Siema
Mam problem z check engine EGR - 19586
Od pewnego czasu zauważyłem że trzęsie mi silnikiem przy gaszeniu, dużo bardziej niż na zimnym. Myślałem że to klapa gasząca, więc zabrałem się za czyszczenie EGR. Zawór wyczyściłem i nic to nie dało, na zimnym ok a na rozgrzanym trzęsie i wywaliło błąd. Pomimo skasowania dalej powraca po pewnym czasie. Kupiłem zawór n18, nic to nie dało, kupiłem używany EGR z octavii 2004r z ASV z rozbitka. Nic to nie dało, na zimnym ładnie gaśnie, a na rozgrzanym zatrzęsie no i oczywiście check engine, nawet jak się check świeci to na zimnym ładnie gaśnie. Wymieniłem przewody podciśnienia do egr, założyłem nowe uszczelki do egr, skasowałem błąd. Zrobiłem dziś z 20km, zgasiłem auto, zatrzęsło, odpaliłem po 20 min. i zaświecił się dalej check

pojechałem na diagnozę do tunera, bo myślę robić chiptuning, jeszcze przed wymianą egr i przewodów, powiedział ze to 2 masa, a nie bardzo w to wierzę bo bład wywala na EGR
mowił ze egr nie działa wgl albo zaslepiony, ten moj org. ale zaslepiony nie jest a ja nic nie wyłączałem.
a teraz na tym co mam to nie wiem czy działa czy nie, bo nie wiem jak to sprawdzić, ale zaślepiony na pewno nie jest
Tak jakby coś z ciśnieniem było nie tak, moze poma Vacuum ? jak się rozgrzeje to nie daje dobrze ciśnienia ? pompa do wymiany ?
na luzie ładnie silnik chodzi, nie słychać stukania żeby to była 2 masa, podczas jazdy tez cisza, żadnych drgań na budzie, z niskich obrotów tez nie słychać nic, wiec to chyba nie 2 masa a vacuum ?
jeśli wskazówka pokaze 90 stopni to trzęsie silnikiem przy gaszeniu. jesli mniej lub na zimnym, lub wskazowka się uniesie powyzej 50-70 cisza, ladnie gasnie a jak 90 to...
1.9 ASV 2004r 206000km PS. przebieg potwierdzony przez kilka osób i ASO przed kupnem sprawdzony.
2 lata było spokoju aż do teraz

ten check i gaszenie
Pozdro