Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
marcinl00 napisał(a):w niedziele jade na gielde pewnie to sam sie jeszcze rozejrze.
hacper napisał(a):Zdjecia IC z Iveco turbodaily 2.8 to dla tych co mysla o innym IC
silver_leon napisał(a):SLICZNY ON - az sie chce takiego miec !
marcinl00 napisał(a):1.9 TDI 130KM B6 lub b5 (roznily sie grubowsci kanalow) silnik awx lub av
Streat napisał(a):A kiedy byly B6 i B5
I ktory z tych kolektorow ma szersze kanaly
silver_leon napisał(a):Już nie wspomne o tym,że niektóre firmy spawają dd siebie dwa cienkie IC (około 4-5cm) i otrzymują profi FMIC o bardzo duzej wydajności i efektywności (gęste skrzydełka i grubośc około 10 cm). Bazą do tego jest jakis IC z samochodów ciezarowych ale nie dane było mi pozanć tajemnicy firmy ...
barth napisał(a):js83, aby od ARLa pasowało wsio plug and play potrzeba :
1. chłodnica cieczy od ARL
2.chłodnica klimy od ARL
3.IC od ARL
4. Wentylatory od ARL
Oraz złaczki , mysle ze zmiescisz sie w kwocie 2 - 2.5 kpln i bedziesz mial wtedy profi ori IC
Nie ma takich.Czy ktoś może podpowiedzeć jakieś inne rozwiązanie P&P?
Jest mozliwe P&P patrz wersja ARL SportPanowie czy przerzucenie całego pasa przedniego (3 chłodnice, pas przedni, wentylatory) jest możliwe P&P do ALH przy normalnym zderzaku?
Dolot (turbo-FMIC) no albo ori ARL albo custom z nierdzewki.jaro4444 napisał(a):Poza tym czy pasują wszystkie pozostałe przewody (chłodzenie, klima, dolot) ?
Najlepiej custom i wcale nie wyglada to jak rzeżba (wszystko zalezy komu zlecisz) co do ceny to 1 i 2 rozwiazanie wychodzi podobnie ok 1500 zljaro4444 napisał(a):Poszukuję prostego rozwiązania zwiększenia skuteczności IC. FIMC raczej nie wchodzi w grę bo nie lubię rzeźby. Customowe FIMC są po prostu drogie. Myślę więc o pasie przednim + chłodnice z ARL albo SIMC Aligatora.
Tonny S napisał(a):
Mysle, ze cena cie odstraszybo koszt za to ok 3500 zl
jaro4444 napisał(a):Streat akurat mysle, ze to dobry pomysl bo wiesz jak ida wloty i wyloty z BPX? Wink
Nieduzo przeróbek i latwy powrot do serii jak cos. Cool
Co w ten desen:
http://www.forgemotorsport.co.uk/media/FMIBFMIC.pdf
jaro4444 napisał(a):To jest moje drugie natchnienie![]()
http://www.mxauto.net/index.php?op=View ... 5&blogId=1
Streat napisał(a):nikogo nie bierzesz
jaro4444 napisał(a):Wróciłem do kraju i dziś trochę zrobiłem rozeznania. Więc oryginalne IC z Ibizy Cupry R TDI 160 KM BPX kosztuje 1150 zł.
Zrobienie customowego FIMC wg podanego wzoru takiego jak BPX u Rosłońca na Grójeckiej w Warszawie kosztuje ca 1000 zł.![]()
Takiego z przepływem poprzecznym jak w pokazanym przykładzie z NewBeatlem nie chcą zrobić bo nie mają tak krótkich rdzeni.
Mam jeszcze jedną opcję - dowiedziałem się właśnie, że w zakładzie mojego szwagra spawają profi aluminium![]()
Jeśli dorwę odpowiednie rdzenie to spróbuję zrobić to u niego.
Znalazłem jeszcze jeden gotowy IC z układem przyłączeń takim jak BPX, wlot i wylot 50 mm, rdzeń 300x200x70 mm, skrajne wymiary 470x210x100 mm (powinien wejść pod belkę zderzaka) i cena oryginalnego gotowca to ok 250 zł. Przemyślę jeszcze jego bo na pewno będzie lepszy jak ori IC i powinien być skuteczniejszy jak SMIC.
[ Dodano: Sro 09 Maj, 2007 ]
Więc decyzja zapadła. Robię kopię IC Forge. Dziś rysuję wykonawczy scheamat i daję go do wykonania.
Może komuś przyda się sposób montażu IC i zderzaka Cupry![]()
http://fallenangelxsi.piczo.com/?previe ... cr=2&rfm=y
Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości