Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
blaster888 napisał(a):Witam mechanicy przy wymianie przekładni zauważyli olej na wylocie z turbinki zdania były podzielone jeden powiedział ze turbinka a drugi ze turbina ok być możne przedmuchy mozliwe tez ze odma rozebrałem gore tez olej Czyżby przedmuchy????
to jest traczej niemożliwością.adziami napisał(a):w poprzednim dieslu nie brał ani kropli
blaster888 napisał(a):chce dmuchać na zimne tzn jeśli już cieknie to co będzie jak zwiększę moc do 190kucy . turbo nie gwiżdże,kopci tylko przy zapalaniu na niebiesko ale tylko chwilkę,ubytek oleju jest mało zauważalny.
adziami napisał(a):odkąd wyciąłem kata też mi kopci na niebiesko tylko gdy było zimno i również zauważyłem ubytek w oleju, nie potrafię ocenić ile ale na 6 tys, może z 3 milimetry brakuje do górnej kropkowanej krawędzi czyli raczej norma ? w poprzednim dieslu nie brał ani kropli
to raz a dwa, że jeśli tuner zdiagnozuje wcześniej niesprawną turbinę to i z softu nici. Sory za OT. To nie temat o tym.florek napisał(a):Jeśli turbo nie jest sprawne w pełni to program na 190km tobie nie wejdzie.
transit_master napisał(a):mogę sobie jajko dać uciąć
dla nich to nie ma znaczenia. Liczy się tylko żemarcus415 napisał(a):Wiesz w jaki sposob smarowane sa cylindry?
adziami napisał(a):nie brał ani kropli
transit_master napisał(a):Dzięki marcus415, że mnie zacytowałeś![]()
![]()
PaVLo napisał(a):Ja tak zrobiłem na początku roku i nie mam zamiaru tego likwidować,
PaVLo napisał(a):ostatnio zdejmowałem rurę bo inaczej ją prowadziłem i w środku suchutko
PaVLo napisał(a):niedawno czyściłem kolektor ssący i nie chcę znów patrzeć jak się zatyka przez osadzające się opary oleju z sadzą.
PaVLo napisał(a):To są śladowe ilości oleju
marcus415 napisał(a):Jaka rure?
marcus415 napisał(a):Czegos tu nie rozumiemNajpierw piszesz, ze to sa sladowe ilosci oleju, a potem ze one zatykaja Ci kolektor...?
marcus415 napisał(a):Z odmy, czy chcesz czy nie, zawsze kapnie kropla lub dwie i jesli stajesz w tym samym miejscu, to po jakims czasie bedzie nakapane jak z jakiegos szrota
marcus415 napisał(a): a kolektor to zasyfia egr wpuszczajac do dolotu spaliny, a nie odma.
marcus415 napisał(a):Wystarczy ze dasz w palnik raz na jakis czas i te sladowe ilosci oleju z odmy zostana spalone i dolot bedzie czysty. Dawanie odmy pod auto nie ma najmniejszego sensu
PaVLo napisał(a):EGR mokry a i z łączeń na IC kapało
PaVLo napisał(a): Polecam ci zaślepić na próbę otwór w dolocie z odmy i popatrzeć ile oparów wylatuje przez odpowietrznik korbowodów.
kuba_ARL napisał(a):jak wygląda u Was końcówka wydechu??
PaVLo napisał(a):Wymień uszczelki i zacznij butować czasem auto, aby ten olej który leci jako para z odmy, turbinka przepaliła a nie aby spływał do IC. A jak chcesz sie tego pozbyć to wywal odmę, zaślep otwór w dolocie a z pokrywy poprowadź rurę do jakiegoś zbiornika lub pod auto (Oil catch tank). Ja tak zrobiłem na początku roku i nie mam zamiaru tego likwidować, bo układ przynajmniej jest czysty.
wieszak1989 napisał(a):Siemka
Mam pytanko, w leonie 1,9 tdi 130km zauważyłem wyciek oleju na łączeniu turbo z gumową rurą biegnącą do intercoolera (na łączeniu intercoolera z tą rurą też jest leciutkie zawilgocenie). Wyciek jest niewielki (oleju nie ubywa-ubytek jest w normie jak na tdi)ale aktualnie nie mam warunków żeby zrobić foto. Generalnie oleju nie powinno tam być i wiem że to wina turbo, mechanik powiedział że turbo do wymiany albo regeneracji. Nie wiem czy przejmować się i zaczać poszukiwania nowego turbo czy narazie zlać sprawę i patrzeć na rozwój sytuacji. Dodam że planuje zrobić program w Ecuproject we Wrocku niebawem i najlepiej jakby się ktoś wypowiedział z firmy czy nie będzie problemu zrobić program na sory za wyrażenie "wilgotnej" turbosprężarce?
Jakie mogą być konsekwencje nienaprawiania narazie tego turbo?
Auto:
-nie kopci
-nie wchodzi w tryb awaryjny
-jezdzi jak powinno
turbina:
-nie świszczy
-ciągnie cały czas tak samo w pełnym zakresie obrotów
-czuć dosyć mocno turbodziurę przy zmianie biegów
Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 3 gości