PiterEL napisał(a):Witam
Od niedawna mam leona jakies 2,5 miesiąca. Zauważyłem że teraz rano dziwnie mi odpala. Po zagrzaniu świecami kręce, odpala ok ale po odpaleniu przez moment faluje obrotami i za chwile wyrówna obroty i stabilizują sie w okolicy 900obr. Zaznacze że po zakupie miałem zmieniony kompletny rozrząd z uszczelniaczami(profilaktycznie ta sama robota), wszystkie świece żarowe, oleje, filtry oraz płyn chłodniczy z hamulcowym. Nie wiem czemu tak ma. Kolega mechanik co zawsze naprawia mi autko ma IBIZE 2000r 1,9 TDI tylko 90KM i czegoś takiego nie ma. Może ktoś spotkał się z czymś takim u siebie ?
Mój silnik to 1,9 TDI ASV 110KM, przebieg 160tyś km, olej Castrol 10W40
U mnie jest podobnie i juz sobie dalem spokoj bo sprawdzilem wszystko: swiece mam nowe, kat wtrysku w normie.
Auto po nocy odpala w kratke - raz od sztycha, raz sie meczy i wskakuje na wyzsze obroty, po chwili wszystko sie normuje. Gdy raz zapale, wystrarczy ze przejade 3km i za drugim odpaleniem juz jest elegancko.
W pamietnym tekscie Sama o odpalaniu wspomnial on o przekazniku swiec - moze tu lezy pies pogrzebany ?
ps. ktore motorki ogolnie lepiej palą - VP czy PD ? Pytanie z czystej ciekawosci.