Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

opadł mi silnik na glebe

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: opadł mi silnik na glebe

Postprzez 16czarny16 » 21 lipca 2011, 20:35

Mam małe pytanie przyglądając się temu tematowi. Od pewnego czasu zdarza się że na postoju przy zapalonym silniku odczuwam lekkie drgania na kierownicy, tak jakby lekko silnikiem trzęsło, ale po wcisniętym sprzęgle to ustaje i stąd pytanie czy może to być jakaś poducha czy szukac dalej? Sprzęgło kompletnie wymienione, przebieg 180 tysi.
16czarny16
Sport
Sport

Auto: ASZ+
Silnik: ASZ 1.9

Reklama

Postprzez RafcioGTC » 10 września 2012, 10:21

Wczoraj o 1 rano też mi sie silnik zwalił na glebę . Nie wiem czy wam też tak sie stało Obrazek
By rafciogt at 2012-09-09 Ogólnie w spawanie tego raczej sie bawic nie będę bo według mnie kiedyś byli ludzie co by to pospawali i działało , teraz są tylko papudraki .
Silnik opadł mi lewą stroną patrząc od przodu i poszedł jakieś 10cm do przodu osłona od rozrządu została powyginana we wszystkie strony a węże z przodu silnika zaparły się o wentylator. Na 99% zerwana poduszka .
Dziś popołudniu odstawie sobie auto do garażu i zaczne coś kombinowac , narazie jestem bardziej przekonany do przerobienia łapy i i zamiast zerwanego gniazda poszukac innych miejsc do zaczepienia silnika .
Obrazek
RafcioGTC
TopSport
TopSport

Auto: Seat Leon
Silnik: ASV 1.9

Postprzez Grześ » 10 września 2012, 22:30

oglądając sam rys powiem ze ostatnio miałem do czynienia z identyczna awaria, tyle tylko ze z opisu wynika ze opadł ci cały silnik a ja naprawić miałem tylko naderwane mocowanie w bloku jak na zdjęciu. Owa podpora która przykręcona jest do silnika trzyma sie na 3 śrubach a na zdjęciu widać tylko 1 wiec co z pozostałymi 2 które siedzą bezpośrednio w blok silnika ??

zmartwię cie ale jak poszły pozostałe to nie ma opcji tylko wyciąganie całego silnia , łapa silnika do podpory przykręcona jest znacznie grubszymi śrubami i one raczej nie puściły. Przerabianie podpory to tez kiepski pomysł i wyjecie silnika aby pospawa blok będzie koniecznością jak ma byc to dobrze zrobione
Grześ
TopSport
TopSport

Auto: BFH QUATTRO

Postprzez RafcioGTC » 11 września 2012, 20:15

To że wyciągnąć będę musiał silnik to wiem już na 100% . Zgadza sie są 3 śruby 1 jak na zdjęciu pokazanym .
Druga jest ścięta na równo czyli tutaj raczej będę rozwiercał wiertłem 6 śruba jest M8 jak sie nie myle albo m10 nawet i nagwintuje na lewo po czym ją wykręce i myślę nad rozwierceniem jej na M12 co by już w przyszłości nie było tak łatwo jej ściąc .
Obrazek
By rafciogt at 2012-09-11

A 3 śruba została tylko zgięta tam jest wszystko ok.
Co do przerobienia łapy może nie tyle co przeróbka ale zrobienie dodatkowego uchwytu bo jednak spawanie żeliwa w dodatku które będzie sie nagrzewało i stygło nie będzie na 100% pewnym rozwiązaniem.
Obrazek
RafcioGTC
TopSport
TopSport

Postprzez Grześ » 11 września 2012, 22:12

ja bym nie rozwiercał na większa ale zamiast twardości 8.8 dal bym 10,9 ale to twoja decyzja , co do ułamanego kawałka bloku to ja spawałem i jak na razie jest ok
Grześ
TopSport
TopSport

Auto: BFH QUATTRO

Postprzez RafcioGTC » 12 września 2012, 15:02

Jak są twardsze to dał bym i nawet Twardsze . Też chcę pospawac ale szukam cały czas osoby która ogarnie temat porządnie , a nie pospawa tylko aby wisiało. Spaw może byc też dręczony dodatkowo o obciążenia z mojej małej gleby.
Obrazek
RafcioGTC
TopSport
TopSport

Postprzez Gonzus_1989 » 23 lutego 2015, 15:33

WItam , gwintował kiedyś ktoś w skrzyni gwint od poduszki środkowej ,która jest w kształcie litery T (podłużna z tyłu silnika)? są tam dwie śruby jedną mi przekręciło tzn mechanik "pseudo" przekręcił .. jest to 10 mysle na 12 przegwintować będzie miejsca w ściance skrzyni ??

-- 23 lutego 2015, 16:33 --

ok - poszło dla potomnych ... pozdrawiam
Mazda 323c 1.3 75Km
Mazda Mx-3 1.6 90Km
SEAT LEON ARL + 1.9tdi 186Km/412nm
SEAT LEON ARL + 1.9tdi GTB22 2xxKm/4xxnm
Gonzus_1989
Sport
Sport

Auto: Leon ARL +

Postprzez RafcioGTC » 23 lutego 2015, 21:43

Można gwintować miałem tak zrobione, jedyny problem to że później ktoś kto będzie robił auto to sie zdziwi :D
Obrazek
RafcioGTC
TopSport
TopSport

Postprzez Gonzus_1989 » 24 lutego 2015, 22:16

Heh no tak może ktoś będzie na tyle uczciwy i się przyzna do winy tak jak poprzedni ; niestety brakło mu odwagi - wiadomo,które zakłady omijać łukiem . Na szczęscie nie wszystko takie straszne ... z czasem i samemu można wiele zdziałać , przynajmniej człowiek ma pewność.

pozdrawiam

PS: Gwintowałeś na 12 ?? 11-stke nie mogłem dostać w żadnym "śrubolandzie ://
Mazda 323c 1.3 75Km
Mazda Mx-3 1.6 90Km
SEAT LEON ARL + 1.9tdi 186Km/412nm
SEAT LEON ARL + 1.9tdi GTB22 2xxKm/4xxnm
Gonzus_1989
Sport
Sport

Auto: Leon ARL +

Postprzez SzakaL » 22 lipca 2016, 21:05

Witam mam panowie ten sam prolem wiec odgrzebuje skoda octavia RS 2.0TFSI BWA urwało mi łape przy silniku, może jakieś rady z waszego doświadczenia
CHCESZ MIEĆ DOBRZE ZRÓB TO SAM!!!!!!!!!!!!!!!
Golf MK II (100PS); Audi 80 B4 (140PS); Audi A4(B5) (110PS)
LEON ARL190PS------> było
Octavia Vrs 263PS---> było
Impreza WRX 225PS
SzakaL
Signo
Signo

Auto: Octavia RS
Silnik: BWA 2.0

Poprzednia strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel