Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

skrzypi rolka?

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: skrzypi rolka?

Postprzez Marcin_TDI » 26 listopada 2007, 16:48

sprzeglo masz wlasnie w kole pasowym Rysiu
stamber napisał(a):Czy koło widoczne na aukcji http://moto.allegro.pl/it...imatyzacji.html będzie pasowało ?

nie jestem pewnien ale chybva nie takie. jakiego masz TDI ?
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Reklama

Postprzez stamber » 26 listopada 2007, 18:26

Marcin_TDI
Marcin_TDI napisał(a):sprzeglo masz wlasnie w kole pasowym Rysiu

spoko jak w kole pasowym bo nie wiedzialem o tym,

Marcin_TDI napisał(a):nie jestem pewnien ale chybva nie takie. jakiego masz TDI ?

diesla mam jak w opisie czyli 1,9 110 KM, silnik ASV, innego koła niewidze na allegro, może mógłbyś pomoc z namierzeniem ?
Seat Toledo II 1,9 TDI ASV
stamber
Stella +
Stella +

Auto: Seat Toledo II 1,9

Postprzez bono » 30 listopada 2007, 06:45

I znowu Leon :D

Pozdrawiam
Blazej (Bono)
Obrazek
bono
Sympatyk LeonClub

Region: zagranica
Auto: Skoda Superb
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez vitek777 » 14 stycznia 2008, 21:54

uki23 napisał(a):to moze też sie dołącze!!tez mam mały problem!!a mianowicie jak wkręcam silnik na obroty czy to jadąc czy stojąc w miejscu(przygazówka)cos mi wyje!!mysle ze to cos od rorzadu bo dzieje sie to własnie po wymienie kompletnego rozrzadu!!mechanik mówil ze wszystko w porzadku ze to nowe paski i ze tak moze byc.ale mnie to wkurza.macie jakies pomysły-sugestie??
mam to samo tylko ze jestem po przegladzie 90 tys wymianie rozrzadu i wymianie tego napinacza paska altelnatora za 350 zl i mnie to wku...... bo zaostawilem auto na caly dzien i powinno wszytko chodzic jak nalezy :( jutro tam jade :killer:
vitek777
Sport
Sport

Auto: S4 i Caddy-lak:)

Postprzez robert.gda » 18 stycznia 2008, 19:05

bono napisał(a):jak skrzypi rolka :arrow: http://www.youtube.com/watch?v=-zUnv3GqWuY

Chciałem tylko powiedzieć że odgłosy które dochodziły z mojego auta byłu dokładnie takie jak na tym filmie ale nie była to rolka tylko pasek .

[ Dodano: Sro 23 Sty, 2008 ]
Niestety ale moja radośc była przedwczesna okazało się iż była to rolka w rozrządzie ale wszysto już wymienione i jest git
robert.gda
Stella +
Stella +

Auto: Leon był jest B6 TDI

Postprzez leon_2003 » 12 kwietnia 2008, 14:06

Mi również grzechocze napinacz (tłumik drgań) w ASV
Niedługo wymieniać będę rozrząd, jakiej firmy kupić ten napinacz?
Może INA (180 pln) czy coś lepszego?
Leon ma brata - C320CDI :)
Obrazek
leon_2003
Sport
Sport

Auto: Seat Leon

Postprzez topola » 14 kwietnia 2008, 17:45

umnie sytuacja wygląda tak że jak stoi na wolnych obrotach to właśnie słychać taki metaliczny pogłos, prawdopodobnie jest to napinacz paska wielorowkowego bo jak dociskam ten badyl to trochę zmienia się ten dźwięk a poza tym są na nim jakieś minimalne luzy. Na allegro znalazłem coś takiego

http://moto.allegro.pl/item343442056_na ... _bora.html

czy to się nada ? i czy coś poza tym mam wymienić ? rozrząd z pompą wymieniany w grudniu.
Obrazek
topola
Sport
Sport

Auto: Bella

Postprzez sm00th » 15 kwietnia 2008, 08:08

topola nada sie. Mozna by przy okazji wymienic pasek wielorowkowy, jesli nie byl wymieniany razem z rozrzadem. Ja tez niedawno wymianiealem. Koszt paska to ok 60 zl, tylko nalezy uwazac bo pasek nalezy dobrac w zaleznosci czy ma sie klime czy nie.

Pozdrawiam.
Obrazek
AHF+ by MR-Motors 140@309
sm00th
Signo
Signo

Auto: Leo

Postprzez zbigf » 4 lutego 2010, 15:00

W moim ASV (2003), też coś popiskuje z okolic rozrządu (rozrząd wymieniany 30 kkm temu). Mam pomysł jak sprawdzić czy piszczenie ma związek z rozrządem czy z osprzętem napędzanym przez pasek wielorowkowy, ale nie wiem czy to bezpieczny pomysł. Polegało by to na tym, aby delikatnie zmniejszyć naciąg napinacza paska na tyle, żeby przestał napędzać osprzęt. Piszczenie przestaje - znaczy to, że to nie elementy rozrządu wydają te dźwięki.
zbigf
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1P BLS

Postprzez Marcin44 » 4 lutego 2010, 19:19

Albo rolka, albo alternator - sprzęgło się zaciera, albo napinacz, albo to wszystko na raz. Miałem ten problem i jeszcze mam. Moim zdaniem trzeba sprawdzić alternator i wymienić rolkę i napinacz i pasek. U mnie piszczało piszczało i w końcu padł alternator - wymieniłem, ale jakieś 6000tyś później tak już było głośno że wymieniłem rolkę i pasek ale zrobiłem błąd że nie wymieniłem napinacza - tego wkręcanego. Już nie piszczy ale coś jakby cyka trochę jak go palcem dociśnie to przestaje-więc do wymiany. Przy pewnym przebiegu niestety trzeba to wymienić.

Czasami może piszczeć sprzęgiełko sprężarki klimatyzacji, jak masz klimatronic to poniżej 3-5 stopni Celsjusza klimy nie włączysz, jest zablokowane systemowo z czujnikiekm temperatury. I to potrafi się jakoś zawiesić że czasami i popiskuje. Sam nie wiem ale samo przeszło i klima ok.
Marcin44
Stella +
Stella +

Auto: VW GOLF V

Postprzez LimaK » 8 lutego 2010, 13:29

Sporo pomysłów jest w tym wątku na to co może piszczeć. U mnie zaczęło się jakieś 3 miesiące temu od popiskiwania na zimnym,a le na ciepłym przestawało zawsze. Jednak z upływem czasu w tej chwili piszczenie na zimnym słychać bardzo intensywnie nawet w kabinie, na ciepłym tylko na zewnątrz. Zdejmując pasek wielorowkowy i odpalając samochód bez klimy, wspomagania i alternatora piszczenie było dokładnie takie samo. Wnioskuję, że chodzi o coś na rozrządzie. Pisaliście o którymś kółku, mógłby ktoś to sprecyzować?
Ja sam nie robiłem rozrządu, mam fakturę, naklejkę pod maską i wpis w książce serwisowej wymiany rozrządu przy 128kkm, wóz na teraz 181kkm, czyli 53 tysiące km temu. Chyba troszkę za wcześnie na wymianę całego rozrządu, będę wdzięczny za ukierunkowanie mnie w odpowiednim kierunku - czego szukać / co wymienić, żeby przestało piszczeć :)
LimaK
Stella
Stella

Auto: Leon

Postprzez krisszcz » 23 kwietnia 2010, 20:08

Witam,
Dokładnie mam ten sam problem z odgłosem metalicznym przy rozrządzie co kolega Limak. Kompletny rozrząd z pompą wody w silniku ASV robiłem 11 miesięcy temu przy 148tys km. Od 3 miesięcy dziennie rano słysze ten dzwięk na zimnym silniku. Teraz autko ma zrobione 168 tys a pasek wyglada jakby mial przebieg 80 tys km. Mechanik sie wypiera i mówi że wszystko jest ok a wine zwala na sam pasek rozrządu który jest wzmacniany jakąś powłoką na większy przebieg auta. Podobno zimny pasek jest twardy i popiskuje i jak się rozgrzeje to dźwięk ustaje. Do końca mi się nie chce wierzyć że pasek orginalny wzmacniany po 20 tys km wygląda z brązowym nalotem i takie wydaje dźwięki. Podobno rolka napinająca w tym modelu sama napina pasek więc odpada problem zbyt mocnego napięcia paska przy zmianie rozrządu by mógł się przegrzewać. Teraz już nawet delikatnie na ciepłym silniku słychac szmery przy otwartym rozrządzie. Co można jeszcze zrobić oprócz zmiany mechanika bo przecież wymiana rozrządu co 20 tys mija się z celem eksploatacji auta:(
Dodam że przy pasku wielorowkowym, kole pasowym altka i napinaczu jest wszystko wymienione i nie ma żadnych niepokojących hałasów.
krisszcz
Stella
Stella

Auto: Leon

Postprzez lisiu1 » 26 kwietnia 2010, 07:53

LimaK, krisszcz, Panowie to najprawdopodobniej łożysko alternatora wam piszczy :P mam to samo. Koszt ok. 135 + wymiana (ze 100). Do tego przy okazji mozna sprawdzic napinacz i wymienic pasek, w sumie cos kolo 500 zł :x
Był Leon 1,9 TDI (ASV)
Obrazek
Było OOOO A4 1,9 TDI (AVF)
Jest Altea 1,6 (BSE)
lisiu1
Stella +
Stella +

Auto: Altea
Silnik: BSE 1.6

Postprzez GreyFox10sl » 5 grudnia 2010, 11:08

no wlasnie u mnie tez zaczela skrzypiec rolka i to dosc glosno zastanawiam sie tylko ktora? :( od czasu jak brat mial wypadek wszystko jest niepokojace.... nigdy z leonem nie mialem problemu
GreyFox10sl
Stella +
Stella +

Auto: seat leon 1

Postprzez bartek_wm » 5 grudnia 2010, 22:43

u mnie na zimnym popiskiwał napinacz rozrządu
183KM/380Nm
RB Auto Olsztyn
bartek_wm
Sport
Sport

Auto: toledo1M ALH++

Postprzez bartek_1 » 25 maja 2011, 17:14

Również dołączę się do tematu. W moim Leonie 110 TDI piszczy coś w momencie kręcenia kierownicą na postoju lub jak wolno jadę i np skręcam. Najdziwniejsze jest to że nie dzieje się to od początku uruchomienia samochodu tylko po jakiś 10 - 15 min jazdy. Wymieniony był kompletny rozrząd z pompą, napinacz były właściciel również wymienił ale z tego co wiem zrobił to nieudolnie ze zerwał gwint jednej z 3 śrub. Co do tej śruby mój mechanik wpuścił jakiś specjalny klej, który uniemożliwi odkręcenie tej śruby. Dodam,że jak uruchomię klimatronika i na wolnych obrotach to nie piszczy nic. Dopiero jak poruszam kierownicą. Jaka może być przyczyna takiego stanu?? Wystarczy wyregulować pasek??? Czy będzie trzeba całość wymienić??
Bartek
bartek_1
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1M

Postprzez luk1990 » 18 września 2011, 16:06

witam mam taki problem.. od jakiegoś czasu słyszę dziwny dzwiek silnika prawdopodobnie nie umiem go konkretnie opisać ale jak dam na luz i wyjde z auta i przyłoze ucho do grilla to slychac go dobrze .. moze nie daje konkretow ale co to moglo by byc .. rozrzad wymieniony caly niedawno 5 tys temu leon top sport 2002 150km 250 tys przebiegu olej mobil 5w30
luk1990

Postprzez marcin7x5 » 19 września 2011, 08:30

Dopóki nie opisesz go bardziej dosłownie to nikt nie będzie wrózył. Musisz bardziej sprecyzowac temat jeżeli nie chcesz czytac odpowiedzi o szklanej kuli itp.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez bartek_1 » 20 listopada 2011, 11:13

Wymieniłem pasek w napinaczu na rowkowy lub nacinany jak kto woli. Okazało się, że to nie był powód. Może to śmieszne ale okazało się, że to kierownica skrzypi w samochodzie - tył ociera o plastik (kierownica do końca nie jest prosta). Człowiek całe życie się uczy :)
Bartek
bartek_1
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1M

Poprzednia strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel