przez johnson » 14 kwietnia 2009, 18:56
ztcw to silnik zuzywa najmniej paliwa przy hamowaniu silnikiem , na luzie pali wiecej, wiec Twoje obserwacje sa ciekawe, co do ozywienia silnika to moze wolniej jezdzisz i Ci sie wydaje ze auto jest mocniejsze bo rzadziej wykorzystujesz moc, co do przeladowania to po prostu miales/masz niesprawne auto, mniej depczesz to i szansa na przeladowanie mniejsza, ja wykorzustuje co auto mi daje i tez nie mam problemow ani zadnych bledow, mimo zmiany turbiny, wtryskow, dolotu itd, wszystkie wynika z tego ze moj samochod jest sprawny, poprzedni wlasciciel od ktorego kupilem auto sprzedawal mi je wlasnie z diagnoza czyszczenia kierownic, jemu auto przeladowywalo raz na miesiac, ja w czasie powrotu do domu w dniu zakupu zlapalem przeladowanie 3 razy na odcinku 300 km, kwestia jak mocno wciska sie gaz i eco driving nie ma tu nic do rzeczy (szansa sprowokowanie tego zjawiska jest po prostu mniejsza i tyle), nie nalezy tez tego bagatelizowac bo notlauf przy wyprzedzaniu to nic przyjemnego, poza takie ciagle walenie turbiny cisnieniem ponad 1,5 bara moze ja w koncu zabic, mozliwe skutki sa wszystkim znane