Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
karoLak napisał(a):Ponawiam temat Panowie:) również mój Leon potrzebuje pomocy... Na trasie turbinka się wyłącza i dupa blada trzeba zjeżdżać z autostrady na parking lub pas awaryjny i restartować silnik. Podłączałem go pod kompa u 2 różnych mechaników jeden powiedział że przyczyna jest N75 natomiast drugi wywnioskował iż turbina do czyszczenia a N75 cytuję "działa jak należy". I komu teraz wierzyć?? wymienię zawór i objawy mogą nie zniknąć i kolejne pieniądze na czyszczenie turbinki... Może mi się również przytrafić odwrotna sytuacja wyczyszczę turbinę, objawy nie znikną, wtedy będzie trzeba kupić N75. Jeszcze wymiana kompletnego rozrządu mnie czeka więc nie chciałbym aby wydatki rosły. Pozdrawiam
karoLak napisał(a):untaztood, muszę zjeżdżać na parking gdyż tylko po wyłączeniu i ponownym włączeniu silnika turbina działa.
karoLak napisał(a):LoozaQ, Jutro spróbuje zamianę natomiast co do logów to prosiłbym o dokładniejsze wyjaśnienie jak je wykonaćsorki ale jestem zielony w tym wszystkim...
turbina
niem.: turbolader
pojęcia związane z turbiną:
- N75 [LDR] zawór regulujący ciśnienie doładowania [niem.: Ladedruckregelventil];
- DTC 00575.
1. diagnostykę rozpoczynamy od upewnienia się, iż lmm działa poprawnie oraz, że dynamika gazów spalinowych nie jest niczym zakłócona.
2. dokonujemy analizę grupy 011BS w próbie statycznej.
ECU zwiększy obroty [w różnych zakresach - w zależności od typu silnika]. należy zwrócić uwagę na regularność ciśnień w poz. 3 oraz na poz. 4 - czyli działanie N75.
zasadą jest, że w chwili przełączenia się w tryb OFF N75 osiąga wartość 0.0%, a ciśnienie w poz. 2 spada i utrzymuje się na stałym poziomie.
w trybie ON: N75 osiąga wartość 100%, ciśnienie w poz. 2 wzrasta i utrzymuje stałą wartość.
Obrazek
do prawidłowej oceny działania kierownic potrzebna jest obserwacja tzw. sztangi - dokonujemy ją w ten sposób: Film instruktażowy - prawidłowa obserwacja pracy sztangi w turbinie po włączeniu Basic Settings w grupie 011.
3. dokonujemy analizę grupy 011 w próbie dynamicznej.
wartości z pozycji 2 są tzw. wartościami żądanymi przez mapę - innymi słowy - wartość ciśnienia doładowania powinna wynosić tyle, ile wskazuje poz. 2.
poz. 3 wskazuje rzeczywistą wartość ciśnienia doładowania.
w przypadku sprawnej turbiny wartości te powinny się pokrywać.
Obrazek
jeżeli wartość z poz. 3 jest większa niż wartość z poz. 2, to mamy do czynienia z przeładowaniem, co skończyć może się trybem awaryjnym [tzw. notlauf] potwierdzonym zapisaniem się błędu 00575 w ECU. przyczyną tego stanu rzeczy może być wadliwe działanie N75, kierownic turbosprężarki bądź inne uszkodzenie.
jeżeli wartość w poz. 3 jest niższa niz w poz. 2, to spowodowane może być to uszkodzeniem turbosprężarki, zaburzoną dynamiką gazów spalinowych [np. zatkany katalizator] bądź problemem związanym z podciśnieniem.
4. informacje dodatkowe:
-problem związany z przeładowaniem.
karoLak napisał(a):untaztood, No tego jeszcze nie testowałemi myślę że jednak będę zjeżdżał na parking:D
Visterio napisał(a):
jak silnik jest zimny.... przyspieszając...pomiędzy 2,5-3 tys obrotów - samochód lekko szarpie tak jakby się dławił?! ...... turbinka dmucha nawet pod 5 tys ....czy to wina zimnego silnika? ....
Visterio napisał(a):Podłączę się pod temat...
Leon 1.9 ASV 110KM - turbinka po regeneracji, wymianie przewodów turbo. Pierwszy niepokojący objaw - w ogóle nie słyszę, żeby turbina pracowała, drugi - brak mocy powyżej 2000obr, czuje szarpnięcie i notlauf - identycznie jak przed regeneracją turbo. Dodam tylko, że moje stare turbo miało nie tylko zapieczone łopatki i to porządnie, ale też było zauważalne pęknięcie obudowy... Spróbuje przerzucić zawór sterujący N75 z audi A4 kumpla - zobaczymy czy to pomoże. Co radzicie?
-- 7 kwi 2012, o 22:56 --
Witam!
Jestem już po wymianie N75, samochód odzyskał swoja moc ... turbina chodzi idealnie i auto przyspiesza jak za dawnych lat:P ale mam jeszcze jeden problem: jak silnik jest zimny - przyspieszając, na 2 biegu pomiędzy 2,5-3 tys obrotów - samochód lekko szarpie tak jakby się dławił?! kolejne biegi wszystko ok, turbinka dmucha nawet pod 5 tysczego to może byc wina? czy to wina zimnego silnika? czy znowu cos poważniejszego?
slawo80 napisał(a):Visterio napisał(a):
jak silnik jest zimny.... przyspieszając...pomiędzy 2,5-3 tys obrotów - samochód lekko szarpie tak jakby się dławił?! ...... turbinka dmucha nawet pod 5 tys ....czy to wina zimnego silnika? ....
Nie, to wina kierowcy- kata turbosprężarek i silnika. Długo tak nie pojeździsz.
Visterio napisał(a): zadaje pytanie (w stronę osób które mogą wypowiedzieć się sensownie w tym temacie a nie wyrażać swoją opinie na temat stylu mojej "jazdy" czy też testów) co może być przyczyną lekkiego dławienia i szarpania na zimnym silniku przy zmianie biegów...?
transit_master napisał(a):Jak wężyki, zaworki oki to kierownice się przycinają.
uciu_85 napisał(a):Ogolnie auto uzywanie po miescie na krotkich odcinkach ale biegi zmieniam w przedziale 2000obr/m do 3000obr/m.
możesz. Jakoś tam dojedziesz.uciu_85 napisał(a): pytanie czy bez obaw moge sie wybrac w trase 2000km
Nogaj napisał(a):Warto jeszcze sprawdzić stan gruchy od turbo
Darek Łapol napisał(a):co tu dalej sprawdzić albo zrobić zeby znów jeżdziło?
Darek Łapol napisał(a):Z GÓRY DZIEKI ZA POMOC - BO NA OBECNĄ CHWILE JESTEM ZAŁAMNY WRZUCIŁEM 2000ZŁ I JEST LIPA NA MAXA
po nitce do kłębka od gruchy do pompy vaccum. Jak odpalisz auto sztanga ma wejść w gruchę.No ok ale to w takim razie gdzie szukac przyczyny ? Od czego zacząć ?
metodą dedukcji....ciśnienie w BS011 jest zbliżone równoznaczne z ciśnieniem atmosferycznym w 010. W dynamicznych 011 widać że regulacja ciśnienia pojawia się od 2000rpm. Czyli jest nieszczelność lub vacuum nie domagaW którym logu jest wartość od podciśnienia ?
wszystko zależny jaka.No ok ale czy jakby była nieszczelność w podciśnieniu to turbo tez nie działałoby w gornych obrotach ?
Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości