon 1M 1.9 TDI+ 150/320
QQmonzter
Sport
Sport

Auto: Leon ASV

Postprzez chlorek » 13 listopada 2013, 10:31

ta ja też mam nowy ak i też się zapala - chyba to norma.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Postprzez grabek246 » 13 listopada 2013, 10:59

chlorek, chyba nie bo czasami się pali a czasami odpala bez tych kontrolek, dodam że odpala bez najmniejszego problemu
grabek246
Sport
Sport

Postprzez chlorek » 13 listopada 2013, 11:16

tak zależy to od temperatury, jeżdżę tak już 3 - lata i zawsze zapalał.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Postprzez borowa » 13 listopada 2013, 11:45

W asv'ce od 40kkm (3lata) za każdym razem zapala się kontrolka i dopiero teraz widzę, że aku domaga się wymiany. W arl'u po wymianie aku ubiegłej jesieni kontrolki przestały się zaświecać. Także, raczej nie jest to norma, że palą się zawsze, albo jak zaczną się zaświecać aku zaraz padnie :wink:
borowa
Cupra
Cupra

Region: lubelskie
Auto: CUPRA ST 385
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez leonlover » 13 listopada 2013, 12:17

borowa napisał(a):W asv'ce od 40kkm (3lata) za każdym razem zapala się kontrolka i dopiero teraz widzę, że aku domaga się wymiany. W arl'u po wymianie aku ubiegłej jesieni kontrolki przestały się zaświecać. Także, raczej nie jest to norma, że palą się zawsze, albo jak zaczną się zaświecać aku zaraz padnie :wink:

dziwne, bo u mnie po wymianie aku na nowy zeszłej zimy, kontrolki i tak się na chwilę zapalają, z tym że zapala za 1szym, ale co to powoduje to nie mam pojęcia, zaśniedziałe styki?
leonlover
Stella +
Stella +

Postprzez kobzyr » 13 listopada 2013, 18:37

jak się tak dzieje znaczy tyle że, napięcie spadało poniżej 9V, główny komputer wyłącza kolejne systemy aby oszczędzić energię. A w przypadku odpalania to jest inna sytuacja bo przekaznik X relief (ma numer 370) wylacza wszystkie zbedne odbiorniki
kobzyr
TopSport
TopSport

Postprzez Robal_26 » 13 listopada 2013, 19:23

kobzyr, ma racje , kontrolki zapalają sie wówczas gdy następuje zbyt duży spadek napięcia , pamiętajcie że nawet mając nowe aku wymaga ona co najmniej raz do roku podładować .
Jest Skoda Kodiaq STYLE 4X4 DFGA 2,0TDI CR DSG 181,6KM 408,7NM

Była Skoda Octavia kombi 4x4 ARL+ 1,9TDI PD 6B 185KM 371NM
Robal_26
Sport
Sport

Region: zachodniopomorskie
Auto: KODIAQ STYLE 4x4
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez leonlover » 18 listopada 2013, 14:35

Robal_26 napisał(a):kobzyr, ma racje , kontrolki zapalają sie wówczas gdy następuje zbyt duży spadek napięcia , pamiętajcie że nawet mając nowe aku wymaga ona co najmniej raz do roku podładować .

sprawdziłem sobie na climatronicu do ile spada mi rano podczas rozruchu, pokazało w momencie rozruchu około 11,8 czy to za mało?!
później od razu ładowanie na poziomie 14,5, wydaje mi się że niekoniecznie musi być to wina aku
leonlover
Stella +
Stella +

Postprzez adam1.9TDI » 18 listopada 2013, 15:24

ciezkie odpalanie w VAGu to glownie rozrusznik, ktory wymaga regeneracji. Wyrobione tulejki przez co wirnik nie jest dokładnie wycentrowany w stojanie. Tworza sie niepotrzebne indukcje, ktore nie zamieniaja sie w moment obrotowy a wrecz go niwelują. Polecam zregenerować rozrusznik w nowe tulejki, szczotki i ogólne przeczyszczenie i nasmarowanie części ruchomej automatu. Jesli tu bedzie wszystko ok mozemy szukac dalszych usterek.
W moim przypadku tez palenie bylo idealne ale ostatnio ciezej i dluzej krecic zaczal. Regeneracja rozrusznika po czym nawet nie zdaze wykonac pelnego obroru kluczykiem...
adam1.9TDI
Sport
Sport

Auto: leon asv+

Postprzez Lukasz4433 » 18 listopada 2013, 23:42

Dzinks, Qbuncio, Radziłbym sprawdzić uszczelki od pompowtryskiwaczy, na forum jest już poruszony ten temat, wszelkie objawy itp., w moim przypadku się sprawdziło
Obrazek
Lukasz4433
Signo
Signo

Auto: Seat Leon
Silnik: benzyna 2.8 V6

Postprzez zaboslaw » 8 grudnia 2013, 19:27

witam a jak przy kreceniu zegary przygasaja (podświetlenie ) to co to ozncza ? odrazu napisze ze bateria nowa bosch 74/750
zaboslaw
Stella +
Stella +

Postprzez dovii » 8 grudnia 2013, 19:34

co może znaczyć jak silnik dłuższym postoju, tzn 1-2 dni ciężko odpala za 1 razem? Filtra paliwa nie zmieniałem, ale mam zamiar na dniach, zaobserwowałem pecherzyki w przewodach paliwowych, czy oznacza to ze zaworek zwrotny jest do wymiany? Dodam że przy pierwszym odpaleniu silnik jakby przez sekunde nierówno wchodził na obroty. Na ciepłym lub zimnym ale po krótkim postoju wszelkie objawy zanikają. Silnik AHF 2000r.
dovii
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M
Silnik: AHF 1.9

Postprzez marcin7x5 » 9 grudnia 2013, 12:59

zaboslaw napisał(a):witam a jak przy kreceniu zegary przygasaja (podświetlenie ) to co to ozncza ? odrazu napisze ze bateria nowa bosch 74/750

To, że nowa nie znaczy że sprawna. Pomierz jakie masz napięcie spoczynkowe i do ilu spada na rozruchu.
Może tez swiadczyć o złym stanie rozrusznika lub instalacji elektrycznej.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez creative1432 » 9 grudnia 2013, 15:11

zaboslaw napisał(a):witam a jak przy kreceniu zegary przygasaja (podświetlenie ) to co to ozncza ? odrazu napisze ze bateria nowa bosch 74/750

http://www.youtube.com/watch?v=WS197oLQwX4
http://www.youtube.com/watch?v=wt8Hnvizpas

takie objawy masz jak na filmikach? jeśli tak to przeczyść/wymień przekaźnik 109
creative1432
Signo
Signo

Auto: Seat leon

Postprzez zaboslaw » 9 grudnia 2013, 20:13

nie to jest wogle co innego no umnie kreci tylko tak podswietlenie "miga" jakby miało duzy pobór prądu
zaboslaw
Stella +
Stella +

Postprzez lysaglaca » 10 grudnia 2013, 21:22

Sprawdź aku to ze nowe nie oznacza ze 100% sprawne ewentualnie rozrusznik zwarcie robi tez sprawdź

Wysłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 4
lysaglaca
Sport
Sport

Auto: LEON

Postprzez dovii » 10 grudnia 2013, 21:38

moze regulator napięcia??
dovii
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M

Postprzez kurex » 12 grudnia 2013, 11:32

Cześć Wam, może i mam ten sam problem ale może jednak nie do końca - mianowicie co zrobić/sprawdzić na pierwszym miejscu ?! (bo trochę bałagan tu się zrobił w tym temacie i sam już nie wiem).

Leosia kupiłem w Marcu zrobiłem nim prawie 10tyś km wsio było ok z odpalaniem - lecz gdy przyszły niższe temperatury (jakie panują teraz), to zauważyłem że akuś słabo kręci, to pierwsze co to sprawdziłem ładowanie (ładowanie jak najbardziej OK), po prostu akuś zdechł - więc niewiele myśląc zakupiłem Bosh-a s4 74ah, ładnie pięknie kręci.

Lecz gdy wychodzę rano do roboty to po nocy spędzonej na dworze ma ciężko odpalić (wrażenie jakby odpalal na 3 gary), gdy odpali to jest dużo siwego dymu, lecz gdy silnik zagrzeje dymienie znika (może po prostu różnica temperatury spalin a temperatury otoczenia - nie wiem).
Więc pytanie od czego zacząć ?, przypomnę że ładowanie i akuś sa jak najbardziej OK.
Jeśli chodzi o świece żarowe to trochę boję się je wykręcać bo przy wymianie rozrządu był problem z wkręceniem jednej (myślałem że będę latał jeszcze gwintować otwór), lecz jeśli to będzie to będę zmuszony zaryzykować.
Pozdrawiam.
kurex
TopSport
TopSport

Auto: 1M

Postprzez grabek246 » 12 grudnia 2013, 11:56

sprawdź świece
grabek246
Sport
Sport

Postprzez kurex » 12 grudnia 2013, 12:40

Być może to wina świec bo ja ich jeszcze nie wymieniałem, posiadam Leniego od Marca b.r, a poprzedni właściciel go posiadał od grudnia do marca, wcześniej przebywał w Niemczech, i podejrzewam że też nie wymieniał.

Obawiam się tego gwintu na jedną ze świec jeszcze... hmm dziwne...
kurex
TopSport
TopSport

Postprzez nikos172 » 13 grudnia 2013, 11:17

pl_DK napisał(a):
nikos172 napisał(a):Witam, panowie mam ostatnio problem z paleniem, komp pokazuje czujnik położenia wału, za każdym razem jak się go skasuję, znowu go potem wywala.
Czujnik podmieniony 3 razy, za każdym razem na inny, oryginalny używany, nowy z Intercarsu i następny używany, i dalej bez poprawy.
Akumulator, alternator, rozrusznik, wszystko sprawne, ECU podmienione również nic nie dało. Rozrząd dwa razy sprawdzany, zresztą jest świeżo po wymianie
Czeski film, nikt nic nie wie, 10 mechaników się głowiło nad tym a auto dalej pali jak chcę, nie ważne czy jest cieply czy zimny.

Macie jakieś pomysły o co kaman?

Silnik to 1.9 ARL

Ciekawe czy wał masz ze 150 czy 130 ;)
U mnie jak się okazało odległość czujnika położenia wału od pierścienia na wale było bodaj 4mm przez co gubił sygnał, jak dobijesz tulejkę czujnika do odpowiedniej wartości (bodaj 0,3 - 0,7 mm) wtedy pali od strzała. U mnie sprawdzone. Odkąd to zrobiłem, 3,4 miesiące, samochód nigdy nie zakręcił dłużej jak pół obrotu rozrusznikiem i pali od strzała. Dostęp do czujnika jest trudny bo trzeba zdjąć michę olejową ale moim zdaniem to właśnie to. A poza tym polecam dobrego elektormechanika w okolicach skarżyska - facet ma nieprawdopodobną wiedzę i to właśnie on zlokalizował problem wszystko dokładnie pokazując na przyrządach, które posiada. Info na PW.

pozdrawiam

Panowie, czy ktoś może mi to przybliżyć jak sprawdzić ten czujnik w misce? właśnie odebrałem auto od 3 już mechanika, tym razem specjalizacja elektromechanika pojazdowa. I co? I auto dalej nie pali. To znaczy pali, za 3 bądź 4 razem.
Czujnik tak jak napisał pl_DK, wymieniany 2 czy 3 razy i bez reakcji.
Więc tak, jako, że mam misę pękniętą i idzie jutro do wymiany (misu kupiona, wymieniam sam), to powiedzcie mi co tam muszę sprawdzić z tym czujnikiem w misie? Będzie go widać jak ją zdejmę? No i jak go dobić żeby miał te 0.5mm?

Będę wdzięczny za każdą wskazówkę, bo auto mam fajne, ale zero z niego przyjemności przez te palenie.
nikos172
Stella +
Stella +

Auto: Szybkie

Postprzez kurex » 13 grudnia 2013, 14:57

Więc tak Panowie, sprawdziłem świece czy są OK jak to na początku zasugerowaliście...
3 świece są OK 1 jest spalona.
Ale tu nie leży problem, bo się okazało że ciągle jeżdżę; odpalam samochód bez grzania świec (brak prądu w przewodzie prowadzącym do świec).
Więc rozebrałem obudowę kolumnypod kierownicą aby sprawdzić przekaźnik 103 odpowiadający za grzanie świec, okazało się że przekaźnik nie dostaje masy na cewkę nie reaguje (nie cyka).Po zmostkowaniu styków świece grzeją.
W związku z tym mam pytanie czy jest to wina czujnika temperatury wody(4 pin) czy też ta masa idzie np.jeszcze przez komputer czy jest jakiś inny problem
kurex
TopSport
TopSport

Postprzez Robal_26 » 13 grudnia 2013, 18:05

kurex, grzaniem świec steruje ECU , dostaje ono sygnał z czujnika temperatury płynu i wówczas ECU decyduje jak długo mają grzać świece , robiłeś może mały test :?: mianowicie odpinałeś wtyczkę od czujnika i sprawdzałeś czy świece grzeją :?: jeśli tak to w ECU jest wszystko w porządku a wina może leżeć w czujniku albo wiązce idącej od czujnika do ECU.ok

sprawdź to . :-D

Robal_26
Sport
Sport

Postprzez kurex » 14 grudnia 2013, 11:49

Robal jutro z rana przed robota uczynię taki test, jego wyniki odpiszę później :).
dzięki za rade.

-- 14 grudnia 2013, 11:47 --

Robal i inni użytkownicy forum, wykonałem test o którym mówiłeś.
Na początku na zimnym silniku bez wyjmowania wtyczki z czujnika temepartury wody, przekręciłem stacyjkę i prąd przez przewód przeszedł przez około 1 sekundy po czym zniknął - jakby myślał że samochód jest rozgrzany.

Po wykonaniu testu wypięcia wtyczki temperatury wody, sytuacja się powtórzyła mianowicie prąd przebiegł przez około 1 sekundę po czym znikł - więc wina nie leży od strony czujnika bo reakcja się nie zmieniła, gdyby przewody były nie OK, to prąd w ogóle by nie przepływał.

Pytanie - gdzie jest pies pogrzebany ?, bo już mi brak pomysłów...

W miejscu wtyczki czujnika temperatury przypadkowo natknąłem się na olej - co to może oznaczać. ?
kurex
TopSport
TopSport

Postprzez Robal_26 » 15 grudnia 2013, 08:58

kurex,trzeba sprawdzać wszystko od początku i z kompem w ręku ,nie wszystko pokaże ale częściowo może na coś naprowadzić , można sprawdzić jaki masz ustawiony czas grzania no i nie tylko , komp musi być bo tak to jest szukanie w ciemno :-( ,
napisz do kolegi Nitze może coś ci podpowie ,ok

pozdro :-)

Robal_26
Sport
Sport

Postprzez kurex » 15 grudnia 2013, 10:48

kolegi Nitze ostatnia wizyta na ów forum odbyła się 17 lipca... więc chyba nie mam co liczyć na jego pomoc.
może masz jeszcze kogoś. ?

Lub jest ktoś ze śląska co ma Vaga.?

Też mogę podjechać do kogoś z kompem, ale muszę wiedzieć co sprawdzić, gdzie sprawdzić, co odczytać i co Wam tu podać aby mnie/Was naprowadzić.

A świece trzeba wykręcać aby sprawdzić czy grzeją ?, bo ja sprawdziłem na zasadzie kabla - jedną końcówkę do masy na akumulatorze a drugą do świec ; 1,2,3 iskrzy czyli że jest sprawna, lecz 4 nie reaguje (1 od strony kierowcy).
kurex
TopSport
TopSport

Postprzez lysaglaca » 17 grudnia 2013, 10:37

Świec nie musisz wykrecac sposób na kabelek wystarczy lub miernikiem sprawdzasz opornosc

lysaglaca
Sport
Sport

Postprzez kurex » 17 grudnia 2013, 14:56

http://www.youtube.com/watch?v=VLnTTKtnYMs <--- Oto odpalanie Mojego Leon-a przy -1 stopniu (dziś o godz. 5 była taka temperatura),
sami widzicie, a co dopiero jak będzie -10 ?!.. ehh - przypominam nowy Bosh s4 74ah.

Ma ktoś jakiś pomysł z tymi świecami wkońcu. ?
lysy może Ty. ?
kurex
TopSport
TopSport

Postprzez kornat » 17 grudnia 2013, 15:25

Żarówką można sprawdzić czy nie spalone ale jak grzeją to już bez wykręcenia nie sprawdzisz, druga sprawa to czy prąd pojawia się na fajkach od świec bo co nam z świec jak prąd do nich nie dochodzi :)
kornat
FR
FR

Postprzez kurex » 18 grudnia 2013, 16:33

Tak jak mówię 3 mam sprawne, jedną spaloną.
Nawet jeśli będą grzać słabo to i tak nie powinno być takiego zjawiska mimo wszystko.

Czy prąd pojawia się na fajkach od świec - tu kolego Ci wyślę mój wcześniejszy post bo pisałem już o tym ;

"Robal i inni użytkownicy forum, wykonałem test o którym mówiłeś.
Na początku na zimnym silniku bez wyjmowania wtyczki z czujnika temepartury wody, przekręciłem stacyjkę i prąd przez przewód przeszedł przez około 1 sekundy po czym zniknął - jakby myślał że samochód jest rozgrzany.

Po wykonaniu testu wypięcia wtyczki temperatury wody, sytuacja się powtórzyła mianowicie prąd przebiegł przez około 1 sekundę po czym znikł - więc wina nie leży od strony czujnika bo reakcja się nie zmieniła, gdyby przewody były nie OK, to prąd w ogóle by nie przepływał.

Pytanie - gdzie jest pies pogrzebany ?, bo już mi brak pomysłów...

Rozebrałem obudowę kolumny pod kierownicą aby sprawdzić przekaźnik 103 odpowiadający za grzanie świec, okazało się że przekaźnik nie dostaje masy na cewkę nie reaguje (nie cyka).Po zmostkowaniu styków świece grzeją, sam przekaźnik jest OK.
"

-- 18 grudnia 2013, 16:33 --

Edit ; odświeżenie

Byłem czytać mojego Leniego (lecz niestety silnik był ciepły - więc w sobotę ma gość podjechać i czytać jeszcze raz.)
Ów błędów żadnych nie ma; Parametry grzania świec pokazywał na 0.0 sekund czy tam minut; ale to zapewne że silnik był rozgrzany więc nie potrzebował ich grzać.
Ciekawi mnie jedna rzecz; z wpiętą wtyczką z czujnika temperatury, pokazywał on tam np. 74 stopnie, po wypięciu czujnika temperatury i odświeżeniu odczytu, pokazywał temperaturę 37 stopni, czy ktoś może mi wyjaśnić skąd on wziął te dane skoro czujnik był odłączony. ?
kurex
TopSport
TopSport

Postprzez kornat » 18 grudnia 2013, 16:45

Jeżeli odpiąłeś czujnik to sterownik widzi błąd czujnika i do rozruchu zastosuje temp. zasysanego powietrza, następnie bierze wskazania z modelu zapisanego w mapie.
kornat
FR
FR

Postprzez Robal_26 » 18 grudnia 2013, 19:00

kurex, jednak chyba będziesz musiał zobaczyć tą wiązkę, sprawdź na sam pierw przy czujniku bo być może ktoś już wcześniej miał jakieś problemy i kto wie czy nie jest tam czasem wlutowany rezystor, miałem podobnie tylko że z czujnikiem paliwa gdzie w garażu było 7stopni a komp odczytał z czujnika 99stopni gdzie auto stało 2dni w garażu nieodpalane :shock:
także sprawdź wiązkę , dobrze by było sprawdzić kompem czas na zupełnie zimnym silniku i temperaturę jaka pokaże czujnik.ok

Robal_26
Sport
Sport

Postprzez Tracer2 » 18 grudnia 2013, 20:10

Ja w ASV miałem przykrótki czas grzania świec i przedłużyłem go przy pomocy VAGa bo mi tak własnie grzało powyżej zera 1-2 sek. i to było za krótko.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Re: Odp: ciężko odpala / słabo pali / poranne odpalanie

Postprzez lysaglaca » 18 grudnia 2013, 22:14

Tracer2 napisał(a):Ja w ASV miałem przykrótki czas grzania świec i przedłużyłem go przy pomocy VAGa bo mi tak własnie grzało powyżej zera 1-2 sek. i to było za krótko.

Możesz podpowiedziec jak to zrobiles? Mam vcds i chętnie bym to sprawdził i ewentualnie ustawil

lysaglaca
Sport
Sport

Postprzez kornat » 18 grudnia 2013, 22:30

Wchodzisz w engine>login i wpisujesz 12233> przechodzisz do adaption i grupa 012 tam zwiększając wartość wydłużasz czas grzania świec żarowych.
kornat
FR
FR

Postprzez Tracer2 » 19 grudnia 2013, 05:43

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=270253
Ja robiłem w/g tej instrukcji i tam jest napisane ,żeby nie przesadzać.
Robiłem to w temp ok +2 stopnie przy wyziembionym silniku.
ustawiłem 32700
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Postprzez adam1.9TDI » 19 grudnia 2013, 10:23

zdrowy lub prawidłowo działający motor powinien spokojnie zaskoczyć bez udzialu swiec nawet i przy 0'C. Akumulator, rozrusznik to sa glowne problemy złego kręcenia. Takie wydłużanie grzania świec doprowadza do przedwczesnego ich zużycia. Co innego gdybysmy mieszkali na Syberii, u nas na pewno wystarczy nastaw fabryczny lub grzejemy na 2razy przy wiekszym mrozie.
adam1.9TDI
Sport
Sport

Postprzez Tracer2 » 19 grudnia 2013, 11:39

Mój motor ma jedynie taka chimere ,ze wymaga grzania świec jak jest kilka stopni na + i ponizej.
nie mam zamiaru dociekać i w nim grzebac , oraz jezdzic po mechanikach , zeby mi to zrobil
a nie wykluczone ze skopsaja cos innego. Nowy nie jest i juz nie będzie.
Jak sie swieczki przepala to kupie nowe albo wsadze stare bo mam po wymianie i wymiałem dobre na dobre.
:-P
Tracer2
FR
FR

Postprzez adam1.9TDI » 19 grudnia 2013, 12:18

wczoraj przy -1.5'C zrobilem test. Zrzucilem instalacje ze swiec bo sprawdzalem akurat swiece i chcialem zobaczyc jak zapali bez nich. Silnik oczywiscie zimny, pracowal z 5-6h wczesniej. Zaskoczyl dokladnie po 1s jak ze świecami dnia wczesniejszego gdzie bylo -1 do -2'C. Rozrusznik po regeneracji bo mialm objaw slabego krecenia. Bylo by lepiej bo aku mam niby 20miesiecy po zakupie ale wczoraj przy rozruchu napiecie spadlo do 9.54V. Wlasnie zbieram teraz informacje jak go ozywic mimo ze jest bezobsługowy. Gwarancje ok mam ale mialem warunek podbicia jej po 12miesiacach zeby znowu kolejny rok byla wazna. Oczywiscie zapomnialem :x
adam1.9TDI
Sport
Sport

Postprzez jamallorock » 19 grudnia 2013, 13:19

adam1.9TDI napisał(a):przy rozruchu napiecie spadlo do 9.54V.

trochę kiepsko. poniżej 10V - bateria do wymiany. Nic nie zrobisz z bezobsługowym. Podładuj go prostownikiem i sprawdź jak trzyma. Jak znów spadnie przy rozruchu po ładowaniu to tylko nówka.
2010 -> 2015 - Seat Leon 1,9 TDi ASV +
2015 -> 02.2017 - Volvo V50 2.0D 136KM
2017 -> ... - Volvo XC60 2.0D 150KM
jamallorock
TopSport
TopSport

Auto: Seat Leon

Postprzez kurex » 19 grudnia 2013, 15:40

adam1.9TDI napisał(a):zdrowy lub prawidłowo działający motor powinien spokojnie zaskoczyć bez udzialu swiec nawet i przy 0'C.

Pare dni temu przy -1 stopniu bodajże, palił tak :
http://www.youtube.com/watch?v=VLnTTKtnYMs

Zaś dzisiaj wychodząc na rano do pracy godz. 5:20 gdzie termometr w samochodzie pokazywał -2 czy tam -2,5 to znowu zapalił tak :
http://www.youtube.com/watch?v=1RcnX3o8MhI

Mimo tego wszystkiego i tak zimny czy ciepły prąd do kufajek przechodzi przez sekundę.
Dziwny temat prawda.?

W sobotę będę go podpinał na zimnym silniku więc zobaczymy co pokażę.
kurex
TopSport
TopSport

Postprzez adam1.9TDI » 19 grudnia 2013, 17:25

jamallorock napisał(a):
adam1.9TDI napisał(a):przy rozruchu napiecie spadlo do 9.54V.

trochę kiepsko. poniżej 10V - bateria do wymiany. Nic nie zrobisz z bezobsługowym. Podładuj go prostownikiem i sprawdź jak trzyma. Jak znów spadnie przy rozruchu po ładowaniu to tylko nówka.

tak, wiem ze słabo. Bede probowal ładowac bo przez te 20miesiecy nie byl ladowany prostownikiem ani razu. Plus sprobuje go jakos otworzyc i sprawdze poziom elektrolitu.

kurex, podpinasz pod kompa i wtedy szukasz/naprawiasz. Pewnie masz cos z czujnikiem ze ma bardzo małą rezystancje i ciagle czyta ze jest cieply.
adam1.9TDI
Sport
Sport

Postprzez Robal_26 » 19 grudnia 2013, 17:49

adam1.9TDI, włącz aku do ładowania ale najlepiej po elektroniczny prostownik który ładuję mniejszym prądem i nie konieczne jest odkrywanie korków od cel , bodajże nawet byś ich nie dał rady odkryć w bezobsługowym bo nie jest to tam przewidziane i są zaślepki ,
podłącz i niech się ładuje do pełna .ok

Robal_26
Sport
Sport

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel