marcin_kielce napisał(a):leoTDI napisał(a):marcin_kielce napisał(a):Sammael napisał(a):leoTDI napisał(a):Sammael,
porzuć ten zamysł. Stracisz na dynamice, a w końcu masz, tak jak ja, tylko ASV
![Uśmiech krzywy ;]](./images/smilies/icon_krzywy.gif)
Chyba że robisz trasy i dynamika Cię nie interesuje ?
Nie ma co porównywać naszych ASV, ja mam takie malutkie a es fał a Ty masz ASV pełną gębą. Męczy mnie 6tka ale do 6tki trzeba mieć moc, żeby mieć moc trzeba mieć takie mody jak Ty(i pieniądze) dlatego chciałem zastosować półśrodek.
Nie wiedziałem, że przez najwyższy bieg aż tak bardzo traci się na dynamice. Po Polsce jeżdżę dość dużo ale najczęściej pokonuje trasę(w sumie jedyna gdzie taki bieg ma zastosowanie) A4 Wrocław-Katowice, Katowice-Myszków a między tymi trasami cały czas miasto.
W takim razie pomysł zarzucam, dzięki.
ta skrzynia EGS z wydłużonym V biegiem pochodzi właśnie od ASV i kolega na pewno noe straci na dynamice w jakiś bardzo odczuwalny sposób!!
nie zgadzam się z tą tezą

.. gdyby miał jeszcze zapas mocy to jeszcze, ale nie ma
![Uśmiech z =]](./images/smilies/icon_menu.gif)
Gdyby tak było, to większość by się decydowała na nią, gdyż przeróbka jest za stosunkowo nieduże pieniądze.
ps
Nie wiem czemu tak twierdzisz, skoro przy swoich 180kM czuję brak dynamiki na 5-ce
...chyba, że się już przyzwyczaiłem
![Uśmiech krzywy ;]](./images/smilies/icon_krzywy.gif)
raczej się już przezwyczaiłeś

Spokojnie od 130-140 koni można robić taką przekładkę. I koszt tego wcale nie jest taki mały, bo czesci trzeba z niemiec sciagac, zebatki kosztuja 160 Euro plus robocizna i olej
Pozdrawiam
Marcin
oleju nie trzeba wymieniać,
po zdjęciu koła, przechyla się mocno bok i wystarczy zdjęcie dekielka (olej przy takim przechyle nie wypłynie przez próg). Sprawny mechanik wie o co chodzi
Uważam, że jeśli ktoś śmiga dużo po mieście, to niech sobie daruje. Jeśli dziś jeździ tak aby jak najmniej spalać, np. po przejściu z 4-ki (z 2.200 obr.) na 5-kę (1.900 obr.) to po założeniu zębatki nagle zrobi się mu 1.600 a może 1.500 obrotów

. Czyli, będzie musiał mocniej zakręcić silnik na czwórce,np. do 2.600 obr. aby "wylądować" ponownie na .1900 obrotów. A jazda po mieście to ciągłe przypsieszanie i hamowanie. I tu widzę duży in minus, bo będzie miał za dużą "dziurę". To będzie katorga, bo taki układ jest raczej dobry tylko na ciagłą jazdę w trasie. Na pewno nie na miasto. I nikt mnie nie przekona, że jest inaczej
Sam nad tym sie długo zastanawiałem i dałem sobie w końcu spokój ... prędzej zmienię na 6-kę.
leoTDI
+++ ASV/Ali&MG Motorsport ... i kaliny ni ma

Moc ciut 180kM
0.230/cust.FMIC/turbo ARL/pompa 11mm/MG-płuca/śruby ARP
wiosna ... jest JM/SACHS i > moment

+ hamulce cupra R